Catch'up 2018 - Inspiratiedag voor internationale projecten

wat:
van:
tot:
waar:
organisatie:
Kalender, Vorming
13/10/2018
13/10/2018
De Markten Brussel
Jint vzw

Zette je onlangs een internationaal project op of plan je er binnenkort één? Of loop je over van nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden voor jou of je organisatie?

Welkom op de Catch’up!

Verken alle kansen binnen het Youth in Action programma, Bel’j en het vormingsaanbod van JINT. En exploreer de nieuwe mogelijkheden én middelen die het European Solidarity Corps te bieden heeft, voor zowel nationale als internationale projecten.

Om je op weg te zetten trakteren we je op actieve en praktische workshops, enkele straffe tafelgesprekken en projectbezoeken. Zo maak je kennis met andere internationale avonturiers en komen praktijkverhalen tot leven. Verwacht je aan een heleboel randactiviteiten, een hoop enthousiaste jeugdwerkers en jongeren én het ideale moment om internationale activiteiten hoog op de agenda van je organisatie te plaatsen!

Kortom, JINT serveert  jou op 13 oktober een berg aan ideeën en een zee vol inspiratie om aan de slag te gaan.

 

SCHRIJF JE HIER IN!

 

CATCH'UP PROGRAMMA:

Lees het volledige programma hier!

Inspiratiesessie: De kracht van je verhaal

Op een internationaal jongerenproject gebeurt er heel wat en zijn er onnoemelijk veel verhalen. Maar wat doe je daarmee? In deze inspiratiesessie kom je te weten hoe je aan anderen kan laten zien dat je een verschil maakt en hoe je stemmen van deelnemers centraal zet door gebruik te maken van de kracht van een (digitaal) verhaal. Charlotte en Jasper vertellen je alles over de impact van hun project.

Door: Maks vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen 

Workshop: Smartphonefotografie

Met je smartphone als enige wapen schiet je straffe foto's. Moeilijk vakjargon uit de fotografie, daar gaat deze workshop niet over. Wel ga je naar huis met een stevige portie tips en tricks om goeie foto's te maken op je volgende jongerenproject. Zorg zeker dat je een (goed opgeladen) smartphone, je lader en eventueel een powerbank meehebt. 

Door: Koffie bij Tine

Inspiratiesessie: Krijg goesting in het programma

Hoe pak je internationale projecten aan in je organisatie? Oscar Coppieters en Wietse Vandaele vertellen je hun verhaal. Allebei hebben ze een passie voor internationaal jeugdwerk en hebben ze intussen hun organisatie ook mee op de internationale kar gekregen. Kom luisteren hoe jij dat ook kan doen!

Door: City Pirates en Graffiti vzw

Workshop: Hoe breng je kwaliteit in het Europees vrijwilligerswerk?

Ben je geaccrediteerd voor vrijwilligerswerk in Europa? Of wil je het Quality Label behalen om een volunteering activity op poten te zetten met je organisatie? In deze workshop reflecteer je hoe je als organisatie een kwaliteitsvol vrijwilligersproject opzet. Onderzoek samen met ons if you got what it takes.

Door: Jint vzw

Workshop: Storyweaving voor organisaties

Een verhaal neemt je mee in internationale avonturen, het ontroert je, het laat je lachen, het motiveert je. In deze workshop proef je van storyweaving technieken en ontdek je wat werkt voor jouw organisatie. Ontdek welke gevoelens internationale belevenissen oproepen en hoe je deze door middel van de juiste vragen kan delen. Word jij een verhalenwever?

Door: Jint vzw

Projectbezoek per fiets

Spring met ons mee op de fiets die voor je klaarstaat. Voor het eerste bezoek stoppen we bij Globelink. Globelink organiseerde afgelopen zomer een groepsuitwisseling Let’s make an ‘ex’change. Een groep Vlaamse jongeren trok naar Olot waar ze samen met Spaanse jongeren een programma rond gezondheid, educatie, duurzaamheid, klimaatsverandering en sociale actie in elkaar boksten. Fiets mee en luister naar dit mooie voorbeeld over hoe je jongerenparticipatie in kaart brengt. We houden halt bij de Materialenkaai voor het project ALLEE DU KAAI Deze leegstaande loodsen zijn omgetoverd tot skatepark, tot cinema, tot zeefdrukatelier, tot moestuin en je kan er zelfs boksinitiaties volgen. Toestand vzw trok met dit concept de internationale tour op naar Tetova in Macedonië om daar een leegstaand gebouw een nieuwe invulling te geven. 

Door: Cactus vzw, Globelink en Toestand vzw

Inspiratiesessie: BEL'J projecten met vluchtelingen

Habbekrats en JES zijn twee organisaties die stapjes over de taalgrens hebben gezet via Bel'J. Projecten via Bel’J geven jongeren tussen 12 en 30 jaar de mogelijkheid om jongeren uit de andere Belgische gemeenschappen te ontmoeten. JES Gent organiseerde PELOTON BONVENON samen met twee Waalse organisaties met als doel de leefwerelden van jongeren te verbreken en verbinden. Een bonte mix van jongeren (waaronder ook vluchtelingen) fietsten vier dagen lang heel België door. Habbekrats zette het uitwisselingsproject Grenzenloos op poten samen met een Waalse partnerorganisatie om wederzijds begrip, respect en integratie te bevorderen. Spelenderwijs doorkruisten 30 jongeren heel België en tastten ze de taalgrenzen af.

Door: JES Gent en Habbekrats

Workshop: Appstublieft

Duik de digitale wereld in en leer de coolste apps kennen die je kunnen helpen in jouw internationaal jeugdproject. Van een handige app rond projectmanagement en samenwerking met je partners tot to-do lijsten beheren tot onmisbare apps voor op reis en veel meer. Alle essentiële apps en mobiele toepassingen die je je maar kan bedenken worden hier voorgesteld! 

Door: Appstublieft

Inspiratiesessie: Wegwijs in nationale solidariteitsprojecten (Nerdlab)

Creëer een positieve verandering en werk je eigen idee uit voor een nationaal solidariteitsproject. European Solidarity Corps biedt opnieuw de mogelijkheid om een lokaal jongerenproject op te starten. Hannes van Nerdlab geeft je uitleg over hun lokale en internationale jongereninitiatieven. En Karlien legt je de nationale solidariteitsprojecten vanbinnen en vanbuiten uit. Voor deze workshop breng je best je laptop mee!

Door: Jint vzw en Nerdlab

Workshop: Graphic Recording 

Maak het visueel en de mensen zullen het begrijpen. Tijdens deze workshop leer je op korte tijd je nota’s en verslagen van je internationaal project visueel vorm te geven. Blaas leven in al die saaie papieren, leer meer over compositie en verbaas iedereen met een mooie lay-out. Met enkele simpele aanpassingen kom je al heel ver. Geen ervaring vereist

Door: Jint vzw

Workshop Springstof: Vergroot de impact van je internationaal jongerenproject

Elke steen die je in het water gooit, verandert ook hoe het water er nadien overheen stroomt. In deze interactieve workshop leer je hoe je meer uit je project haalt en hoe je je omgeving laat proeven van de resultaten die voortvloeien uit je project. Deze workshop is gebaseerd op de JINT-publicatie Springstof. Er is al een schat aan steentjes. Klaar om ze verder en dieper het water in te keilen?

Door: Jint vzw

 

Tot op 13 oktober! 


Voor

beroepskrachten, vrijwilligers en/of beleidsmakers van een organisatie of vereniging, (groepen) jongeren met internationale plannen

Meer weten?

deadline
prijs:
contact:

13/10/2018
5
Yannick De Schaepmeester - yannick.deschaepmeester@jint.be
JINT
Gretystraat 26 te Brussel
tel. 02/209.07.20

Kalender