Op studiebezoek sloeg de vonk over tussen Lejo vzw en andere Vlaamse deelnemers

JINT trok in april met 12 Vlaamse jeugdwerkers naar Malmö om samen met Zweedse, Noorse en Franstalige jeugdwerkers uit te wisselen over hoe het jeugdwerk met jonge vluchtelingen werkt. Gust van Lejo vzw was één van de deelnemers. Hij ging na afloop met een hoop nieuwe projectideeën, samenwerkingen en drive naar huis. 

“Lejo vzw werkt activiteiten en projecten op maat uit voor jongeren in kwetsbare posities. Ik ging in de eerste plaats mee op studiebezoek om geïnspireerd te geraken door de projecten in Zweden, maar in de realiteit konden de andere Vlaamse organisaties mij evenveel bijbrengen.”  

“Soms moet je een paar dagen in het buitenland zijn om Vlaamse collega’s in het jeugdwerk te leren kennen en kansen te ontdekken bij elkaar.”

    

 

“Op het studiebezoek in er een vonk overgeslagen bij verschillende organisaties, één daarvan is Fedasil in Steenokkerzeel. Eline was al lang vragende partij om actieve activiteiten te laten plaatsvinden voor de jongeren in hun asielcentrum, maar ze voelt ook dat er geen ruimte is om dit zelf uit de grond te stampen. Hoewel we elkaar al vaag kenden, was het in Zweden de eerste keer dat we écht babbelden. Tijdens onze gesprekken zagen we beiden meteen de meerwaarde om samen te werken.“

“Soms kan het zo snel gaan.” 

"In mei organiseerden we met Lejo “Xtreem Xperience”, een avontuurlijke dag voor jongeren in Boom. We gaven 10 vrijkaarten aan jongeren van het asielcentrum zodat ze meteen het plezier van zo’n activiteit konden ervaren. En momenteel plannen we samen met Fedasil een activiteitendag op maat uit waar de jongeren zelf inspraak in hebben.”

“Wat ik nog meeneem uit die week in Malmö is dat je veel meer kan experimenteren met non-verbale technieken, bijvoorbeeld bij reflectiemomenten. Waar er bij vluchtelingen vaak een taalbarrière is en het moeilijk is om gevoelens verbaal uit te drukken, kan er gewerkt worden met foto’s, filmpjes, theatertechnieken,… Er is zo veel mogelijk. Het heeft me aangezet om hier veel meer mee te doen.”

"Ik ben veel ambitieuzer teruggekeerd na het studiebezoek"

“Voordien  dachten we bij Lejo veel na over hoe we dingen zouden aanpakken met vluchtelingen en wilden we veel, maar kwamen we er niet altijd toe. Nu heb ik het gevoel dat we niet alleen zijn. Ik voel me gesterkt met al die organisaties uit Zweden, Noorwegen en België die hetzelfde doel voor ogen hebben. Samen aan dat doel werken zorgt voor een grotere impact en dat geeft ons een drive om er alles uit te halen. “

Naast de samenwerking met Fedasil Steenokkerzeel is Lejo door het studiebezoek ook een samenwerking aangegaan met Nature, Casablanca en D’ Broej. Van een vruchtbare week in het noorden gesproken…