Vrijhavens. Inspiratiedag over ruimte voor jong cultureel verzet.

Welke ruimte hebben jongeren nodig voor hun creatieve acties?

Tijdens de Europese Jeugdweek, op woensdag 29 mei, nodigen JINT en Vitamine C je, in samenwerking met Demos, de Afdeling jeugd en de provincie Vlaams-Brabant, uit in Leuven voor een bruisende inspiratie- en ontmoetingsdag.

Eén van de proiritaire thema's in het Europees jeugdbeleid is creativiteit en ondernemerschap.
We dagen iedereen uit de jeugd- en de cultuursector die met jongeren werkt dan ook uit om het thema ‘jeugdculturele zone’ met ons te verkennen. Zo’n jeugdculturele zone is een plek waar jongeren hun creativiteit kunnen botvieren en hun ding kunnen doen.

  • Welke  infrastructuur is de ideale broedplaats voor jong talent?
  • Wat is de link tussen jeugdig creatief geweld en ondernemerschap?
  • Meren ook de niet-middenklasse jongeren aan in deze vrijhavens? 
  • Hoe kan een beleid – van lokaal tot internationaal niveau - hier zinvol op inspelen?

Verwacht je niet aan een klassieke studiedag! We laten discussie en inbreng in kleine groepen, uiteenlopende praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen én internationale boeiende verhalen op je los.

→ Meer info over het programma.
Praktische info.


Voor wie?

Jeugd- en jongerenwerkers en al wie met jongeren werkt in de vrije tijd of vanuit de cultuursector, zoals animatoren, jeugdeducatieve organisaties, jeugddiensten, alsook beleidsmakers. Ook jongeren zelf zijn welkom!

Daarnaast verwelkomen we ook al wie in het thema 'jeugdculturele zones' geïnteresseerd is: leerkrachten, kunstenaars, architecten, ondernemers,...
Op het programma staan buitenlandse sprekers en praktijkvoorbeelden.


Oproep: Kaap je ruimte

Een culturele vrijhaven heeft voldoende lege ruimte nodig. Zo ook deze ontmoetingsdag. Wij dagen jou uit om deze ruimte te enteren en in te vullen. Heb je een sterk project, een oproep of een scherpe mening rond het thema? Wil je die tijdens de middagpauze delen in een losse sfeer?
Mail dan naar bart@demos.be

 

Vrijhavens is een initiatief van JINT & Vitamine C in samenwerking met de afdeling Jeugd van het Agentschap Sociaal-Cultureel werk & ACCE, Dēmos en de provincie Vlaams-Brabant.

 


Vrijhavens wordt gerealiseerd in het kader van de Europese jeugdweek.

 


 

Kalender