November 2017


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE november 2017

KALENDER


Mobility taster: Zet de stap naar een inclusief  project

Ken je de mogelijkheden van Youth in Action nog niet, en wil je met kwetsbare jongeren een internationaal project opzetten?
Dan is de cursus mobility taster dé smaakmaker voor jouw organisatie.

In internationaal gezelschap maak je kennis met de mogelijkheden en kansen voor jouw doelgroep. Daarnaast kom je in contact met andere organisaties en leer je hoe je stap voor stap zo'n internationaal project kan opzetten.

Trek eind januari naar Hongarije en proef er van wat internationale samenwerking jou en je jongeren te bieden heeft. Deelnemen aan deze cursus kost €50. Je kandidaat stellen kan tot 1/12. Word je geselecteerd, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Ons uitgebreide vormingsaanbod vind je in de JINT kalender.


Europees jeugdwerk zet in op actuele uitdagingen

In 2016 deed de Europese Commissie een oproep naar het jeugdwerk, om de actuele uitdagingen rond sociale inclusie en migratie binnen Europa aan te pakken. Als antwoord sloeg het netwerk van nationale agentschappen voor Youth in Action, waaronder JINT, de handen in elkaar. Samen zetten de agentschappen 3 grootschalige Europese projecten op.

>> Becoming part of Europe focust op de integratie en inclusie van jonge vluchtelingen en asielzoekers in Europa.

>> Het Youth for human rights project focust op mensenrechteneducatie binnen jeugdwerk en niet-formeel leren.

>> Aware and active richt zich rechtstreeks naar jongeren. Het wil hen aanzetten om zich actief in te zetten in Europa en kritisch om te gaan met media.

Lees meer over deze 3 projecten en de kansen die ze jou, je organisatie en je jongeren kunnen bieden op onze JINT website.

 


Buitenlandplannen in 2018? Begin er nog dit jaar aan

Wil je volgende zomer met jouw jongeren een grensverleggend project opzetten? Zoek je nog subsidies?
Wacht niet tot in het nieuwe jaar om er werk van te maken.

Via het Erasmus+ Youth in Action programma en het European Solidarity Corps kan je centen én ondersteuning krijgen om jouw internationale project uit de grond te stampen.

Komt mijn project voor subsidies in aanmerking? En hoe begin ik aan zo’n subsidieaanvraag?
Op onze info- en vormingsdag op donderdag 14 december zetten we je op weg met alle nodige informatie. Zoek je inspiratie om een inclusief internationaal project op te zetten? Dan mag je onze sessie ‘inclusief aan de slag’ zeker niet missen.
Deelnemen aan deze dag is gratis. Je kan je inschrijven voor een dagdeel of voor de volledige dag via onze JINT website.

TIP! Hou in je projectplanning rekening met de deadlines waarop je een subsidieaanvraag kan indienen en informeer je tijdig. De nieuwe deadlines voor 2018 vind je nu op onze Youth in Action website.


SALTO vernieuwt!

Wist je dat JINT de thuis is voor het SALTO-YOUTH Inclusion Resource Centre? Dit is één van de acht SALTO-YOUTH centra die door de Europese Commissie werden opgezet om de Youth in Action projectindieners en de Nationale Agentschappen voor Youth in Action te ondersteunen.

JINT collega’s Marija en Tony hebben dan ook een pak expertise in huis over internationale projecten met maatschappelijk kwetsbare jongeren. Die expertise vertaalt zich o.a. in tal van publicaties en een ruim internationaal vormingsaanbod, waarmee je jouw projecten met kwetsbare groepen nog straffer kunnen maken.

Vanaf 2018 breidt SALTO inclusie haar werking nog een beetje uit!
Naast inclusie staat nu ook het thema culturele diversiteit mee op de agenda. Het vernieuwde Resource Centre heet dan ook SALTO Inclusion and Cultural Diversity, en neemt hiermee de diversity fakkel over van de Britse collega’s. Een nieuwe uitdaging voor JINT en voor de SALTO collega’s dus. Je hoort er nog van!


Praktijkverhaal: Marok'n'roll, een inclusieve uitwisseling met smaak 

“Samen eten is de olie voor vriendschap.”

In de zomer van 2016 sloeg tijdens een groepsuitwisseling de vonk over tussen VONX vzw en Aragnia. Beide organisaties willen jonge mensen in kansarmoede en/of met een beperking kansen geven om te groeien. Die gedrevenheid deed hen de handen in elkaar slaan.

Een zomer later trok VONX voor het eerst met een Belgische gemengde groep van professionelen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking naar Essaouira, voor een uitwisseling met een Marokkaanse groep jonge sociaal werkers.

“In onze dagelijkse werking met jongeren met een beperking worden we regelmatig geconfronteerd met vooroordelen, angst, en zelfs racisme tegenover de Islam cultuur. Met deze uitwisseling wilden we mensen met en zonder beperking over de grenzen van de organisatie en de cultuur met elkaar verbinden.
Binnen onze partnerorganisatie Argania wou een groep jonge animatoren, die zelf opgegroeid zijn in kansarmoede en geen mogelijkheid hebben om te studeren, jongeren met een beperking in hun reguliere werking betrekken. In het Marokkaanse volksgeloof krijgen mensen met een verstandelijke beperking vaak een problematische rol toegewezen. Daar wilden zij verandering in brengen.”

