Steek de taalgrens over - per boot!

Met Bel'J kan je de taalgrens oversteken voor een groepsuitwisseling, vrijwilligerswerk of samenwerkingsproject in eigen land. Bel'J is een gezamenlijke financiering en realisatie van de Duitstalige, Franstalige en Vlaamse Gemeenschap. JINT coördineert dit subsidieprogramma in Vlaanderen.

Tijdens de krokusvakantie trok Habbekrats met Vlaamse en Waalse jongeren uit kansengroepen en jonge nieuwkomers naar de Maas. Hun project ‘De Maasroute’ was een avontuurlijke, vijfdaagse tocht langs de mooiste bochten en oevers van de stroom. Met dit project brachten ze jongeren van over de taalgrenzen, maar ook van over de Europese grenzen heen samen. Zo konden ze leren dat samenwerking in diversiteit mogelijk is en dit vaak een sterker resultaat oplevert.

De deelnemers werden over subgroepen verdeeld, die elk bestaan uit jongeren uit beide taalgemeenschappen, en vluchtelingenjongeren, onder leiding van vaste begeleiders. Ze opereerden per ploegje de volledige dag zelfstandig, om ’s avonds tijdens hun belevingen en bevindingen te delen met de andere groepjes. Tijdens hun vijfdaagse deden ze de volgende steden aan: Dinant, Namen, Hoei, Luik en Maaseik.

Als klap op de vuurpijl maakten ze ook een video om hun hele avontuur in kaart te brengen: