Oktober 2019


JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE oktober 2019
De herfst zetten we in met tal van interessante evenementen en vormingen. We treden in de voetsporen van een Europese vrijwilliger en blikken vooruit. Graag stellen we ook onze nieuwste must-reads aan je voor.

Infosessie over Europese subsidies (Limburg) 

Catch'Up omslag

Wil je meer weten over Europese subsidieprogramma’s? Kom op 12 november kennis maken met:

- Europa voor de Burger: dit programma stimuleert actief Europees burgerschap. Doet jouw organisatie iets rond debat, reflectie of samenwerking op het gebied van Europese integratie en geschiedenis? Zijn jullie begaan met burgerschap of democratische processen? Dan is dit programma er eentje om uit te pluizen!

- De Europese subsidieprogramma’s voor Jeugd: het Erasmus+: Youth in Action-programma, het European Solidarity Corps en Bel’J. Je kan projecten opzetten voor jongeren en/of jeugdwerkers zowel in binnen- als buitenland!

Met tips en tricks van experts gaat er een nieuwe Europese wereld voor je open!

Deelname is gratis maar inschrijven is nodig voor 6 november.​

Jongeren uit de wereld ontdekken Oudenaarde en zichzelf, als vrijwilliger​

Foto BOAS​Bij The Outsider Club, een avontuurlijke kinder- en jongerenwerking in Oudenaarde, komen elk jaar jongeren uit andere Europese landen aangewaaid. Ze helpen mee in de club en worden opgenomen in de plaatselijke gemeenschap. En dat zet nogal wat in gang, zo blijkt. Er ontstaan verbindingen tussen de jonge vrijwilligers en de lokale gemeenschap, en hun leven krijgt er soms een heel bijzondere wending door.​

     Max Pouille, coördinator van The Outsider Club, en Irene Gkiouleka, een vrijwilliger die vorig jaar vanuit Griekenland in Oudenaarde verzeilde, vertellen hun verhaal.​​

Budget 2020

AtomiumDe derde en laatste deadline dit jaar voor Erasmus+: Youth in Action en het European Solidarity Corps zijn achter de rug. Maar geen nood, er komen volgend jaar nog 3 deadlines aan (waarschijnlijk in februari, april en oktober). Voor die deadlines hebben we een totaal van 4,3 miljoen euro voor projecten. Dat is 400.000 euro meer dan dit jaar! De moeite waard dus om nu al na te denken over je (volgende) project. ​

     Bezoek de websites van Erasmus+: Youth in Action en het European Solidarity Corps voor meer informatie.​​

     Heb je al een idee en/of zit je nog met vragen? Schrijf je dan snel in voor onze info- en vormingsdag op 12 december.

Liaisons - een toolkit om via jongereninformatie extremisme te voorkomen​

Thuis ih jeugdwerk

Hij is er! De Nederlandse versie van de toolkit ‘Liaisons’ is een praktisch instrument voor iedereen die met jongeren werkt (jeugdwerkers, jeugdinformatiewerkers, opvoeders, leraren, sociaal werkers, vrijwilligers …).

Je kan ermee aan de slag om onderwerpen aan te kaarten die bijdragen aan de preventie van extremisme en radicalisering. Bekijk zeker ook eens de interessante methodieken waarmee je aan de slag kan in je organisatie. We hopen dat Liaisons je kan helpen in je dagelijkse werk met jongeren om deze uitdagingen tot een goed einde te brengen.

Lees de Nederlandse versie van Liaisons online.

Bestel Liaisons in boekvorm bij JINT

'Mensenrechten, dat is iets voor ontwikkelingslanden. Dat is niet iets voor hier.'

JINT 30 jaar logo

Het gevoel van een sense of urgency ontbreekt. Schendingen van mensenrechten worden gezien als iets wat elders gebeurt. Het is geen evidentie om mensenrechten te verbinden met de dagelijkse ervaringen van jeugdwerkers. Zo horen we wel vaker: ‘Mensenrechten, dat is iets voor in ontwikkelingslanden. Dat is niet iets voor hier’.

