Recentste JINT e-zine

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE april 2019
Outdoor vorming, cijferonderzoek, meer diversiteit en solidariteit in jouw internationaal project voor jongeren - en we gooiden er nog een kwaliteitsapp bovenop!

Adventure Europe: outdoor activiteiten in het jeugdwerk

Wandelaars in berggebiedWerk jij met jongeren die in voorziening bijzondere jeugdzorg of in een pleeggezin wonen in plaats van in een traditioneel gezin?

Deze vorming combineert praktische outdoor-activiteiten met relevante input voor het jeugdwerk. Het programma omvat onder andere outdoor activiteiten zoals raften, wandelen met paarden en kamperen. Je kijkt samen hoe deze activiteiten gebruikt kunnen worden om de groepsdynamica, discussies en actieve deelname van jongeren te initiëren. Zes maanden later zal de groep opnieuw bijeenkomen, dit keer in België, om hun ervaringen en het leerproces te bespreken en te delen.

Deze vorming vindt plaats in Duitsland van 23 to 27 september. Deelnemen kost €50. Je kandidaat stellen kan via de website van SALTO Youth tot 31/05. Word je geselecteerd, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Ons uitgebreide vormingsaanbod vind je in de JINT kalender.

European Platform on Learning Mobility 

Presentatie EPLM

Van 2 tot 4 april 2019 bracht het European Platform on Learning Mobility (EPLM), georganiseerd door JINT vzw als partner in het project, voor de derde keer zo’n 150 Europeanen bijeen. Ze hadden het over hoe ze Europese mobiliteitsprojecten van jongeren nog beter kunnen maken en een sterkere impact kunnen meegeven. Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende bleek hiervoor de ideale locatie. Op het programma stonden heel wat inspirerende verhalen van jongeren, praktische lezingen van jeugdwerkers, toejuichende speeches en nuttige workshops.  Ook werd Q!App, de kwaliteitsapp ter ondersteuning van mobiliteitsprojecten, er gelanceerd. Via de Quality App webapplicatie kan je jouw internationaal project meten aan Europese kwaliteitsstandaarden, projecten creëren, evalueren en vergelijken met partners. Ook schrijfhulp, tips van experten en ondersteunende indicatoren worden aangeboden. Daarbovenop komt dat offline werken altijd mogelijk is!

     Ben je van plan om een internationaal project op poten te zetten? Start met kwaliteit en ontdek zeker eens alle opties van de Q!App.

 Wil je graag geconnecteerd blijven met EPLM en op de hoogte gehouden worden van toekomstige evenementen, rapporten en ontwikkelingen? Volg dan de Facebookpagina van EPLM en schrijf je in voor de nieuwsbrief (scrollen tot  beneden en rechts onderaan vind je een knop)!​

Go Strange cijferonderzoek

Go Strange logo

Elk jaar trekken heel wat jongeren met behulp van een organisatie naar het buitenland om er als vrijwilliger aan de slag te gaan, op uitwisseling, taalkamp- of cursus, inleefreis, voor een tijdelijke job, studies of een stage. Het Go Strange-team van JINT vzw brengt op regelmatige basis de deelname van Vlaamse jongeren (14 tot en met 30 jaar) aan dit soort activiteiten in kaart.

Voor 2017 keken we in de andere richting: er werd een bevraging gedaan bij organisaties met een buitenlandaanbod in Vlaanderen en Brussel (en erkende Vlaamse jeugdwerkorganisaties) om te weten hoeveel jongeren naar Vlaanderen kwamen voor hun buitenlandavontuur. Zo zien we dat groepsuitwisselingen veruit dé populairste manier zijn om als jongere naar België te komen. Het Erasmus+ subsidieprogramma maakt het merendeel van deze uitwisselingen mogelijk.

     Wil je graag meer weten hoe je buitenlandse jongeren kan laten kennismaken met België, of hoe ze jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem dan eens een kijkje naar de subsidieprogramma’s hier bij JINT

Praktijkverhaal - Together we stand: solidariteit tussen jongeren 

Groep jongeren

Met het European Solidarity Corps kan een groep van minstens vijf jongeren een solidariteitsproject in eigen land starten. Die jongeren kunnen op financiële steun rekenen voor de kosten van hun project en voor een coach.

Een goed voorbeeld hiervan is ‘Together we stand’ van House of Colours (Vosselaar). Zij werken aan gemeenschapsvorming waar diversiteit en inclusie in de praktijk worden gebracht. House of Colours is gegroeid vanuit niet-begeleide minderjarigen die niet terecht konden in de jeugdzorg. JINT vzw gingen op bezoek tijdens één van hun jeugdkampen.

     Lees mee hoe vijf jongeren er activiteiten voor jonge nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers organiseerden met hun solidariteitsproject.

Wil je ook inzetten op projecten rond solidariteit, voor en door jongeren in Europa? Bezoek dan snel de European Solidarity Corps website.  ​

Toolbox Diversiteit

Verschillende voeten in een cirkel

Op de Dag van de Diversiteit lanceerde De Ambrassade de Toolbox Diversiteit. Je vindt er JINT vzw ook in terug! Deze website helpt je met allerlei tools, methodieken en werkvormen op maat van diversiteitsmedewerkers. Er komen ook tal van thema’s aan bod die het werken met diverse kinderen en jongeren vergemakkelijken.​

Wil je je jeugdwerking laagdrempeliger maken, samen met je jongeren ontmoetingen opzetten of experimenteren, dan kan je in deze Toolbox enkele methodieken terugvinden.​

Nood aan wat inspiratie voor je eigen internationale diversiteitsprojecten? Lees dan zeker onze praktijkverhalen over projecten FeMENism en Marok’n’roll.​

naar top  


Stop racisme

Pionnen

Wil je als organisatie zelf initiatieven ondernemen tegen racisme? Met projectsubsidies moedigt de federale overheid organisaties aan om het federale gelijke kansenbeleid mee vorm te geven.

Enkel rechtspersonen of feitelijke verenigingen zonder winstoogmerk die in België gezeteld zijn komen in aanmerking voor deze subsidies. Er is een maximum van 30.000 euro per project. De subsidiegids bevat een duidelijke omschrijving van de voorwaarden en beoordelingscriteria. Het aanvraagdossier bestaat uit een volledig ingevuld aanvraagformulier en bijkomende informatie over de inhoudelijke en financiële werking van jouw organisatie.

     Je kan je aanvraag nog tot 15 juni 2019 indienen door een mail te sturen naar equal@just.fgov.be

      Meer info: stopracisme.be

naar top  

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].