November 2016

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE november 2016

KALENDER


EVS is 20: b e d a n k t !

Je keek er niet naast het voorbije jaar: Europees vrijwilligerswerk (EVS) bestaat 20 jaar!

In die periode zetten honderden organisaties in Vlaanderen de deuren open voor één of meer buitenlandse vrijwilligers, stuurden ze vrijwilligers uit naar het buitenland, of deden ze zelfs allebei.
Dankzij de inzet van zoveel organisaties, coaches, mentoren en al wie EVS mee-maakte, kregen jongeren de kans om een unieke levensveranderende uitdaging aan te gaan.

En daarvoor zeggen we graag nog eens een heel grote  d a n k j e w e l !

Hoe EVS het leven van jongeren én organisaties verandert, lees je in de EVS20 infographic die JINT maakte naar aanleiding van 20 jaar EVS. Hou onze Youth in Action facebookpagina op 5/12, de dag van de vrijwilliger, in de gaten. We brengen je dan 10 verhalen van hartverwarmende projecten.

Meer weten over EVS? Bekijk de info op www.youthinaction.be of contacteer het Youth in Action team van JINT.


Beoordeel jij binnenkort de Youth in Action projecten?

JINT doet een beroep op externe assessoren om de bij JINT ingediende Youth in Action projecten te beoordelen. Om de huidige assessorengroep te versterken, zijn we op zoek naar onafhankelijke experten uit Vlaanderen en daarbuiten.

De assessoren staan in voor de kwalitatieve beoordeling van de projecten aan de hand van een vooropgesteld kwaliteitskader. Als assessor krijg je per deadline aanvraagdossiers om te beoordelen. Hier staat een financiële vergoeding tegenover. Jaarlijks zijn er drie deadlines.
Daarnaast komt de assessorengroep een tweetal keer per jaar samen voor opleiding, om te evalueren en om het evaluatiesysteem verder vorm te geven.

Lees meer over Erasmus+:Youth in Action en de criteria in onze oproep voor assessoren. Je kandidaat stellen kan nog tot 30 november 2016.

Meer weten? Contacteer Inge Stuer van JINT, 02 209 07 20.

 


Mobility taster: Zet de stap naar een inclusief  project

Ken je de mogelijkheden van Youth in Action nog niet, en wil je met kwetsbare jongeren een internationaal project opzetten?
Dan is de mobility taster dé smaakmaker voor jouw organisatie.

In internationaal gezelschap maak je kennis met de mogelijkheden en kansen voor jouw doelgroep. Daarnaast kom je in contact met andere organisaties en leer je hoe je stap voor stap zo'n internationaal project kan opzetten.

Trek van 7 tot 11 februari naar Turkije en proef er van wat internationale samenwerking jou en je jongeren te beiden heeft. Deelnemen aan deze cursus kost €50. Je kandidaat stellen kan via de website van SALTO Youth tot 4/12. Word je geselecteerd, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Ons uitgebreide vormingsaanbod vind je in de JINT kalender.


Praktijkverhaal: Me You Us, een intense zomerweek in Dworp

During this week I got to know a bunch of really amazing people, I discovered
another part of me, I had time to rethink my own personality.

Iva, deelneemster uit Slovenië

Jongeren leven vandaag de dag in een super diverse samenleving waarin ze geconfronteerd worden met verschillende culturen, waarden en levensvisies. Het is niet altijd evident om daarin je eigen plaats te vinden, je identiteit te ontwikkelen en een positief zelfbeeld uit te bouwen.

Achttien jongeren en hun begeleiders uit Engeland, Slovenië, Nederland en België werkten in juli een week lang in Vormingscentrum Destelheide rond het thema identiteit en de expo ‘Ik Jij Wij’ van Rasa vzw die er op dat moment te zien was.

Vormingscentrum Destelheide zet internationaal al een tijdje hoog op de agenda. Ze zenden geregeld medewerkers en vrijwilligers uit naar het buitenland om nieuwe bagage op te doen. Deze zomer nodigden ze voor het eerst buitenlandse jongeren en jeugdwerkers uit voor de uitwisseling ‘Me You Us’.
In de voormiddag begeleidde Rasa vzw, die de expo ‘Ik Jij Wij’ opzette, telkens verschillende workshops. In de namiddag werkten de jongeren samen aan kunstwerken zoals schilderijen, video's en songs die ze presenteerden op een toonmoment. Het werd een intense zomerweek die nog lang zal nazinderen!

Zo’n groepsproject is zeker voor jongeren op die leeftijd heel erg bepalend in hun identiteitsvorming. Dat dan doen op een interculturele manier kan hun levensperspectief alleen maar verbreden.
Lies,  coördinator kunsteducatieve dienst Destelheide.

Lees er meer over op de website van Vormingscentrum Destelheide. Zelf met centen van Europa zo’n groepsuitwisseling opzetten? Meer info vind je op www.youthinaction.be.

 


Nomineer jouw project voor de Karel de Grote-prijs

Heb jij een internationaal project op poten gezet? Stonden Europa, samenwerken en de kracht van diversiteit centraal?
Dan maak je kans op de Europese Karel de Grote prijs!

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt jaarlijks toegekend aan projecten van jongeren (16 tot 30 jaar) die het onderling begrip en de verstandhouding verbeteren en bijdragen tot de bevordering van een Europese identiteit.

Ook gesubsidieerde projecten komen in aanmerking. Twijfel niet om jouw Youth in Action of ander internationaal project of evenement in te zenden! Winnaars krijgen een mooie geldprijs en een uitnodiging om het Europees parlement te bezoeken.