Lees meer over dit bijzondere inclusieproject en bekijk het filmpje op onze JINT website.
 


Tip van de maand: Marija van SALTO Youth over een inclusief internationaal project opzetten

De keuze van de partnerorganisatie(s) met wie je gaat samenwerken is cruciaal om je project te doen slagen. Zoek een partner die je doelgroep echt begrijpt.
Dat kan zijn omdat die met dezelfde doelgroep werkt, maar dat hoeft niet. Een gelijkaardige aanpak kan ook helpen. Toets dit vooraf goed af, indien mogelijk door elkaar eerst eens te ontmoeten.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

september 2017


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE september 2017

KALENDER


Kom jij op 21/10 naar Go strange LIVE?

Buitenlandplannen? Neem ze op zaterdag 21/10 mee naar onze Go Strange LIVE infobeurs in ICC Gent.

Jongeren met buitenlandplannen kunnen LIVE het internationale aanbod van een 60-tal organisaties uitpluizen, infosessies volgen en persoonlijke tips verzamelen bij jongeren die al eens de grens overstaken. Meer info op www.gostrangelive.be.

Ook organisaties komen tijdens ons Go Strange LIVE event aan hun trekken!

  • Kom naar de lancering van het nieuwe subsidieprogramma European Solidarity Corps en hoor alles over de mogelijkheden en subsidies voor jouw organisatie of groep.
     
  • Inspiratie opdoen? Tijdens de collegagroep internationaal geven we ruimte aan generative story telling. Marianne Schapmans prikkelt je met de methodiek van verbindende verhalen. Hoe kan je met de persoonlijke verhalen van al wie bij zo'n project betrokken was, zichtbaar maken wat voorbij het meetbare ligt? Ervaar het zelf op Go Strange.

Deelnemen is gratis. Lees meer over het programma voor organisaties en reserveer nu online je plekje!


Op zoek naar de toekomst van Europees vrijwilligerswerker

Begin juli vond het eerste jeugdevent van het Estse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie plaats. Europees vrijwilligerswerk (EVS), dat vorige jaar 20 kaarsjes uitblies, was het onderwerp van de Future Search Conference.

De conferentie bracht delegaties van EVS vrijwilligers, jeugdorganisaties, nationale agentschappen voor Erasmus+ en ministeries bijeen om samen uit te wisselen en visie te ontwikkelen over de toekomst van vrijwilligerswerk. Meer dan 150 deelnemers gaven in discussies en uitwisselingsmomenten input, met het bestaande kader van EVS en de nieuwe ontwikkeling rond het nieuwe Europees solidariteitskorps in het achterhoofd.

Lees meer over de outcomes en aanbevelingen van deze conferentie.

 


Deel je projectresultaten (en pluk die van andere projecten)

Ken je de SALTO Youth toolbox al?
In deze online toolbox vind je meer dan 1000 tools van internationale projecten. Getest en goedgekeurd, en helemaal klaar voor jou om er zelf mee aan de slag te gaan! Zoeken kan op soort tool (bv. energiser, spel, video, manual,…), op thema of op soort project waarvoor de tool ontwikkeld is.

Meer impact creëren met de outcome van jouw project? Zet jouw methodiekjes en resultaten in de toolbox! Zo kunnen jeugdorganisaties van heinde en verre mee profiteren.


Deadlines in zicht

Plan je een internationaal project in het voorjaar van 2018? Mis dan de laatste Youth in Action subsidiedeadline niet op 4 oktober om 12u ’s middags.
Youth in Action projecten voor de zomer van 2018 kunnen in het vroege voorjaar van 2018 een aanvraag indienen. Van zodra de deadlines bekend zijn, vind je ze in onze deadline reminder en op de Youth in Action website.

Ook voor het nieuwe subsidieprogramma European Solidarity Corps verwachten we meer nieuws over de eerste deadlines. Kennismaken met de mogelijkheden van het Corps? Kom op 21/10 naar Go Strange LIVE!

Wie een uitwisseling, vrijwilligersproject of samenwerking over de Belgische taalgrens wil opzetten, kan nog het hele jaar door terecht bij Bel’J. Een aanvraag dien je ten laatste 2 maanden voor de start van je project in (maar vroeger mag ook)!

 

Zit je met een projectidee maar weet je niet of het voor subsidies in aanmerking komt?
Loop dan op 21/10 zeker eens langs tijdens ons Go Strange LIVE event op het JINT eiland. We zetten je er graag op weg met info en een tas koffie in onze JINT living.


Praktijkverhaal: grenzen verleggen in een eco bergdorp 

“Ik wilde onze jongeren de kans geven om even hun zware leefomstandigheden hier te vergeten, en hen aanmoedigen om zelf de kansen in hun leven te grijpen.”

Sinisha is vormingswerker bij Arktos. Hij trok deze zomer met een groepje jongeren naar Macedonië.
“Ik wou de jongeren meenemen naar mijn thuisland Macedonië. Het ecodorp Brajcino heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Jammer genoeg is er weinig te beleven voor de jongeren, die daarom ook wegtrekken uit het dorp. Ik wilde ook voor hen iets doen: samen verandering brengen, de verlaten school nieuw leven inblazen, het hele dorp in beweging brengen.”

Sinisha sloeg de handen in elkaar met partnerorganisaties uit Brajcino, Griekenland, Spanje, Letland en Kroatië voor een uitdagende groepsuitwisseling.
De nadruk lag op teamvorming, fotografie, ecologisch leven en de natuur. Een prachtige ervaring, in de bergen dichtbij het Prespa meer, waar de jongeren hun grenzen echt konden verleggen en nieuwe vriendschappen opbouwden.

“Het was mijn eerste groepsuitwisseling. Zo’n uitwisseling is een plek waar je leert dat we, ondanks onze verschillende gewoontes, taal en gedachten, allemaal dezelfde ervaring delen – die van een mens zijn.”

Lees meer over de resultaten van dit project op onze JINT website.

 


Tip van de maand: Marianne (JINT voorzitter) over verbindende verhalen laten opborrelen

Wil je na een project échte verhalen van je jongeren naar boven halen? Stel eens een andere soort vraag. Je krijgt gegarandeerd andere en meer authentieke antwoorden!
In plaats van ‘Was het leuk?’:
‘Wat was het meest bijzondere/moeilijkste/mooiste/spannendste… dat je beleefd hebt?’

Meer weten over generative storytelling?
Laat je inspireren door Marianne op de collegagroep internationaal op 21/10 tijdens Go Strange LIVE.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

Zomer 2017


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE juni 2018
 

KALENDER

2ç/08/2018  caz
 
 
 


Hoera, er is een deadline voor het ESC!

Het subsidieprogramma European Solidarity Corps schiet eindelijk echt uit de startblokken.

Wat wil dat nu zeggen? 

Wel, dat er naast de mogelijkheden van Erasmus+ Youth in Action nóg meer mogelijkheden en middelen zijn voor nationale én internationale jongerenprojecten. Enkel vrijwilligerswerk (het vroegere EVS) verhuist van E+ Youth in Action naar het European Solidarity Corps. En zal dus ook vanaf vandaag simpelweg vrijwilligerswerk heten.

De eerste deadline is voorzien op 16 oktober 2018. Dat wil zeggen dat je deze zomer volle bak je project kan vormgeven.

   Bekijk HIER alle mogelijkheden!

naar top  


Dit zijn de plannen voor na 2020

Terwijl de huidige jongerenprogramma’s van de Europese Unie nog volop doorlopen, heeft de Europese Commissie al plannen voor het vervolg na 2020. Engage, Connect en Empower zijn de 3 actieterreinen waarrond het gaat draaien.

Onder de actie ‘ENGAGE’ wil de nieuwe Europese Jeugdstrategie dat jongeren voluit kunnen participeren aan de samenleving en in dialoog gaan met beleidsmakers. Met ‘CONNECT’ willen ze meer jongeren met elkaar in contact brengen in internationale projecten en beroep doen op hun engagement in vrijwilligerswerk. Onder ‘EMPOWER’ gaat de EU Jeugdstrategie volop inzetten op de versterking van jeugdwerk.

De programma’s van Erasmus en het European Solidarity Corps  gaan er voor zorgen dat de acties in praktijk worden omgezet.  

   Lees er HIER alles over! 

naar top  


Europees charter voor lokaal jeugdwerk in de maak

14 oktober 2018 : lokale verkiezingen in Vlaanderen. Tijd om lokaal jeugdwerk en jeugdbeleid stevig onder de aandacht te brengen!

Europe Goes Local bracht het voorbije jaar al 2 keer zo’n 150 Europeanen bij elkaar die betrokken zijn bij lokaal jeugdwerk. Samen werkten ze aan een Europees charter voor lokaal jeugdwerk, een stevig document dat  kan gebruikt worden om de “zaak” van lokaal jeugdwerk te bepleiten.

De eerste versie van het charter is klaar en beschrijft de belangrijke uitgangspunten van lokaal jeugdwerk, de praktijkontwikkeling ervan, het lokale beleid dat daarvoor nodig is, de rol van jeugdwerkers, de kwaliteitsondersteuning en verbetering. Het is niet bedoeld als een catalogus van must-do’s, maar wel een checklist om het gesprek aan te gaan tussen verschillende partners.

Europe Goes Local is een netwerkproject met 22 betrokken landen. In Vlaanderen wordt het project gecoördineerd door JINT, VVJ, Ambrassade en het Departement CJM.

   Klinkt dit interessant voor jouw organisatie? Kom HIER meer te weten. 


Praktijkverhaal: Op studiebezoek in Zweden sloeg de vonk over tussen Lejo vzw en de andere Vlaamse deelnemers  

JINT trok in april met 12 Vlaamse jeugdwerkers naar Malmö om samen met Zweedse, Noorse en Franstalige jeugdwerkers uit te wisselen over hoe het jeugdwerk met jonge vluchtelingen werkt. Gust van Lejo vzw was één van de deelnemers. Hij ging na afloop met een hoop nieuwe projectideeën, samenwerkingen en drive naar huis. 

“Lejo vzw werkt activiteiten en projecten op maat uit voor jongeren in kwetsbare posities. Ik ging in de eerste plaats mee op studiebezoek om geïnspireerd te geraken door de projecten in Zweden, maar in de realiteit konden de andere Vlaamse organisaties mij evenveel bijbrengen.”  

“Soms moet je een paar dagen in het buitenland zijn om Vlaamse collega’s in het jeugdwerk te leren kennen en kansen te ontdekken bij elkaar.”

    

 

“Op het studiebezoek in er een vonk overgeslagen bij verschillende organisaties, één daarvan is Fedasil in Steenokkerzeel. Eline was al lang vragende partij om actieve activiteiten te laten plaatsvinden voor de jongeren in hun asielcentrum, maar ze voelt ook dat er geen ruimte is om dit zelf uit de grond te stampen. Hoewel we elkaar al vaag kenden, was het in Zweden de eerste keer dat we écht babbelden. Tijdens onze gesprekken zagen we beiden meteen de meerwaarde om samen te werken.“

“Soms kan het zo snel gaan.” 

"In mei organiseerden we met Lejo “Xtreem Xperience”, een avontuurlijke dag voor jongeren in Boom. We gaven 10 vrijkaarten aan jongeren van het asielcentrum zodat ze meteen het plezier van zo’n activiteit konden ervaren. En momenteel plannen we samen met Fedasil een activiteitendag op maat uit waar de jongeren zelf inspraak in hebben.”

“Wat ik nog meeneem uit die week in Malmö is dat je veel meer kan experimenteren met non-verbale technieken, bijvoorbeeld bij reflectiemomenten. Waar er bij vluchtelingen vaak een taalbarrière is en het moeilijk is om gevoelens verbaal uit te drukken, kan er gewerkt worden met foto’s, filmpjes, theatertechnieken,… Er is zo veel mogelijk. Het heeft me aangezet om hier veel meer mee te doen.”

"Ik ben veel ambitieuzer teruggekeerd na het studiebezoek"

“Voordien  dachten we bij Lejo veel na over hoe we dingen zouden aanpakken met vluchtelingen en wilden we veel, maar kwamen we er niet altijd toe. Nu heb ik het gevoel dat we niet alleen zijn. Ik voel me gesterkt met al die organisaties uit Zweden, Noorwegen en België die hetzelfde doel voor ogen hebben. Samen aan dat doel werken zorgt voor een grotere impact en dat geeft ons een drive om er alles uit te halen. “

Naast de samenwerking met Fedasil Steenokkerzeel is Lejo door het studiebezoek ook een samenwerking aangegaan met Nature, Casablanca en D’ Broej. Van een vruchtbare week in het noorden gesproken…

OPROEP: Vind die dierbare persoon terug!

Ben je op je buitenlandavontuur iemand tegenkomen die jouw leven heeft veranderd? Zo iemand die je nooit zal vergeten, maar die je ook nooit zal terugzien... Tot nu misschien!

In een nieuw tv programma van VTM helpen ze je bij de zoektocht naar die ene belangrijke of dierbare persoon, die op dit moment onvindbaar lijkt te zijn.

   Neem snel contact op met trixie.robijns@rosesareblue.tv om jouw verhaal te delen.


 

GDPR, JINT privacyverklaring

JINT hecht veel belang aan de privacy van iedereen waarmee we werken. In het kader van de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming, heeft JINT dan ook haar privacy beleid geactualiseerd.

 
 
 
 
 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

juni 2017


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE mei 2018

KALENDER

 
 
 
 
15/06/2018  Eye opener
 


Youth in action kent in 2018 een vliegende start! 

Op de deadline van 15 februari ontvingen we een recordaantal aanvragen: 105 unieke projecten van een heel diverse groep organisaties en initiatiefnemers.

De stijging is helemaal toe te schrijven aan de groepsuitwisselingen: er werden er maar liefst 61 ingediend. Binnen de andere acties klopten we af op 13 vrijwilligersprojecten, 21 mobiliteit van jeugdwerkersprojecten, 7 strategische partnerschappen en 3 jeugdbeleidsmeetings.

Over heel 2018 zullen we € 3.315.000kunnen besteden aan Erasmus+: Youth in Action projecten én we verwachten in de herfst van 2018 nog meer middelen van het European Solidarity Corps.

   Lees er HIER meer over!

naar top  


Youth for human rights, een update

JINT stapte in 2017 in een internationaal netwerkproject samen met 6 Nationale Agentschappen uit andere Europese landen. Het doel van dit project is om jeugdwerkers via vorming en opleiding te laten kennismaken met mensenrechteneducatie.

In een eerste fase van het project deed elk partnerland een mapping van de bestaande tools voor mensenrechteneducatie die gebruikt worden in opleidingen en vorming voor jeugdwerkers. De bevindingen werden samengebracht in een synthese rapport.

Intussen werd een Training of Trainers met de insteek van mensenrechten ontwikkeld waarvan deel 1 zal doorgaan van 4 tot 9 juni 2018 in Slovakije. Maar er staat nog meer te gebeuren in 2018 en 2019.

   HIER lees je er meer over.  

naar top  

 


Word gast- of zendorganisatie voor een Europese Vrijwilliger

Zin om een frisse wind door jouw organisatie te laten waaien? Zit je met een idee voor een project, maar kom je er niet toe om het uit te voeren? Wil je Vlaamse jongeren een kans geven om een fantastische ervaring in het buitenland op te doen?

Als gastorganisatie haal je 2 tot 12 maanden een Europese vrijwilliger in huis. Je geeft niet alleen een jongere uit een ander land een mooie kans om ervaring op te doen in jouw organisatie, maar krijgt ook van hen twee helpende handen en een stukje van hun cultuur cadeau.

Als zendorganisatie zorg je dat de vrijwilligers goed voorbereid zijn op hun vrijwilligersproject en ben je hun contactpunt met het thuisfront tijdens hun project.

In ruil krijg je interessante contacten over heel Europa, een waardevolle ervaring en subsidies van Europa ter ondersteuning van het project.

   Lees meer en kom eens luisteren op een info- en vormingsdag (24/05 of 06/09) 


Praktijkverhaal vzw Elegast: Ons laten accrediteren was een logische keuze

Vzw Elegast is een Antwerpse organisatie met een waaier aan ondersteunende diensten. Jeroen Buytaert werkt voornamelijk voor de buurtwerking en heeft al heel wat Erasmus+:  Youth in Action projecten in zijn rugzakje zitten. Eerst als vrijwilliger en sinds 3 jaar ook in zijn job bij Elegast.

"Voor ons is het een ongelofelijke kans om in een internationale context uit te wisselen met collega’s en samen te werken aan methodieken om onze jongeren vooruit te helpen op een niet belerende manier waarbij we vertrekken vanuit hun eigen krachten.”

Bij hun Europese partnerorganisaties kwam vzw Elegast in contact met buitenlandse vrijwilligers die er meedraaiden.

“Zowel voor de vrijwilliger zelf als voor de doelgroepen waarmee ze werken is het een enorme verrijking. Het heeft ons doen besluiten om vzw Elegast te laten accrediteren als zend- en gastorganisatie voor Europees Vrijwilligerswerk."

Vzw Elegast heeft verschillende diensten in Antwerpen waardoor de vrijwilliger op alle plekken kan worden ingeschakeld. Maar ook als je een kleine organisatie bent kan je een vrijwilliger delen met een andere organisatie. 

"Het takenpakket wordt daardoor veel diverser en op maat van de vrijwilliger.”

   Lees het uitgebreide verhaal op onze JINT website.

naar top  

 


Tip van de maand: MOOC, Start een YIA project met een gratis online cursus

De Youth in Action MOOC cursus is een gratis online cursus voor al wie een leermobiliteit, een strategisch partnerschap of een jeugdbeleidsmeeting wil opzetten.

De cursus gidst je doorheen alle mogelijkheden die deze acties kunnen bieden, hoe je een sterk project uitbouwt en dit in een aanvraag kan gieten. Doordat je de cursus tegelijkertijd met een pak andere buitenlandse deelnemers volgt, is er ook ruimte om te netwerken en andere organisaties te leren kennen.

Een unieke kans voor wie de komende maanden niet naar het buitenland kan maar in internationale context toch meer wil leren over de mogelijkheden!

   Je kan je nog tot 31 mei inschrijven!

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

April 2017


Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE april 2018

KALENDER


Becoming a part of Europe: Inspiratie voor als je werkt met jonge nieuwkomers

JINT is één van de partners van het project Becoming a part of Europe: How can youth work support young migrants, refugees and asylum seekers.

Vandaag werden al 86 praktijkvoorbeelden van jeugdorganisaties die met jonge nieuwkomers werken geanalyseerd en gebundeld uit de verschillende partnerlanden: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Nederland, Portugal, Slovenië en Zweden. Al deze praktijken zijn nu beschikbaar op de website van het project, ter inspiratie voor jeugdwerkers. Via een handige tabel kan je op zoek naar projecten die werken met dezelfde methodieken of rond thema’s die jou interesseren.

Momenteel werken de verschillende landen verder samen rond 4 thema’s: gender en LGTB, advocacy, cross sectoraal werken en welbevinden & empowerment van jonge nieuwkomers in het jeugdwerk. Dit laatste thema wordt getrokken door JINT en Tumult vzw, een landelijk erkende jeugdorganisatie met veel ervaring in het werken met jonge nieuwkomers. Het doel is om vanuit alle ervaringen uit de verschillende jeugdorganisaties aanbevelingen te formuleren naar beleidsmakers. Eind september worden deze voorgesteld op een peer learning conference in Lijubljana.

We will keep you posted! Laat je ondertussen inspireren op de website van BPE.

 


Krijg (extra) input over niet-formeel leren tijdens de Info- en vormingsdag

Tijdens de Info- en vormingsdag van Youth in Action op 24 mei krijg je een basis mee van waaruit je je niet-formeel leerproces kan opbouwen.

Wat is het verschil met informeel leren en waarom is het zo belangrijk in een Internationaal jongerenproject? Hoe kan jij het leerproces van je jongeren faciliteren, zowel bij kortdurende als voor langlopende projecten. Hoe laat je jongeren al actief participeren van bij het begin en welk proces doorloop je samen met hen tijdens het hele traject.

En tenslotte hoe help je hen om zich meer bewust te worden van wat ze precies leren?

Laat je inspireren en ga naar huis met een aantal waardevolle tips en inzichten.

Vind hier alle praktische info en schrijf je snel in!

 

 


Vruchtbare dates tijdens de Collegagroep Internationaal

Voorbije dinsdag dekte JINT de tafel voor de Collegagroep Internationaal. Het werd een warme ontmoeting waar de deelnemers  hun ‘perfect match’ konden vinden om hun internationale werking te verrijken. De temperatuur steeg naarmate de ‘Tinderdates’ vorderden en duurzame relaties werden uitgebouwd. Of zoals iemand het zo mooi verwoordde: ‘’t was ne vruchtbare’

We delen graag met jullie enkele opmerkelijke eyeopeners van die dag:

 We hoeven het niet altijd alleen te doen, we kunnen ook samenwerken met onze Waalse zuiderburen. 

 Sommige organisaties hebben de ervaring in iets waar wij net nog zoekende in zijn,  gluren bij de buren is dus best oké 

 Er bestaan veel mogelijkheden, durf dus te denken en te vragen! 

           

Wil jij er de volgende keer ook graag bij zijn? Of zit je nog met een prangend onderwerp waarover je het wil hebben? Laat het ons dan weten. We zien elkaar graag in het najaar terug. 

Ondertussen ben je alvast welkom om uit te wisselen in de Facebookgroep.


Praktijkverhaal Going International: een inkijk in de inzichten van 20 jeugdwerkers

Eind februari bracht JINT een twintigtal jeugdwerkers uit Vlaanderen, Franstalig België, Nederland en Frankrijk in Molenbeek samen in het seminarie ‘Going International with Young People from Diverse Cultural Backgrounds’. Het werd een boeiende en intense uitwisseling over onder meer de waarde van internationale samenwerking voor hun jongeren. Onze repeorter ter plaatse geeft jullie graag een inkijk in de inzichten die de jeugdwerkers er hebben opgedaan: 

 


SAVE THE DATE: Catch'up - za 13 oktober 2018

Op 13 oktober verwelkomt JINT jullie graag voor een berg aan ideeën en een zee vol inspiratie. In verschillende inhoudelijke en praktische sessies kan je je internationale hart opladen. Een dag waar je collega's leert kennen en waar praktijkverhalen tot leven komen.

Pin deze dag alvast in je agenda! 

 

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

Maart 2017

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE maart 2017

KALENDER

15/05/2017  Refugees+


Refugees+: internationale vormingscursus over jonge vluchtelingen

Sinds het begin van de vluchtelingencrisis vluchtten al meer dan 1 miljoen mensen naar Europa, waaronder een groot deel jongeren. In verschillende landen worden allerlei veelal lokale initiatieven opgezet, maar steken ook angst, uitsluiting en racisme de kop op.

Refugees+ gaat dieper in op de uitdagingen waar jeugd- en jongerenwerkers voor staan om nieuwkomers en vluchtelingen op te vangen en te integreren.
In internationaal gezelschap ga je in op welke rol jij als jeugdwerker in dit proces kan spelen. Hoe kan je andere jongeren hierrond bewustmaken? En met welke tools en methodieken kan je concreet aan de slag gaan?

De cursus is heel ervaringsgericht en betrekt ook rechtstreeks vluchtelingen bij het programma! Een boeiende buitenkans om in een internationale setting rond dit thema aan de slag te gaan.
Lees er meer over in onze JINT kalender.


Youth in Action: 2016 in vogelvlucht

Terwijl we volop sleutelen aan ons jaarverslag van 2016,
nemen we je al even kort mee in wat het Erasmus+ Youth in Action programma – waarvoor JINT het nationaal agentschap is
in Vlaanderen – het voorbije jaar betekend heeft.

In 2016 namen 3032 jongeren en jeugdwerkers deel aan door JINT gesubsidieerde projecten. Van die jongeren leeft 28,5% in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

In totaal werd een budget van  2.620.917 toegekend aan goedgekeurde projecten en aan vorming voor Europese vrijwilligers en jeugdwerkers, in het kader van de samenwerking tussen agentschappen.

151 projectaanvragen vonden hun weg naar JINT, 112 werden effectief goedgekeurd: 51 groepsuitwisselingen, 37 EVS projecten, 14 mobiliteit van jeugdwerkers projecten, 7 jongereninitiatieven/jeugdpartnerschapsprojecten en 3 jeugdbeleidsmeetings.

Sleutel je zelf aan een Youth in Action project? Je kan in 2017 nog een subsidieaanvraag indienen op 26/04 of 4/10. Lees er meer over op onze Youth in Action website.

Heb je een internationaal projectidee maar weet je niet of het voor subsidies in aanmerking komt?
Kom dan naar een van onze info- en vormingsdagen of contacteer Sophie van JINT.

 


Op naar een wettelijk kader voor het Europees solidariteitskorps

Eind 2016 lanceerde de Europese Commissie het Europees Solidariteitskorps. Het korps brengt verschillende bestaande initiatieven voor jongeren, waaronder Europees vrijwilligerswerk (EVS), onder één paraplu bijeen.

Op dit moment heeft het korps nog geen wettelijke basis. Daarom sleutelt de Commissie nu aan een wetsvoorstel, dat ze nog voor de zomer aan het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie wil voorleggen. Verwacht wordt dat het voorstel eind 2017 goedgekeurd zou zijn, en dat er zo meer duidelijkheid en een budget voor het Solidariteitskorps komt.

Om nog voeding te geven aan het wetsvoorstel, publiceert de Commissie een publieke bevraging over het Solidariteitskorps. Zowel jongeren, jeugd- en jongerenwerkers als organisaties en overheden kunnen van zich laten horen.
Je kan de bevraging nog online invullen tot 2 april. Wij hopen alvast dat vrijwilligerswerk, ook onder de vleugels van het korps, echt vrijwilligerswerk kan en mag blijven in al haar diversiteit!


Praktijkverhalen: SALTO inclusie over werken met vluchtelingen in Europa

Wat doet Erasmus+ Youth in Action voor jonge vluchtelingen in Europa? Heet internationaal jeugdwerk hen welkom? Staan jeugdwerkactiviteiten open voor jongeren die nog in hun asielprocedure zitten? En hoe kan het jeugdwerk hen helpen om een nieuw leven op te bouwen?

SALTO inclusie maakte een overzicht van wat er op dit moment in internationaal jeugdwerk zoal voor en met jonge vluchtelingen en asielzoekers opgezet wordt. Lees meer over oa. het Vlaamse Wereldspelers project, een Turks project over bewustmaking bij jeugdwerkers en het kersverse Europese samenwerkingsproject ‘Becoming part of Europa’, waar JINT ook mee aan de kar trekt.

Het overzicht verscheen in de SALTO inclusie nieuwsbrief van februari. SALTO inclusie is één van de 8 SALTO Youth centra die het jeugdwerk in Europa rond verschillende thema’s ondersteunen. Ontdek  de thema’s en het uitgebreide aanbod van SALTO voor jouw projecten en werking.


Hoe smaakt ons e-zine?

Dit JINT e-zine vertrekt maandelijks naar zo’n 3000 abonnees, waarvan jij er eentje bent.
Maar smaakt het ook?

Laat het ons weten in deze korte, anonieme bevraging!

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 

Januari 2017

Is dit e-zine niet goed leesbaar? [viewonline-Lees het online]

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE januari 2017

KALENDER


Projectoproep voor wereldwijde samenwerking

Via Youth in Action kan je vooral samenwerken met organisaties uit Europa en de Europese buurregio's. Eén keer per jaar lanceert de Europese Commissie ook een oproep voor wie het nog verderop zoekt. Deze projectoproep is jouw buitenkans om een overzeese samenwerking uit te bouwen.

Het gaat om een grootschalige en langdurige samenwerking tussen minstens 3 landen, waarvan er minstens één een programmaland is en één een ander partnerland uit de rest van de wereld.

Europees Vrijwilligerswerk, groepsuitwisselingen en mobiliteit van jeugdwerkers zijn mogelijk maar moeten steeds deel uitmaken van een samenwerkingsverband dat alle betrokken partnerorganisaties versterkt.

Lees hier meer over de mogelijkheden, de landen waarmee je kan samenwerken en de specifieke voorwaarden. Je dient samen voor 8 maart een aanvraag in bij het Executive Agency (niet bij JINT dus). Wordt je project goedgekeurd? Dan kan je ten vroegste vanaf 1 juli van start gaan. Meer info op onze Youth in Action website!


Buitenland? Eén adres!

Nieuw jaar? Nieuwe website!
Onze jongerenwebsite www.gostrange.be zit in een volledig nieuw format. Werk je met jongeren en wil je hen een duwtje richting buitenland geven of mee wegwijs maken in het ruime buitenlandaanbod?

Go Strange toont de waaier aan mogelijkheden voor Vlaamse jongeren om een interculturele ervaring te beleven in het buitenland. Welke organisaties bieden inleefreizen aan? Zijn er subsidies voor ons groepsproject? Welke jobkansen zijn er over de grens? En hoe zit dat met vrijwilligerswerk of stage? Ga op zoek in de uitgebreide database of snuister eens tussen de vele praktijkverhalen. Daarnaast vind je ook een berg praktische tips op www.gostrange.be.

Wie het liever live komt uitzoeken, kan op zaterdag 21/10 terecht op onze Go Strange infobeurs in Gent. Save the date!

 


Meer en gespreide subsidies voor Youth in Action

In 2016 ontvingen 91 verschillende organisaties centen en ondersteuning via JINT en het Erasmus+ Youth in Action programma, goed voor in totaal 110 internationale projecten. Een overzicht van die door JINT goedgekeurde projecten vind je op onze Youth in Action website.

Goed nieuws voor wie in 2017 zijn grenzen wil verleggen! Het projectbudget voor bij JINT ingediende Youth in Action projecten stijgt het komende jaar nog met een half miljoen euro. Op onze Youth in Action website vind je bij de verschillende mogelijkheden een overzicht van het beschikbare budget. Het totale beschikbare budget voor 2017 komt zo op 2.793.994 euro.

Daarnaast geven we ook nog mee dat de toekenning van de projectmiddelen in 2017 voor alle acties over de verschillende deadlines verspreid wordt. Dat betekent dat niet alle middelen - bijvoorbeeld door een grote aanvraag - al in de eerste aanvraagronde uitgeput zullen zijn.