Uitspraken zoals deze kon je op 20 juni horen. Toen organiseerde JINT de inspiratienamiddag ‘Dubbel Krachtig: jeugdwerk en mensenrechten is machtig’ in samenwerking met het Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi). We deelden er de resultaten uit het Europees netwerkproject Youth for Human Rights met professionals werkzaam in onderwijs, beleid en praktijk en zetten het thema mensenrechten op de agenda van het Vlaamse jeugdwerk.​

Kon je er die dag niet bij zijn? Dan hebben we goed nieuws: het verslag is vanaf nu beschikbaar op onze website!​

naar top  


 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 
 

september 2019


JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE september 2019
Na een drukke zomer vol projectbezoeken en een knallend verjaardagsfeest voor 30 jaar JINT vliegen we er weer in dit najaar met de laatste deadline voor projectaanvragen van het jaar en enkele niet te missen evenementen. 

Ontmoet, leer en inspireer op 19 oktober: Catch'Up met JINT!

Catch'Up omslag

Op zaterdag 19 oktober is er maar één place to be en dat is De Markten in Brussel voor de Catch’Up! Die dag serveert JINT jou een berg aan internationale ideeën en een zee vol jeugdinspiratie om mee aan de slag te gaan.

Leer de subsidieprogramma’s en het vormingsaanbod kennen en neem deel aan sessies rond duurzaamheid, inclusief vrijwilligerswerk en nog veel meer. Tijdens de pauzes kom je er onder andere achter hoe je de kwaliteit van je project kan verbeteren met een app en ga je in gesprek met andere internationale avonturiers en de JINT-experten. 

Mis deze dag niet en schrijf je nu in! 

Tout va bien: zwemmen en sporten kan iedereen​

Foto BOASIn het begin van de zomer klonken de bonjour’s en het klotsende water in Gent luider dan ooit. De groepsuitwisseling van BOAS (Belgium Organisation for Adapted Swimming) bracht jonge Franse zwemmers met een beperking samen met hun Belgische buddies. Op onze website lees je meer over hun spetterende ervaring.​

     Zit je ook in een jongerengroep, een jeugdbeweging, jeugdhuis of sportclub?  Organiseer een groepsuitwisseling en trek er zelf op uit of ontvang een buitenlandse groep.​​

Een vrijwilliger zenden of ontvangen binnen België? Dat kan! 

Atomium

Voor jongeren die niet mogen en/of kunnen reizen kan deze optie van vrijwilligerswerk in eigen land binnen het European Solidarity Corps zeker mogelijkheden bieden.

Als organisatie moet jij, en de partnerorganisaties waarmee je werkt, wel in het bezit zijn van een Quality label. Je subsidie-/projectaanvraag dien je in bij het Nationaal Agentschap van de gemeenschap waar de activiteit doorgaat. 

     Lees er meer over op onze website.

Op 14 november kom je Thuis in het Jeugdwerk​

Thuis ih jeugdwerk

Ben jij een jeugdwerker die met jonge nieuwkomers aan de slag wil gaan? Of doe je dat al, maar heb je zin in meer? Op onze inspiratie- en netwerkdag kom je alles te weten over hoe jeugdwerk en jonge nieuwkomers hand in hand gaan. Het programma is bijna af, de inschrijvingen gaan deze week open en wie er eerst bij is krijgt zijn workshop naar keuze! 

Deze inspiratiedag is een samenwerking tussen JINT, JES en Tumult en vindt plaats in Gent. 

 Snel inschrijven is de boodschap!

Kaarsjes uiblazen met de JINT-familie

JINT 30 jaar logo

Verjaren, dat doen we in stijl. Daarom bouwden we op 13 september een feestje met de grote JINT-familie. Er stonden verschillende activiteiten naar keuze op het programma en er werd lekker gegeten, gedronken en gedanst. Natuurlijk keken we ook vooruit naar de toekomst van JINT en zetten we enkele mensen in de bloemetjes. 

Meer daarover lees je hier. ​

naar top  


 

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 
 

Juni 2019


JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE juni 2019
Studiebezoeken naar Dublin en Nederland, een 'stromend' praktijkverhaal, Youthpass voor het European Solidarity Corps, een Europees charter voor lokaal jeugdwerk en een oproep voor nieuwe assessoren! 