De deadline is 30 januari. Meer informatie en het kandidaatsformulier vind je op de website van het Europees Parlement of krijg je per mail.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

oktober 2016

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE oktober 2016

KALENDER


Plannen om in 2017 eens vreemd te gaan?

Wacht niet tot in het nieuwe jaar om werk te maken van jouw internationale plannen.
Via het Erasmus+ Youth in Action programma krijg je centen én ondersteuning om jouw internationale project uit de grond te stampen. Goed nieuws voor jouw projectidee: het beschikbare budget voor Youth in Action stijgt in 2017 met een dikke 10%. Meer centen dus voor grensverleggende projecten!

Komt mijn project voor subsidies in aanmerking? En hoe begin ik aan zo’n subsidieaanvraag?
Op onze info- en vormingsdag op woensdag 7 december zetten we je op weg met alle nodige informatie. Zoek je inspiratie over internationaal werken met vluchtelingen of met jongeren met een migratieachtergrond? Dan mag je onze inspiratiesessie zeker niet missen.
Deelnemen aan deze dag is gratis. Je kan je inschrijven voor een dagdeel of voor de volledige dag via onze JINT website.

TIP! Hou in je projectplanning rekening met de deadlines waarop je een subsidieaanvraag kan indienen en informeer je tijdig. De nieuwe deadlines voor 2017 vind je op onze Youth in Action website.
 


Open Forum: geef je mening over Youth in Action

Waar blinkt Erasmus+ Youth in Action volgens jou in uit?  Waar is er ruimte voor verbetering?
Wat vind je van de financieringsregels?
Hoe ervaar je de administratie en procedures?

Op 7 december nodigen we je in de voormiddag uit op JINT voor een Open Forum over Youth in Action. Op deze discussiedag willen we jouw ervaringen, inzichten en opmerkingen over het jeugdluik van het Erasmus+ programma verzamelen. We doen dit in functie van de op stapel staande midterm evaluatie van Erasmus+ Youth in Action, die de Vlaamse Overheid in juni 2017 bij de Europese Commissie zal indienen.

De evaluatie polst naar de efficiëntie en effectiviteit van Youth in Action. Bereikt het programmaluik zijn doelstellingen en gebeurt dit op een adequate manier? Bovendien is de Europese Commissie ook benieuwd naar de lange termijn effecten van het vorige Youth in Action programma.
Laat dus van je horen! Dit is jouw kans om het huidige programma bij te sturen én mee voeding te geven voor de opvolger van Youth in Action, die in 2020 gelanceerd wordt.

We hopen zowel recente indieners als meer ervaren Youth in Action organisaties en groepen uit de jeugdsector maar ook uit andere sectoren rond de tafel te krijgen. Ook al wie meewerkte aan zo’n Youth in Action project is van harte welkom!

Meer info en inschrijven via de JINT website of via Kurt Uyttersprot, 02-209 07 20.

 


Save the date! Go Strange infobeurs op 21/10/2017

Met enthousiasme kondigen wij de 8ste editie van onze Go Strange infobeurs aan!
Op zaterdag 21 oktober 2017 vind je dé infobeurs voor al je buitenlandplannen in het ICC in Gent. Meer dan 70 organisaties met een buitenlandaanbod, handige infosessies, boeiende verhalen van jongeren die hun grenzen al verlegd hebben,...Niet te missen voor al wie met jongeren werkt en hen een spreekwoordelijke schop richting buitenland wil geven.

Rechtstreeks op de hoogte blijven? Contacteer het Go Strange team van JINT, 02 209 07 20 of info@gostrange.be


Praktijkverhaal: vormingswerker Thomas trok naar Servië voor een intense cursus

Thomas trok naar Servië om er in internationaal gezelschap deel te nemen aan de cursus EUtopia. Het gaf hem extra energie gegeven om zijn job te blijven doen en wakkerde het vuur zelfs nog aan.

Als vormingswerker bij Groep INTRO werkt Thomas met asielzoekers en vluchtelingen. Hij geeft cursussen rond integratie en vrije tijd, en begeleidt sociaal artistieke projecten in samenwerking met lokale culturele partners. “Het hoofddoel - naast België leren kennen en integratie - is om even geen nummer of dossier, maar opnieuw mens te kunnen zijn."

Hoe ben je op deze cursus terechtgekomen?
"Groep INTRO stimuleert haar medewerkers actief om deel te nemen aan trainingen. Zo kunnen we onze visie verbreden en onze eigen opgebouwde  kennis toetsen aan anderen – in dit geval internationale partners – en indien mogelijk samenwerkingen aangaan. De staf volgt het vormingsaanbod op en stuurt ons de cursussen gericht door.”

Wat sprak jou in deze cursus aan?
“EUtopia wou jongerenwerkers de nodige vaardigheden meegeven om hun jongeren te helpen omgaan met het groeiende racisme en de toenemende culturele stereotypering in Europa. De omschrijving van de cursus sloot nauw aan bij mijn dagdagelijkse werk. Het leek me interessant om met jeugdwerkers uit Europa in dialoog te gaan over thema’s zoals multiculturaliteit, diversiteit, migratie, integratie, assimilatie enz.
Ik had niet zoveel concrete verwachtingen maar was wel heel nieuwsgierig naar de methodieken, visies en meningen van de andere deelnemers. Daarnaast hoopte ik iets bruikbaars voor mijn eigen werking te kunnen meenemen naar huis en een basis op te bouwen voor mogelijke samenwerkingen in de toekomst."

