Together we stand: solidariteit tussen jongeren

House of Colours (Vosselaar) werkt aan gemeenschapsvorming waar diversiteit en inclusie in de praktijk worden gebracht. Het is gegroeid vanuit niet-begeleide minderjarigen die niet terecht konden in de jeugdzorg. Wij gingen op bezoek tijdens één van hun jeugdkampen. Een groep van 5 jongeren organiseerde er activiteiten voor jonge nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers in het solidariteitsproject ‘Together we stand’. Daarbij worden ze bijgestaan door coach Hilde. Ze vertelden ons wat meer over hun project.

Michiel: “Wij doen eigenlijk wekelijks een activiteit met iedereen (iedereen = jonge nieuwkomers, vluchtelingen, asielzoekers…). Dat kan vanalles zijn: schaatsen, poolen, sport en spel… En we nodigen iedereen uit om deel te nemen aan die activiteiten en om dan samen te eten. Nu zijn we een toffe groep en hebben we tijdens de paasvakantie een leuk kamp. Ik ben er organisatorisch mee ingestapt. Ik heb vroeger zelf mee activiteiten gedaan en nu begeleid ik die. Het doel van die activiteiten en dit kamp is dat iedereen de taal kan leren en kan integreren en het is ook een informele manier om elkaar te leren kennen.”

Meisje op de fiets, jongeren op de achtergrondJulia: “Ik vind het vooral speciaal dat de creativiteit wordt aangewakkerd hier, iedereen is ook energieker door de meditatie [transcendente meditatie is een rode draad binnen de werking]. Ik was aan Michiel zijn zus aan het vertellen wat dat deed met mij en zo heb ik zijn zus ook gemotiveerd. En dat vond ik straf dat ik bij iemand anders iets heb kunnen losmaken door mijn eigen ervaring te delen.”

Sarah: “De gelijkheid is hier belangrijk. Iedereen kan zijn eigen persoon zijn en kan dat ook doorgeven aan anderen. Ik kan ook totaal mezelf zijn. Ik heb wel eens vrienden die typische Belgen zijn en die niet van buitenlanders moeten weten en dat leidt soms tot uitdagende discussies. Zo heb ik ook eens een feestje gedaan en mijn vrienden van hier en mijn vrienden van school bij elkaar gebracht en na een tijd zien ze allebei in dat eigenlijk de ander toch tof is en ontdekken ze gelijkenissen. Wat we hier doen doorbreekt de taboes.”

Naseer: “Voor mij zijn de verschillende mensen het belangrijkst. En dat het leuk is dat mensen van België hier met mensen uit het buitenland samenkomen. Ook al komen we hier maar met een paar mensen samen, mijn hoop is om echt samen te komen. Ik zou andere groepen in heel Europa en verder willen aansporen om hetzelfde te doen. Dat zou het heel gemakkelijk maken voor iedereen om beide kanten van een verhaal te horen.”

Kelvin: “Ik ben sinds 2014 in België, ik kom van Kenia. Ik ben hier met mijn broer en zus en papa maar zij praten niet veel Nederlands. Dus hier kan ik naar buiten gaan en met mensen praten en de taal leren. Dat is voor mij het belangrijkste: Nederlands leren en vrienden maken.”

Het project heeft een duidelijk merkbare impact:

  • Op de deelnemers (20-30 deelnemers ; 18 verschillende nationaliteiten): ze vinden ‘rust’, wat er voor zorgt dat er voldoende veiligheid en verbinding is om gewoon te kunnen ‘zijn’.
  • Op de jongeren (5) die het project leiden: ze ontdekken hun eigen talenten en capaciteiten.
  • Op derden: bij de omgeving van de jongeren wordt interesse gewekt.

Wil je inzetten op projecten rond solidariteit, voor en door jongeren in Europa? Met de subsidies en ondersteuning van het European Solidarity Corps neem je zo een vrijwilliger, stagiair of werknemer in je organisatie op. Of je helpt jongeren hun eigen project op te zetten.