KALENDER

12/09/2019Info- en vormingsdag: impact en zichtbaarheid van je project

01/10/2019Volgende deadline Erasmus+: Youth in Action en European Solidarity Corps

19/10/2019 SAVE THE DATE - Catch'Up: Een dag vol inspirerende ontmoetingen en praktische ideeën voor je internationaal project.  

14/11/2019 SAVE THE DATE - Inspiratie- en netwerkdag T'huis in het jeugdwerk' over jeugdwerk en jonge nieuwkomers

Mind yourself: studiebezoek naar Dublin

Een persoon rust op de schouder van een tweede persoon

Wil je meer te weten komen over het hele spectrum van psychisch welzijn en psychische gezondheidsproblemen bij jongeren? Leer bij van Ierse, Engelse en Belgische deelnemers tijdens een studiebezoek naar Dublin!

Deze studiereis is bedoeld voor jeugdwerkers om te netwerken, goede werkwijzen en ervaringen te delen en om je te inspireren aan nationale en internationale jeugdprojecten deel te nemen. Het studiebezoek naar Dublin maakt deel uit van een langer traject.

Interesse om uit te wisselen met Vlaamse, Ierse, Engelse, Brusselse en Waalse jeugdwerkers over de mogelijkheden en over hun aanpak in het werken met de doelgroep? Schrijf je in voor Mind yourself  - deadline: 22 juli!​

Bel'J groepsuitwisseling: De Maasroute  

Jongeren lopen de trap op

Tijdens de krokusvakantie trok Habbekrats met Vlaamse en Waalse jongeren uit kansengroepen en jonge nieuwkomers naar de Maas. Hun project ‘De Maasroute’ was een avontuurlijke vijfdaagse tocht langs de mooiste bochten en oevers van de stroom. Met dit project brachten ze jongeren van over de taalgrenzen, maar ook van over de Europese grenzen heen samen. Er werd in gemengde teams gewerkt, de steden langs de Maas werden verkend en er werd vooral van elkaar geleerd. Bekijk zeker de video van hun avontuur!

    Ook jij kan met Bel'J de taalgrens oversteken voor een groepsuitwisseling, vrijwilligerswerk of samenwerkingsproject in eigen land. Bel'J is een gezamenlijke subsidieprogramma van de Duitstalige, Franstalige en Vlaamse Gemeenschap. JINT vzw coördineert dit in Vlaanderen.​

Youthpass voor het Corps

Logo European Solidarity Corps

Sinds 28 mei is Youthpass nu ook beschikbaar voor deelnemers van European Solidarity Corps-projecten. Youthpass helpt de deelnemers om tijdens een project stil te staan bij hun leerproces en zich bewust te worden van de leerresultaten die ze bereiken. Zo krijgt hun zelfvertrouwen een boost en kunnen ze de meerwaarde van het project gemakkelijker toelichten aan anderen.

Binnen het Erasmus+: Youth in Action-programma wordt Youthpass al gebruikt. Het Youthpass-certificaat voor het European Solidarity Corps is een compacter document dan dat voor Erasmus+, met een sterke nadruk op de competentieontwikkeling van de deelnemer. Hoewel het wordt aanbevolen om Youthpass vanaf het begin en gedurende het hele project te gebruiken, zijn de certificaten ook beschikbaar voor de deelnemers van projecten waarvan de activiteiten al zijn voltooid.

     Op de Youthpass website kan je voorbeeldcertificaten vinden en de demowebsite uittesten.​

Jeugdwerk en mensenrechten

Human Library Huis over Grenzen

Op donderdag 20 juni ging in het BELvue museum te Brussel de inspiratienamiddag: Dubbel Krachtig, Jeugdwerk en mensenrechten door. Na een netwerklunch werd eerst het Europese project Youth for Human Rights geïntroduceerd. Het doel van dit project is om mensenrechteneducatie een volwaardige plek in het jeugdwerk te geven en zo sociale integratie te stimuleren.  

