Vermoeiend ja, maar moe? Dat is iets voor volgende week, nu eerst de magie beleven

“Het is het enthousiasme, het zijn mijn vrienden, hier en nu, ook al ken ik ze nog maar net. Het is mijn nieuwsgierigheid die wakker is. Wie zijn al die mensen, wat vinden ze belangrijk? Het is de vriendschap, het zijn de activiteiten… Het is de band die ontstaat, het is magisch… het is alles tegelijk.”  

Johannes De Bruycker

 

Jason geeft licht alhij vertelt over zijn ervaringen. We praten tussen de regendruppels door in de moestuin van het Leebeekje in Gent. De voorlaatste dag van een internationale uitwisseling. Met 50 zijn ze, uit Polen, Spanje en België.

Een internationale uitwisseling.  Wat maakt zo’n groepsuitwisseling zo bijzonder?

 

 

"De magie laat zich niet organiseren. Die groeit en bloeit in bijzondere momenten van samenzijn."

Bijzonder, ja dat is het. 7 dagen een groep vrienden rond je heen, alles samen doen.  Hij heeft er maanden naar uit gekeken en nu is het bijna voorbij. Elke moment is kostbaar en zal nog intens beleefd worden. Er is een heel activiteitenprogramma en allemaal goed georganiseerd. Interessant en leerrijk, maar die magie waar hij het over heeft? Die laat zich niet organiseren, die gloeit en groeit in de momenten naast het programma. In het onderweg zijn, lang op de bus of in de lange nachten. Samen rondhangen, elkaar beter leren kennen. Er wordt gezongen, gelachen en uren gepraat. Allemaal zonder Spaans of Pools te kennen. “We leren het elkaar en dat is mega grappig. Er is humor en er is veel respect”. Dat creëert een band, en die is speciaal.

't Leebeekje

Zingend het water in

Eerder deze week trokken ze al zingend per kano door de stad, heerlijke ambiance. Het roeiliedje bracht de vrolijke zangers in de war en ze kantelden het water in. Toen Jason het loodzware ding uit het water wilde halen, kwamen z’n nieuwe Poolse en Spaanse vrienden hem te hulp geschoten. Dit moment werd het helder: “Ze zijn hier niet voor plezier alleen, het zijn vrienden geworden die je helpen al het nodig is.”  Het is die band, de basis voor vriendschap. We zullen contact blijven houden.

Je stad opnieuw zien door de ogen van je gasten

Wat Jason het meest blij maakt, is dat de buitenlandse gasten het hier tof vinden. “Het Belfort of het Gravensteen zouden mij alleen niet interesseren, maar zien hoe de gasten het interessant of mooi vinden, dat maakt mij blij.”  Het is als je eigen stad door de ogen en de glimlach van iemand anders zien. Het maakt blij en trots. “Ik wil hen leren kennen en zij willen ook weten wie ik ben en waar ik woon.” Het is wederzijds.

Het Leebeekje is niet aan z’n proefstuk toe. Het is de zesde uitwisseling al. Allemaal bijzonder en vol verhalen. Tegen een groepsuitwisseling kan je niet nee zeggen volgens Jason. Zo boeiend, zo diepgaand.  Het gaat niet om plezier maken alleen, het gaat om banden smeden, om te leren over anderen en over jezelf. Genieten van elke moment en de dagen vliegen voorbij. Het zijn magische ervaringen. 

Johannes De Bruycker't Leebeekje

"Het gaat om banden smeden. We werden vrienden. We houden contact."

Magie van momenten

Die magie komt tevoorschijn in de vrijheid van het moment. Ik zie er een glimp van als Jason die nacht in Finland beschrijft. Hij heeft het over het meest memorabele ogenblik van de groepsuitwisseling in het land dat zijn hart veroverde. De natuur is er prachtig, de meren zijn gigantisch en alles is er rustgevend. Z’n ogen lichten op en ik mag mee terug naar dat moment. Een groot bos, midden in de nacht, overal sneeuw.  Stilte en opwinding tegelijk.  “Om 2u gaan we sneeuwballen gooien was de afspraak. En jawel, iedereen present, midden in de nacht en niemand was moe. Zo’n zot idee, gewoon ter plekke bedacht en iedereen stond daar.” De magie is nog niet verdwenen in de levendige herinnering en zal nog lang gekoesterd worden.

Of hij nog een tip heeft voor wie twijfelt om deel te nemen? Een tip? Gewoon doen! Taal is geen probleem, ook al versta je elkaar niet, je leert elkaar toch kennen. Samen met andere jongeren dingen samen van lees doen, dat is prachtig.

______________________________________________________________________________________________________________________

Wie?

Jason Vandenveegaete rolde via de speelpleinwerking en de tienerwerking een animatorcursus in. Hij heeft er veel geleerd en is nu animator bij ’t Leebeekje in Nieuw Gent & Steenakker.

Hij is enthousiast en geëngageerd vanuit z’n filosofie : “Kinderen moeten niet naar mij luisteren, ik wil naar hun verhaal luisteren. Hoe kinderen denken en praten is mega boeiend, dat wil ik begrijpen.”

De werking van het ‘t Leebeekje heeft een grote plek in z’n hart en z’n leven. “Ik voel me hier thuis, we zijn allemaal vrienden. Het is een hechte en open groep.”

’t Leebeekje

Kinder- en Jongerenwerking ‘t Leebeekje richt zich naar de jeugd van zes tot vijftien jaar, in de wijk Nieuw Gent / Steenakker. De werking wil het vrijetijdsaanbod verhogen in het bijzonder voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren uit deze buurt.

Via ons subsidieprogramma Erasmus+: Youth in Action ontvingen ze een subsidie om internationale groepsuitwisselingen te organiseren. Zonder deze subsidie zou het niet mogelijk zijn dit avontuur waar te maken.

Patrick Hoens geeft enkele tips voor andere organisaties: dien tijdig je project in, het is belangrijk dat je je partner organisaties al eens gezien hebt om te voelen of er een klik is.