Preventie van gewelddadig extremisme. Welke rol kan het jeugdwerk spelen?

wat:
van:
tot:
waar:
organisatie:
Seminar
04/05/2017 om 10u
05/05/2017 om 18u
Mechelen
JINT vzw ism. Afdeling Jeugd Departement Cultuur, Jeugd en Media

Werk je met of voor jongeren als jeugdwerker, vormingswerker of beleidsmaker? Ben je bezorgd over polarisering en radicalisering in de samenleving en bij jongeren?

Voor dit unieke seminar slaan de Vlaamse, Franstalige en Duitstalige overheid uit België en de Franse overheid de handen in elkaar.

Verschillende thema’s komen aan bod komen.

  • Positieve identiteitsontwikkeling is een belangrijk proces bij jongeren, waar het jeugdwerk sterk op inzet. Ze zijn volop op zoek naar een eigen identiteit. Welke visie en methoden zijn er nodig om met alle jongeren op een positieve en versterkende manier aan de slag te gaan, zodat ze de connectie met de samenleving en met elkaar niet verliezen?
  • Vertalen van beleid naar het werkveld gaat over de wederzijdse beïnvloeding en uitwisseling tussen beleid en jeugdwerk die voorafgaan aan beleidsbeslissingen en haar opvolging.
  • De rol van jeugdwerkers wanneer zij met signalen van radicalisering omgaan en de invloed op een beroepscode zijn aspecten die zeker bij het thema radicalisering belangrijke onderwerpen zijn. In hoeverre kan je de vertrouwensband garanderen en hoe ga je daarmee om?

Welke vorming bestaat er al voor en door het jeugdwerk? Welke praktijkverhalen en projecten kunnen inspireren? Zijn er methodieken in het jeugdwerk om radicalisering bespreekbaar te maken en kan dit een effect hebben om gewelddadig extremisme te voorkomen? Welke uitgangspunten worden daarbij best gehanteerd?

Tijdens deze tweedaagse ga je met andere jeugdwerkers, vormingswerkers en beleidsmakers uit België en Frankrijk aan de slag in interactieve workshops. Daarnaast nemen experten het woord en trek je er samen op uit voor een aantal inspirerende bezoeken.

Het seminar vormt een boeiende en unieke kans om in internationaal gezelschap op zoek te gaan naar de rol die jeugdwerk kan spelen in de preventie van gewelddadig extremisme.

PRAKTISCH

  • Donderdag 4 mei (10u) tem. vrijdag 5 mei (18u) te Mechelen.
  • Hier vind je het gedetailleerde programma. Deelnemen kan voor het volledige programma (met of zonder overnachten) of voor één van beide dagen.
  • Deelnemen is gratis, zowel voor deelname zonder overnachting als voor deelname met een overnachting in een gedeelde kamer.
    Wil je overnachten in een aparte kamer, dan betaal je 36 euro.


INSCHRIJVEN
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Dit seminar wordt georganiseerd naar aanleiding van de gezamenlijke verklaring tussen Frankrijk en België ter preventie van gewelddadig extremisme.


Voor

Jeugdwerkers (beroepskrachten of vrijwilligers), vormingswerkers en beleidsmedewerkers die rond dit thema aan de slag willen gaan en/of praktijkervaring willen delen. Geef bij je inschrijving aan welk infomateriaal je hiervoor wil meebrengen.

Meer weten?

deadline
prijs:
contact:

02/05/2017
gratis (incl. indien gewenst een overnachting in een gedeelde kamer)
Anne Loeckx - anne.loeckx@jint.be
JINT
Gretystraat 26 te Brussel
tel. 02/209.07.20

Kalender