Hoe was de sfeer daar in Servië?
Er was een intense samenwerking tussen de cursisten. Iedereen was erg gemotiveerd en gedreven om in dialoog of discussie te gaan. Er was een goede mix tussen vrijwilligers en professionelen, verschil in afkomst, verschillende leeftijden,… De trainers hadden een duidelijk doel voor ogen en zijn er ook steeds in geslaagd om ons daarin te begeleiden. De cursus was dan ook erg intens. Zelfs in de pauzes werd naarstig verder uitgewisseld.

Het was echt een verrijking om met jeugdwerkers uit verschillende regio’s en landen samen te werken rond thema’s die grenzen overschrijden.

Wat neem je na deze intense cursus mee naar huis?
Ik keerde met zoveel terug naar huis: ervaringen, vrienden, samenwerkingsmogelijkheden. Europa zit vol jonge mensen met idealen die niet bang zijn om die idealen na te streven.
De cursus heeft me ook extra energie gegeven om mijn job te blijven doen en wakkerde het vuur zelfs nog aan.

Ik besef nu dat we nog meer moeten luisteren naar wat jongeren écht zeggen.

We hebben er als jeugdwerkers baat bij om de jongeren zélf te horen en niet onze eigen ideeën in hun schoot te leggen. De echte kracht van verandering ligt niet bij politici, bij volwassenen of bij professionelen, maar bij de jongeren zelf!


Wil jij ook zo’n internationale vormingscursus volgen?
In onze JINT activiteitenkalender vind je een divers overzicht van cursussen, studiebezoeken en seminars rond uiteenlopende thema’s waar je als beroepskracht of vrijwilliger aan kan deelnemen. Het aanbod wisselt regelmatig, hou de kalender dus in de gaten!

 


No hate: ga met je jongeren aan de slag rond online haatspraak

Wil jij als jeugd- of jongerenwerker bij of met jouw doelgroep haatspraak terugdringen?
 
De internationale cursus No Hate richt zich naar al wie rechtstreeks met jongeren werkt en met hen rond online haatspraak aan de slag wil gaan. Je komt meer te weten over 'hate speech' en verkent methodieken en tools om thuis bij jouw jongeren haatspraak terug te dringen. Daarnaast maak je ook kennis met de mogelijkheden van Erasmus+ Youth in Action om hierover internationale samenwerking op te zetten, en leer je de No Hate Speech campagne van de Raad van Europa beter kennen.

Een boeiende cursus voor wie hierover concrete input zoekt om met z'n jongeren aan de slag te gaan. Lees er meer over op de website van SALTO Youth en stel je daar online kandidaat.


No Hate Speech Movement is een jongerencampagne van de Raad van Europa voor online mensenrechten. De campagne startte in 2012 en kreeg in 2015 een verlenging tot en met 2017 om de stijgende polarisering (o.a. in het kader van extremistisch geweld en racistische reacties op de instroom van vluchtelingen) in onze Europese context mee aan te pakken. 
Lees meer over de doelstellingen en activiteiten van het Platform in Vlaanderen.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

september 2016

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE september 2016

KALENDER


Ecologisch reizen? Logisch toch!

3099 kilometer. Dat is in vogelvlucht de afstand tussen JNM Gent (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) en Batumi, voor twee weken de Georgische verblijfplaats van een groep JNM’ers. De jongeren trokken begin september op uitwisseling naar Georgië. Samen met een groep Georgische en Armeense jongeren gingen ze zich onderdompelen in de Kaukasische natuur en cultuur. Daarnaast staken zij bij BRC, hun partnerorganisatie in Georgië, de handen uit de mouwen.

De jongeren kozen er heel bewust voor om ecologisch naar Georgië te reizen. Een avontuur op zich dat  hen in 88 uur door acht landen, acht taalgebieden en drie taalzones bracht. Hiervoor namen ze vijf treinen en drie bussen.

“Omdat ‘ecologisch’, ‘in balans met het klimaat’ en ‘avontuurlijk’ kernbegrippen binnen JNM zijn en omdat we ons als jonge twintigers niet kunnen verschuilen achter versleten gewrichten of een te gebrekkige conditie, kozen we er bewust voor die afstand af te leggen over land.

Naast een inperking van onze voetafdruk leverde het ons ook een bijzonder memorabele en prachtige rit op.

Er bestaat veel onenigheid in de wetenschappelijke literatuur over hoeveel CO2 reizen per bus, per trein en per vliegtuig precies uitstoot. Wel is er een duidelijke consensus dat reizen over land minder druk op het klimaat zet dan reizen in de lucht. Wij vonden het hoog tijd om dit eens uit te testen in de praktijk!"

Lees het volledige relaas van hun reis en meer info over deze boeiende uitwisseling lees je op de website van JNM.

Wist je dat je voor zo’n groepsuitwisseling via Youth in Action centen krijgt voor je reiskosten? Ook als een treinkaartje duurder is dan een vliegtuigticket kan dit gesubsidieerd worden. Voor je reiskosten krijg je immers een vast bedrag per kilometerzone.

Daarnaast moedigen we ecologisch reizen zo veel mogelijk aan. Reis je toch met het vliegtuig, dan kan je je CO2 uitstoot bijvoorbeeld ook compenseren. Lees meer over de reiskosten en ecologisch reizen op onze Youth in Action website.

 


Appstublieft: geef je internationaal project een digitale boost

Welke apps en andere digitale tools kunnen jou ondersteunen tijdens een internationaal jeugdproject? Duik met Appstublieft in de digitale wereld en verken enkele straffe tools. Van een handige app rond projectmanagement en samenwerking met je partners tot een leuke website met een ruim aanbod aan energizers.
Appstublieft zocht de interessantste digitale tools en apps voor jouw project en stelt ze aan jou voor, op zaterdag 15 oktober tijdens de Catch’up.

Catch’up is de JINT inspiratiedag over leren in internationale projecten. Maak je op voor bruisende projectverhalen, straffe discussies, handige workshops en boeiend cijfer- en beeldmateriaal. We sluiten de dag wervelend af met een feest ter gelegenheid van 20 jaar Europees Vrijwilligerswerk (EVS). Lees meer over het programma en schrijf je in via www.jint.be/catchup.

 


Op naar een Europees kwaliteitskader voor leermobiliteit

Wat maakt een leermobiliteitsproject een goed project? Aan welke kwaliteitsaspecten kan je sleutelen om er een nog straffer project van te maken?

Internationale leermobiliteit wordt steeds vaker als een belangrijke pedagogische tool gezien en gebruikt, in zowel formele (onderwijs, opleiding) als niet-formele context (zoals jeugdwerk, trainingen). Parallel hiermee stijgt dan ook de druk op de kwaliteit ervan, want kwaliteitsvolle leermobiliteit leidt vaker tot sterkere resultaten, vlottere (h)erkenning van leerervaringen en dus ook betere projecten.

Het Europees Platform over Leermobiliteit startte een proces gestart om tot een ‘charter’ over de kwaliteit van leermobiliteit te komen. Het charter is een zoektocht naar overeenstemming over een aantal basisprincipes om de kwaliteit van leermobiliteit op een degelijke en gedragen manier te bepalen. Deze bevindingen zullen bijdragen aan een ruimer Europees kwaliteitskader voor leermobiliteit.

De eerste stap naar zo’n charter is een brede bevraging. Hiermee wil het Platform o.a. enkele basisprincipes toetsen aan al wie betrokken is bij leermobiliteitsprojecten: deelnemers van Youth in Action projecten, hun organisaties, beleidsmakers, Nationale Agentschappen en onderzoekers.

Een warme oproep dus om van je te laten horen en deel te nemen aan de consultatie! Het kan nog tot 10 november 2016. Meer info krijg je van Kurt Uyttersprot van JINT.


Praktijkverhaal: Brusselse jongeren verkennen het Fins onderwijsmodel 

Een groep jonge Brusselaars van jeugdhuis Chicago (D'Broej) zette het schooljaar van 2015 in met een reis naar Helsinki en omstreken. Hun missie? Van dichtbij bekijken hoe het zo geroemde onderwijsmodel er werkt. Het werd een boeiende cross-over tussen formeel en niet-formeel leren.

Het Finse onderwijs staat wereldwijd bekend als een 'schoolvoorbeeld'. Naar school gaan is er echt gratis. Elitescholen bestaan er niet, gettoscholen ook niet. Wat je sociale afkomst ook is, leerlingen hebben er gelijke kansen. En vooral: een jaartje overdoen bestaat in Finse scholen (bijna) niet. Finland staat dan ook al jaren in de top drie van de internationale PISA-studies die het onderwijs over de hele wereld vergelijken.

De negen jongeren van D’Broej, een jeugdwerking in hartje Brussel die openstaat voor jongeren uit kansarme wijken, trokken zelf naar Finland. De jongeren beleven de ongelijkheid in de Brusselse scholen dikwijls van heel dichtbij en wilden er zelf gaan zien hoe het anders kan. Ze spraken er met onderwijsspecialisten, met de vakbond en met studenten en verbleven vier dagen in een Finse school.

“In Finland zijn niet de leerlingen een probleem, maar hebben ze een probleem dat opgelost moet worden. We hebben gezien dat het anders kan, dat het bestaat.

Wij zijn de verandering, wij schrijven onderwijsgeschiedenis.”

Bekijk het videoverslag van deze boeiende cross-over tussen formeel en niet-formeel leren of ga zelf met de jongeren in gesprek op onze Catch’up inspiratiedag op 15/10. Lees er meer over op www.jint.be/catchup.

 


Nieuw Coyote magazine: focus op leermobiliteit en inclusie

Hoe kan je meten wat jongeren leren tijdens een internationale ervaring?
Welke drempels zitten in de weg wanneer we spreken over inclusie?
En wat leer je wanneer je ongewild als vluchteling in een ander land belandt?

Het Coyote team werkte weer naarstig aan een nieuw inspirerend Coyote magazine. Je kan het gratis online lezen op de website van het Youth Partnership.

Het Youth Partnership is een samenwerking tussen de Europese Commissie en de Raad van Europa op het jeugd vlak. Via het partnerschap zetten ze cursussen, seminars en netwerkevents voor jeugdwerkers, onderzoekers, beleidsmakers en al wie in de vrije tijd met jongeren werkt. De resultaten verspreiden ze o.a. via het Coyote magazine.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

Juni 2016

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE juni 2016

KALENDER


EVS is 20: f e e s t !

20 jaar geleden zetten de eerste jongeren als Europees vrijwilliger (EVS’er) een stap in Europa om bij een gastorganisatie de handen uit de mouwen te steken. 20 jaar later gaan jaarlijks zo’n 10.000 jongeren die EVS uitdaging aan en zenden tal van organisaties EVS’ers op pad of bieden hen een warme plek hier in Vlaanderen. Europees vrijwilligerswerk is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Europees jeugdwerk en sterk onderdeel in het Erasmus+ Youth in Action subsidieprogramma.

JINT stond al van bij het prille begin mee aan de EVS wieg en laat dit feestjaar dan ook niet ongemerkt voorbijgaan. Op zaterdag 15 oktober zetten we de JINT deuren open voor een groot EVS feest, aansluitend op onze Catch’up inspiratiedag. De gelegenheid om al die projecten en verhalen van vrijwilligers en organisaties in de kijker te zetten! Jan Beddegenoodts legt in samenwerking met JINT 20 tijdloze verhalen vast in een prachtige fototentoonstelling.