Vragen of meer weten? Kom naar onze info- en vormingsdag op 15/02 of contacteer het Youth in Action team van JINT.


Wint jouw project het Europees talenlabel én een mooie geldprijs?

Geef jij jongeren de kans om andere talen te horen en te leren kennen? Heb je een internationaal project opgezet waarin taal een belangrijke rol speelde? Dan kan je het Europees Talenlabel 2017 winnen!

Via het Talenlabel wil de Europese Commissie het vreemdetalenonderwijs in haar lidstaten stimuleren. De wedstrijd zoomt dit jaar in op het thema ‘taalvriendelijke samenleving’. Ook projecten die jongeren met elkaar in contact brengen, over de grenzen van taal en cultuur heen, komen in aanmerking. De laureaten winnen een mooie geldprijs en mogen een jaar lang het Europees talenlabel dragen.

Jouw project kandidaat stellen kan nog tot 26 april. Lees er meer over op de website van EPOS.


Praktijkverhaal: Goe gespeeld! bouwt internationale bruggen

Kinderen moeten buiten kunnen spelen, dat weten ze bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) al lang. In 2009 trok VDS verschillende Vlaamse jeugdwerkorganisaties mee op de kar om samen de Goe Gespeeld! campagne in gang te duwen. Lokale beleidsmakers, jeugdraden, jeugdwerkers én ouders kregen een flinke duw om spelen in de kijker te zetten én ruimte te maken voor écht spelen. Een charter voor gemeentes ontrolde zich en werd intussen al door meer dan 70 gemeentes ondertekend. En intussen bouwt VDS ook internationale kampen – euh – bruggen met Jantje Beton, de Nederlandse tegenhanger van Goe Gespeeld!


“We hadden na enkele jaren Goe Gespeeld! nood aan nieuwe input en kwamen al snel bij Jantje Beton in Nederland uit,” vertelt Amke van VDS. “ Ik had al aan enkele internationale cursussen via JINT deelgenomen. Met wat ik daar opstak en de mogelijkheden van Youth in Action in mijn achterhoofd, trokken we de grens over voor een eerste kennismaking met Jantje Beton. We ontdekten al gauw dat we veel gemeenschappelijk hebben, maar ook dat we veel van elkaar kunnen leren. Zo groeide het idee om een internationaal jeugdpartnerschap op te zetten rond buiten spelen.”

Wat ons erg aansprak was dat we met Jantje Beton op beleidsniveau konden gaan samenwerken. We hebben al veel internationale uitwisselingen en andere vrijwilligersprojecten opgezet en ondersteund met VDS, maar dit is nieuw. Dat we dezelfde taal spreken en de afstand niet zo groot is, maakt het ook heel haalbaar voor ons.”

“Het project gaf de Goe gespeeld! samenwerking hier in Vlaanderen alvast een nieuwe drive. Op de vergaderingen kwamen nieuwe ideeën naar boven, en enkele van de Vlaamse partners gaan binnenkort ook eens mee naar Jantje Beton. Door het project zijn ze echt meer betrokken geraakt.


De strategische samenwerking met Jantje Beton startte in september en loopt nog tot eind 2017. Op het programma staan oa. het uitwerken van een gemeenschappelijke Goe Gespeeld! nieuwsbrief vol inspirerende speeltips, verschillende meetings waarin de organisaties expertise gaan uitwisselen en 2 internationale bijeenkomsten voor gemeentes en lokale netwerken. Tenslotte komt er ook een concreet ‘product’ dat gemeentebesturen en lokale netwerken op weg zet om een positief speelklimaat te creëren. Hou zeker de Goe gespeeld! website in de gaten!

Meer weten over de Youth in Action mogelijkheden om zo’n internationaal jeugdpartnerschap op te zetten? Check www.youthinaction.be.
 


Nieuwe publicatie: Wegwijzer in Europees en internationaal jeugdbeleid

Internationaal jeugdbeleid is een wondere, maar voor een buitenstaander soms ook complexe wereld. Jan Vanhee (Vlaamse Overheid), Koen Lambert (JINT) en Prof. dr. Guy Redig (VUB) gingen op zoek naar hoe ze het ingewikkelde kluwen konden ontwarren en op een gevatte manier konden voorstellen.

In hun kersverse publicatie ‘Europees en internationaal jeugdbeleid’ willen ze verschillende actoren in de jeugdsector en daarbuiten wegwijs maken. De tekst wil enerzijds een referentiekader zijn voor definities, begrippen en structuren die samen het Europees en internationaal jeugdbeleid vormen.  Daarnaast willen de auteurs ook een hulpmiddel aanreiken bij o.a. de kadervorming in het jeugdwerk en bij het onthaal van nieuwe medewerkers, bestuurders enz. De tekst geeft ook aan hoe particuliere spelers zoals organisaties, verenigingen en instellingen kunnen inspelen op dit beleid en waar dit mogelijkheden biedt (subsidies, vorming en begeleiding, samenwerking, …). Ook andere sectoren en studenten die zich op het internationale niveau bewegen, vinden in deze tekst zeker inspiratie.

Download ‘Europees en internationaal jeugdbeleid: een wegwijzer bij systemen, actoren en hun beleid voor jeugd(werk)’ in onze JINT infotheek.

 
 

 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].