Recentste e-zine voor jeugdwerkers


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE september 2017

KALENDER


Kom jij op 21/10 naar Go strange LIVE?

Buitenlandplannen? Neem ze op zaterdag 21/10 mee naar onze Go Strange LIVE infobeurs in ICC Gent.

Jongeren met buitenlandplannen kunnen LIVE het internationale aanbod van een 60-tal organisaties uitpluizen, infosessies volgen en persoonlijke tips verzamelen bij jongeren die al eens de grens overstaken. Meer info op www.gostrangelive.be.

Ook organisaties komen tijdens ons Go Strange LIVE event aan hun trekken!

  • Kom naar de lancering van het nieuwe subsidieprogramma European Solidarity Corps en hoor alles over de mogelijkheden en subsidies voor jouw organisatie of groep.
     
  • Inspiratie opdoen? Tijdens de collegagroep internationaal geven we ruimte aan generative story telling. Marianne Schapmans prikkelt je met de methodiek van verbindende verhalen. Hoe kan je met de persoonlijke verhalen van al wie bij zo'n project betrokken was, zichtbaar maken wat voorbij het meetbare ligt? Ervaar het zelf op Go Strange.

Deelnemen is gratis. Lees meer over het programma voor organisaties en reserveer nu online je plekje!


Op zoek naar de toekomst van Europees vrijwilligerswerker

Begin juli vond het eerste jeugdevent van het Estse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie plaats. Europees vrijwilligerswerk (EVS), dat vorige jaar 20 kaarsjes uitblies, was het onderwerp van de Future Search Conference.

De conferentie bracht delegaties van EVS vrijwilligers, jeugdorganisaties, nationale agentschappen voor Erasmus+ en ministeries bijeen om samen uit te wisselen en visie te ontwikkelen over de toekomst van vrijwilligerswerk. Meer dan 150 deelnemers gaven in discussies en uitwisselingsmomenten input, met het bestaande kader van EVS en de nieuwe ontwikkeling rond het nieuwe Europees solidariteitskorps in het achterhoofd.

Lees meer over de outcomes en aanbevelingen van deze conferentie.

 


Deel je projectresultaten (en pluk die van andere projecten)

Ken je de SALTO Youth toolbox al?
In deze online toolbox vind je meer dan 1000 tools van internationale projecten. Getest en goedgekeurd, en helemaal klaar voor jou om er zelf mee aan de slag te gaan! Zoeken kan op soort tool (bv. energiser, spel, video, manual,…), op thema of op soort project waarvoor de tool ontwikkeld is.

Meer impact creëren met de outcome van jouw project? Zet jouw methodiekjes en resultaten in de toolbox! Zo kunnen jeugdorganisaties van heinde en verre mee profiteren.


Deadlines in zicht

Plan je een internationaal project in het voorjaar van 2018? Mis dan de laatste Youth in Action subsidiedeadline niet op 4 oktober om 12u ’s middags.
Youth in Action projecten voor de zomer van 2018 kunnen in het vroege voorjaar van 2018 een aanvraag indienen. Van zodra de deadlines bekend zijn, vind je ze in onze deadline reminder en op de Youth in Action website.

Ook voor het nieuwe subsidieprogramma European Solidarity Corps verwachten we meer nieuws over de eerste deadlines. Kennismaken met de mogelijkheden van het Corps? Kom op 21/10 naar Go Strange LIVE!

Wie een uitwisseling, vrijwilligersproject of samenwerking over de Belgische taalgrens wil opzetten, kan nog het hele jaar door terecht bij Bel’J. Een aanvraag dien je ten laatste 2 maanden voor de start van je project in (maar vroeger mag ook)!

 

Zit je met een projectidee maar weet je niet of het voor subsidies in aanmerking komt?
Loop dan op 21/10 zeker eens langs tijdens ons Go Strange LIVE event op het JINT eiland. We zetten je er graag op weg met info en een tas koffie in onze JINT living.


Praktijkverhaal: grenzen verleggen in een eco bergdorp 

“Ik wilde onze jongeren de kans geven om even hun zware leefomstandigheden hier te vergeten, en hen aanmoedigen om zelf de kansen in hun leven te grijpen.”

Sinisha is vormingswerker bij Arktos. Hij trok deze zomer met een groepje jongeren naar Macedonië.
“Ik wou de jongeren meenemen naar mijn thuisland Macedonië. Het ecodorp Brajcino heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Jammer genoeg is er weinig te beleven voor de jongeren, die daarom ook wegtrekken uit het dorp. Ik wilde ook voor hen iets doen: samen verandering brengen, de verlaten school nieuw leven inblazen, het hele dorp in beweging brengen.”

Sinisha sloeg de handen in elkaar met partnerorganisaties uit Brajcino, Griekenland, Spanje, Letland en Kroatië voor een uitdagende groepsuitwisseling.
De nadruk lag op teamvorming, fotografie, ecologisch leven en de natuur. Een prachtige ervaring, in de bergen dichtbij het Prespa meer, waar de jongeren hun grenzen echt konden verleggen en nieuwe vriendschappen opbouwden.

“Het was mijn eerste groepsuitwisseling. Zo’n uitwisseling is een plek waar je leert dat we, ondanks onze verschillende gewoontes, taal en gedachten, allemaal dezelfde ervaring delen – die van een mens zijn.”

Lees meer over de resultaten van dit project op onze JINT website.

 


Tip van de maand: Marianne (JINT voorzitter) over verbindende verhalen laten opborrelen

Wil je na een project échte verhalen van je jongeren naar boven halen? Stel eens een andere soort vraag. Je krijgt gegarandeerd andere en meer authentieke antwoorden!
In plaats van ‘Was het leuk?’:
‘Wat was het meest bijzondere/moeilijkste/mooiste/spannendste… dat je beleefd hebt?’

Meer weten over generative storytelling?
Laat je inspireren door Marianne op de collegagroep internationaal op 21/10 tijdens Go Strange LIVE.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].