Noteer alvast 15 oktober in je agenda. Wil je rechtstreeks op de hoogte gehouden worden van de feestelijkheden, geef Yannick van JINT dan een seintje.

 


Land inZicht: lanceringsmoment nieuwe toolbox

Hoe kan je internationale activiteiten en internationale samenwerking meer structureel inbedden in je organisatie? Niet als iets wat je erbij doet wanneer zich eens een kans aanbiedt, maar als een weloverwogen manier om de doelstellingen van je organisatie te bereiken en een echte meerwaarde te creëren?

JINT ontwikkelde in samenwerking met De Aanstokerij de toolbox Land inZicht. De toolbox zet je stap voor stap op weg om internationaal op de kaart van je organisatie te zetten. Land inZicht is daarnaast ook een goede richtingaanwijzer voor wie internationale samenwerking en activiteiten in zijn beleidsnota wil inbouwen.

Hoe werkt de Land inZicht toolbox?

 • Jij brengt een team bijeen (beroepskrachten, vrijwilligers, het bestuur): al wie volgens jou betrokken moet zijn.
 • Land inZicht loodst je doorheen een denkproces, vertrekkend vanuit de kern van je organisatie (je missie en beleidsdoelstellingen). Je gaat op zoek naar waar internationale activiteiten en internationale samenwerking voor jullie een meerwaarde kunnen zijn.
 • Je eindigt met concrete ideeën voor internationale activiteiten en samenwerking, die echt een match zijn met wie je organisatie is en de doelstellingen die je als organisatie wil bereiken.

We lanceren Land inZicht op 20 september van 14u tot 17u. Je kan die middag kennismaken met de tool en hoe jij er in je organisatie mee aan de slag kan gaan. Achteraf krijg je je eigen Land inZicht mee naar huis. Deelnemen aan de lancering en de toolbox zelf is gratis.

Lees er meer over op de JINT website en schrijf je online in.
Meer info? Mail ons via landinzicht@jint.be

 


Catch’up: inspiratiedag over leren in internationale jeugdprojecten

Een internationaal project zet heel wat in beweging bij de jongeren die deelnemen, bij de begeleiders én in de organisatie zelf. Zonder erbij stil te staan steekt al wie bij zo’n project betrokken is er wel iets van op.
Maar hoe kijk je verder dan het topje van de ijsberg? Hoe maak je van jouw internationaal project een echte en onvergetelijke leerervaring?

Laat je inspireren en kom naar de Catch'up!

Op 15 oktober zetten we de JINT deuren open voor een berg ideeën en inspiratie. In verschillende inhoudelijke en praktische sessies gaan we rond de leereffecten van internationale projecten aan de slag.
Hoe vergroot je de impact van je project op je doelgroep of op je organisatie zelf? Wat leer je tijdens zo’n internationale ervaring? Over welke competenties spreken we? En welke rol kan jij als begeleider of coördinator van zo'n project daarin spelen?

 

Maak je op voor bruisende projectverhalen, straffe discussies, handige workshops en boeiend cijfer- en beeldmateriaal. We sluiten de dag wervelend af met een feest ter gelegenheid van 20 jaar Europees Vrijwilligerswerk (EVS).

Lees er meer over in onze JINT kalender.


Praktijkverhaal: Vlaamse delegatie bezoekt vrijwilligersprojecten

Onder de noemer ‘Upscaling and promoting youth volunteering in civil society organisations  sloegen Vlaanderen en Zuid-Afrika opnieuw de handen in elkaar voor een duurzame samenwerking. Een Vlaamse stuurgroep begeleidt de komende 5 jaar het ministerie voor jeugdontwikkeling in Zuid-Afrika (NYDA) bij de promotie van vrijwilligerswerk. Begin maart reisde daarom een Vlaamse delegatie af naar Johannesburg.

Het actieplan voor het komende jaar werd met de NYDA grondig afgestemd. Daarnaast bezocht de delegatie ook enkele projecten, opgezet door jongeren in Johannesburg. Eén ervan was het Dramatic Arts Centre in Saulsville (nabij Pretoria), waar een groep jonge vrijwilligers kinderen en jongeren de kans geeft om zich te ontspannen en ontwikkelen via o.a. zang, dans en toneel.

“Het was een mooie illustratie van hoe er vanuit podiumkunsten met jonge mensen kan worden gewerkt. De vrijwillige begeleiders verzamelen jonge mensen uit de buurt om elke zaterdagvoormiddag leuke en leerrijke activiteiten te doen. Aan de hand van theater, zang, filmproductie, etc. zetten ze eigenlijk in op talentontwikkeling en coaching. “Art is bringing us together”- hun slogan - klopt dan ook helemaal. Een deel van het budget van de naburige school gebruiken ze om zelf artistieke producties op te zetten, in samenwerking met een beroepstheater uit Pretoria.” vertelt Steven Vanonckelen van de stuurgroep.

“De parallellen met Vlaanderen zijn niet ver te zoeken. Deze samenwerking geeft het Vlaamse jeugdwerk de kans om kennis te delen, mee te reflecteren en geïnspireerd te raken door de talrijke initiatieven die soms met bitter weinig middelen door enthousiaste jongeren worden opgezet.”

De samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika heeft nog een flinke weg te gaan. In oktober 2016 is er een nieuwe ontmoeting tussen een Zuid-Afrikaanse en Belgische delegatie. Volgend jaar trekt Minister Sven Gatz zelf mee naar Zuid-Afrika om het project verder op te volgen.

Meer weten over deze samenwerking? Geef Sofie Van Zeebroeck van JINT een seintje.

 


Zomertijd! 

We wensen je een boeiende zomer vol internationale avonturen en dromen voor de toekomst.
Wij blijven - weliswaar in zomerbezetting - op post de komende weken en zijn bereikbaar tijdens de kantooruren voor al je vreemde vragen en wilde ideeën.

Laat de vakantie smaken!

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

April 2016

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE april 2016

KALENDER


Ga jij deze zomer vreemd?

Wil je deze zomer of in het najaar van 2016 met Europese centen een internationale samenwerking opzetten?

Via het Erasmus+: Youth in Action programma kan je subsidies en ondersteuning krijgen voor jouw internationaal project: een groepsuitwisseling met de jongeren uit je organisatie, een vrijwilliger uitzenden of ontvangen, een langdurige samenwerking om de kwaliteit van je werking te verbeteren …
Op onze info- en vormingdag maak je kennis met de mogelijkheden voor jouw organisatie, de ondersteuning die we je bieden en de centen voor jouw projectplan. De volgende is gepland op 24 mei. De vorming gaat over intercultureel leren en groepsdynamica, de perfecte voorbereiding voor wie zijn groep deze zomer op internationaal avontuur meeneemt.

In 2016 zijn er nog 2 deadlines waarop je je projectaanvraag bij ons Youth in Action team kan indienen: 26 april en 4 oktober, telkens om 12u ’s middags. Hou echter rekening met het beschikbare budget. Voor projecten onder de noemer mobiliteit van jeugdwerkers is het beschikbare budget door het grote aantal aanvragen begin dit jaar jammer genoeg al volledig toegekend voor 2016. Lees er meer over op de Youth in Action website.

Wil je feedback op je projectidee of subsidiedossier? Ons Youth in Action team denkt graag met je mee. Geef ons zo snel mogelijk en uiterlijk 2 weken voor de deadline een seintje via youthinaction@jint.be.

 


Europa zet Europese waarden opnieuw op de kaart

"Kinderen en jongeren vertegenwoordigen onze toekomst en moeten de kans krijgen om die toekomst mee vorm te geven."

Als reactie op de gewelddadige gebeurtenissen in Parijs en Denemarken eind vorig jaar zetten de ministers van onderwijs in Europa samen met de EU commissaris voor onderwijs, cultuur, jeugd en sport hun schouders onder de ‘Paris Declaration’. In die verklaring nemen ze een gemeenschappelijk politiek standpunt in om de Europese waarden, die het hart van de Europese Unie uitmaken, opnieuw naar voor te schuiven.

Dit politieke signaal werd ook door de Europese Commissie opgepikt. Waar binnen het Europees jeugdbeleid het accent de voorbije jaren vooral op de inzetbaarheid van jongeren op de arbeidsmarkt lag, zien we recent een verschuiving. In een reactie op de groeiende intolerantie, de vluchtelingenproblematiek en de radicalisering zet de Commissie nu ook democratische kernwaarden als actief burgerschap, participatie van jongeren en intercultureel begrip weer op het voorplan.

Kansen voor de jeugdsector
De Commissie doet dit in de eerste plaats door binnen Youth in Action, het jeugdluik van het Erasmus+ programma, enkele specifieke prioriteiten te benoemen. Hier ligt een duidelijke focus op jongeren met minder kansen betrekken - waaronder vluchtelingen; diversiteit en Europese burgerwaarden promoten en jeugdwerkers hiervoor de nodige competenties en methodieken geven.

Daarnaast lanceerde de Commissie een projectoproep voor specifieke projecten die inzetten op inclusie van jongeren met een migratieachtergrond en deradicalisering van jongeren.


We geloven vanuit JINT meer dan ooit in de rol die het jeugdwerk kan spelen in wat de Vlaamse Jeugdraad ook al omschreef in haar Advies Positieve Identiteitsontwikkeling en hopen dan ook dat de jeugdsector de kansen en tools die er zijn aangrijpt om hier mee de schouders onder te zetten. Het recent gelanceerde project Wereldspelers is hier alvast een mooi voorbeeld van.

Lees er meer over op de website van JINT.

 


JINT zoekt coördinator voor strategisch netwerkproject

Als nationaal agentschap voor Erasmus+: Youth in Action zorgt JINT samen met 33 andere agentschappen in heel Europa voor de dagelijkse uitvoering van dit Europese subsidieprogramma. Hiervoor informeren we in Vlaanderen over de mogelijkheden, behandelen we aanvraagdossiers, bieden we ondersteuning, begeleiding en vorming enz.
Daarnaast werken we ook samen met de andere agentschappen.

In 2015 werd zo het startschot gegeven voor een langdurig partnerschap tussen 20 agentschappen rond het thema ondersteuning van jeugdwerk op gemeentelijk niveau. JINT coördineert die samenwerking vanuit Vlaanderen, en is daarom op zoek naar een superman/vrouw.

 • Ben jij vertrouwd met de actuele debatten over jeugdwerk op lokaal niveau (kwaliteit, erkenning, impact, lokaal jeugdbeleid)?
 •  Is het Europese jeugdbeleidskader je niet vreemd?
 • Kan je een project van A tot Z in goede banen leiden en schrikt het je niet af om met vertegenwoordigers van zowel agentschappen, de Europese Commissie als lokale jeugdwerkers rond de tafel te zitten?

Solliciteren voor deze boeiende uitdaging kan nog tot 11 april. Lees meer op onze JINT website.


Internationaal in de beleidsnota van je organisatie?

Hoe kan je internationaal werken als hefboom gebruiken om je eigen doelstellingen te realiseren?
Wat is de meerwaarde van internationale activiteiten in je werking?

Kom naar onze vormingsessie op 19 mei. We vertrekken vanuit de doelstellingen in de beleidsnota die je nu aan het schrijven bent, en bekijken samen waar en hoe een internationale insteek een meerwaarde voor jouw organisatie kan betekenen en extra impact kan creëren.

Een ideaal consultatie- en inspiratiemoment voor alle organisaties die extra zuurstof in hun beleidsnotatraject willen pompen!

We geven deze vormingssessie binnen het beleidsplanningstraject van de Ambrassade.
Inschrijven kan via de Ambrassade. Met al je inhoudelijke vragen kan je bij Kurt van JINT terecht.

 


Finding common ground: een nieuw Coyote magazine  

“We need a common shared narrative to win the political championship for what we do.”

Tijdens de 2e Europese Jeugdwerkconventie vorig jaar werd de common ground voor jeugdwerk in Europa gelegd in de eindverklaring, een krachtige boodschap die de bijdrage van jeugdwerk aan het leven van kinderen en jongeren in de verf zet.

Nu is er ook een common ground magazine. Het Coyote team van het EU-CoE Youth Partnership* brengt in haar nieuwste Coyote nummer heel wat informatie, inzichten en verhalen van tijdens de conventie bijeen. Een verhelderende inkijk in de eindverklaring van de 2e Europese Jeugdwerkconventie, een boeiende blik achter de schermen en straffe interviews en verhalen uit het hart van jeugdwerk in Europa.

Lees het Coyote magazine ‘Finding common ground’ online op de website van het EU-CoE Youth Partnership.

* Het partnerschap op het vlak van jeugd tussen de Europese Unie en de Raad van Europa.

 


Praktijkverhaal // Cameltown brengt Europa op de been en ontroert

"Onze vorm van protest: een mars doorheen Europa om schoonheid met elkaar te delen."

Hoe breng je mensen bijeen en leg je de dingen die er écht toe doen vast? Wat beweegt mensen, en wat brengt hen in beweging?
De jongeren van Cameltown gaan er in hun projecten samen naar op zoek. Omdat tentoonstellingen in musea of gallerijen vaak te hoogdrempelig zijn, trokken ze voor het project Moving Europe zelf de straten op met kunst.

De wandelende fototentoonstelling vond haar weg in de straten van Amsterdam, Athene, Riga, Lissabon, Berlijn en Reykjavik. Gratis kunst die kunstenaars en de lokale bevolking op de been bracht, over grenzen heen. Iedereen die wou meedoen was welkom. De groep stapte na elke mars ook bij senioren langs. De gesprekken die hieruit voortvloeiden legden ze vast in een kortfilm.

“We willen Europese burgers laten nadenken over hun dromen, passies, obstakels en mogelijke oplossingen. Het is onze manier om het tijdperk waarin verschillende Europeanen nu leven vast te proberen pakken.”

De film wordt op verschillende plekken in Europa getoond bij jongerenorganisaties, studentengroepen, maar ook in bejaardentehuizen.

Moving Europe is een Youth in Action jongereninitiatief. Zelf zo’n vernieuwend internationaal project opzetten? Dan is de vormingscursus Get transnational iets voor jou.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

februari 2016

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE februari 2016

KALENDER


Vergroot Europees vrijwilligerswerk de kans op een job?

Jaarlijks trekken bijna 10.000 jongeren erop uit om als Europees vrijwilliger (EVS’er) de handen uit de mouwen te steken. Ze gaan bij een buitenlandse non-profitorganisatie aan de slag met centen van Erasmus+: Youth in Action en ondersteuning van een zendorganisatie thuis.

Uit onderzoek van JINT  blijkt dat de impact van zo’n buitenlandervaring op een EVS’er zonder twijfel groot is. Maar vergroot zo’n EVS ervaring ook de kansen om een job te vinden?

JINT bracht jongeren met zo’n EVS ervaring, EVS organisaties die de jongeren ondersteunen én de arbeidssector bijeen voor een bevraging en een boeiend focusgesprek.

Lees meer over de resultaten en over de actuele uitdagingen voor jongerenorganisaties, de jobsector en jongeren zelf op de JINT website.

 


Deadline reminder: centen voor jouw internationaal projectidee

Ken je de JINT deadline reminder al?

Op onze JINT website geven we je een overzicht van relevante subsidies voor internationale jeugdprojecten: projecten van en voor jongeren en al wie met jongeren werkt in de vrije tijd.

We kondigen er de deadlines voor Erasmus+: Youth in Action projecten aan, maar je leest er ook meer over subsidiemogelijkheden van de Raad van Europa en het Bel’J programma voor projecten in een andere Belgische gemeenschap.

Bekijk de komende subsidiedeadlines op de JINT website.

 


Inclusion A-Z: het kompas voor internationale inclusieprojecten

Werk je met maatschappelijk kwetsbare jongeren? Wil je een internationaal project opzetten om hen op een andere manier leerkansen te bieden en uit hun comfortzone te halen?
Of wil je jouw internationaal project openstellen voor jongeren uit een bijzondere doelgroep?

SALTO Youth schreef de voorbije jaren diverse publicaties over internationale inclusieprojecten. Deze nieuwe telg bundelt het beste uit de eerdere publicaties en dient als kompas voor wie zo'n internationaal project wil opzetten.

Download het boekje (pdf) of bestel het gratis via de JINT infotheek.


Praktijkverhaal // Een droomjob in Kopenhagen? Liesbeth vond de hare via EVS

Liesbeth (26) uit Izegem trok eind 2014 als Europese vrijwilliger (EVS'er) naar Kopenhagen. Een beslissing die haar loopbaan een onverwachte draai gaf…

"Op het moment van mijn EVS aanvraag was ik ongeveer anderhalf jaar afgestudeerd. Bij verschillende sollicitaties bleek dat mijn gebrek aan ervaring het grootste gebrek was. Ik had intussen wel een job gevonden, maar of dat mijn droomjob was? Ik wist nog niet precies wat ik met mijn diploma pedagogische wetenschappen wou doen."

"EVS was de ideale kans om jobervaring op te doen
en uit te vissen wat ik later wou gaan doen."

"Tijdens mijn 10 maanden als EVS vrijwilliger kon ik mijn vaardigheden verder ontwikkelen en bewijzen wat ik kon bijbrengen aan de organisatie. Na mijn EVS kreeg ik er een full time job aangeboden, als beroepskracht in Kopenhagen!"

"De jobaanbieding zelf was de kers op de taart. Maar als EVS’er doe je zoveel unieke ervaringen op. Je leert een nieuwe taal en cultuur en ontmoet veel interessante mensen. Alleen verhuizen naar een onbekende stad in een onbekend land zorgt ervoor dat je veel sterker in je schoen gaat staan en zelfstandiger wordt. Dit heeft zeker een positief effect gehad op mijn zelfvertrouwen. Daarnaast vraagt het heel wat flexibiliteit, een eigenschap die later in het leven zeer goed van pas kan komen."

"Europees vrijwilligerswerk heeft een heel groot verschil gemaakt voor mijn loopbaan. En ik heb nu de beste job ter wereld :-)"


Lees het uitgebreide verhaal van Liesbeth.

Met jouw organisatie of vereniging jongeren zo'n unieke ervaring bieden?
Verken de mogelijkheden van Europees vrijwilligerswerk op de website van Youth in Action.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

Januari 2016

 

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE januari 2016

KALENDER


iReachable? Actuele uitdagingen voor het jeugdwerk

Hoe laat je alle jongeren die dat wensen kennismaken met de kansen die jeugdwerk hen kan bieden? Waar liggen de uitdagingen van vandaag voor het jeugdwerk om jongeren van verschillende achtergronden te betrekken en nieuwe doelgroepen te bereiken?

Tijdens dit seminar ga je internationaal gezelschap dieper in op nieuwe benaderingen, aanpakken en methodieken waarmee het jeugdwerk meer jongeren van verschillende contexten kan laten meedoen.

 • Wie bereiken we wel of niet?
 • Wat zijn de obstakels?
 • Uit welke praktijkverhalen kunnen we leren? Welke digitale tools kunnen helpen?
 • Hoe kan samenwerking met andere sectoren ertoe bijdragen om jongeren te bereiken?
 • Hoe kan internationale samenwerking een hefboom zijn, en welke rol kunnen overheden op verschillende niveau's spelen?

Ireachable loopt van 14 – 18 maart in Antwerpen. Dit seminar wordt georganiseerd door de Afdeling Jeugd, van het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media i.s.m. JINT en kadert binnen de Culturele akkoorden die Vlaanderen heeft met de Baltische Staten.

Lees er meer over in onze JINT activiteitenkalender. Je kandidaat stellen kan nog tot 10/02.

 


Kom netwerken met 'internationalisten' op de collegagroep

Beleidsnota's krijgen vorm, internationale zomerplannen worden gekneed...  Het perfecte moment om je licht op te steken bij je collega’s internationalisten tijdens deze collegagroep internationaal.

De collegagroep is dé plek waarop je jouw collega’s (beroepskrachten en vrijwilligers) uit het Vlaamse jeugdwerk kan ontmoeten en inspireren met jouw succesverhalen. Daarnaast pakken we tijdens zo’n collegagroep ook samen de noden en drempels aan waar jij als internationalist in jouw organisatie en projecten mee worstelt.


We zetten de JINT deuren open voor een collegagroep bijeenkomst op 16/02, van 17 – 20u.
Deze collegagroep staat volledig in het teken van netwerken.

 • Waar zijn je collega-internationalisten mee bezig?
 • Wie kan jou en de internationale werking van je organisatie inspireren en vooruithelpen?
 • Welke samenwerkingsideeën borrelen naar boven?

Bekijk de volledige agenda in onze JINT kalender en schrijf je in!

 


Buitenland in zicht? Wees verzekerd!

Ontvang je buitenlandse jongeren of jeugdwerkers in het kader van een internationale samenwerking?
Of zend jouw organisatie of vereniging een groep naar het buitenland?

Het is belangrijk dat je deelnemers en alle betrokkenen goed verzekerd zijn tijdens hun internationaal project. Je bent hiervoor als projectorganisator zelf verantwoordelijk.

Welke verzekeringen moet je afsluiten? En waarmee moet je nog rekening houden als het over verzekeringen gaat?
Lees het in ons JINT infoblad: verzekeringen voor internationale projecten.


Praktijkverhaal // Europees vrijwilligerswerk door de ogen van een vluchtelinge

Mina Jaf vluchtte als kind met haar familie van Koerdistan naar Denemarken. Vandaag is ze bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen actief als Europees vrijwilliger.

"Ik wou iets terugdoen voor de samenleving. En nu werk ik zelf met vluchtelingen in België. Wees niet bang om uit jouw comfortzone te komen en daag jezelf uit."

                  

Wil je jouw jongeren een duwtje in de rug geven om als Europese vrijwilliger in het buitenland aan de slag te gaan? Of wil je een vrijwilliger laten meedraaien in jouw organisatie?
Lees meer over de mogelijkheden van Europees vrijwilligerswerk (EVS). EVS maakt deel uit van het Erasmus+ Youth in Action programma.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be