Na een boeiend panelgesprek konden deelnemers in de Human Library ‘boeken uitlenen’ en praktijkvoorbeelden ‘lezen’, zoals bijvoorbeeld Faces of Human Rights van Huis over Grenzen. Dit 'verhaal' speelt zich af op en rond de Duitse militaire begraafplaats in Lommel, met 14 ‘personages’ wiens leven beïnvloed werd door de schending of het gebrek aan mensenrechten.

De dag werd mooi afgesloten en samengevat door moderator en slam poet van dienst Yannick Moyson.

 Kon je er niet bij zijn op 20 juni? Of was je present en heb je zin je tanden in dit thema te zetten? Hou dan zeker het weekend van 4-6 oktober vrij voor het vormingsweekend Dubbel krachtig: jeugdwerk en mensenrechten is machtig!

Europe Goes Local: conferentie in Brussel, studiebezoek in Nederland

Groep mensen in gesprek

Van 4 tot 6 juni vond in Brussel de derde Europese conferentie van het Europe Goes Local netwerk plaats. Tweehonderd actoren van het jeugdwerk op lokaal niveau kwamen samen om van elkaar te leren, nieuwe samenwerkingsactiviteiten te plannen en ervaringen te delen over de kwaliteitsontwikkeling van lokaal jeugdwerk. Ook werd het European Charter on Local Youth Work er gelanceerd, een beleidsaanbeveling over lokaal jeugdwerk.

Van 17 tot 19 juni trokken 18 Vlamingen actief in het jeugdwerk naar Nederland voor het studiebezoek ‘Jeugdwerk, jeugdzorg en jeugdhulp’ - #KrachtvanKruispunten in het kader van Europe Goes Local en De Ambrassade's 'Maak tijd vrij'-proefproject. Ze bezochten gemeentediensten en lokale jongerenorganisaties in Amsterdam en Uden en namen ook deel aan ‘De Landelijke Dag van het Jongerenwerk: Jongerenwerk versterkt en verbetert’. Er werd ook onder de Vlamingen goed genetwerkt.


"We zagen verschillen tussen de het Vlaamse en Nederlandse jeugdwerk maar ook veel gemeenschappelijke passie!"

Wil jij ook graag deelnemen aan een studiebezoek of een internationale vorming, vaak voor maar €50? Kijk dan zeker eens naar het vormingsaanbod op onze website!​

naar top  


Tijd en zin om Erasmus+ en European Solidarity Corps-projecten te beoordelen?

Lijst

JINT is op zoek naar assessoren! We doen namelijk een beroep op externe assessoren om ingediende Youth in Action en European Solidarity Corps-projecten te beoordelen.

Om de huidige assessorengroep te versterken, zijn we op zoek naar onafhankelijke experten uit Vlaanderen en daarbuiten. De assessoren staan in voor de kwalitatieve beoordeling van de projecten aan de hand van een vooropgesteld kwaliteitskader. Als assessor krijg je per deadline aanvraagdossiers om te beoordelen. Daartegenover staat een financiële vergoeding.

      Lees meer over Erasmus+: Youth in Action, het European Solidarity Corps en de criteria in onze oproep voor assessoren. Via dit formulier kan je je kandidaat stellenWordt je kandidatuur aanvaard, dan kan je na een introductie en korte opleiding aan de slag. Meer weten? Contacteer Mauro van JINT vzw of bel even op 02 209 07 20.​

naar top  

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 
 

Mei 2019


JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE mei 2019
Een écht magazine, evenementen rond mensenrechten en lokaal jeudgwerk, een knaller van een groepsuitwisseling en meer over ondersteuning en onderzoek. 

De 1e editie van het nieuwe SCOOP magazine is er!

Omslag tijdschrift SCOOP

De 30ste verjaardag van JINT is dé ideale gelegenheid om met een nieuwe publicatie uit te pakken. SCOOP zal twee keer per jaar ruimere en verdiepende inzichten verschaffen in internationaal jeugdwerk, jongerenuitwisselingen en Europees jeugdbeleid. Ze zet daarbij de rol van JINT in dat wervelende, nooit eindigende verhaal in de verf.

In onze eerste editie kan je lezen over:

  • de conferentie The Power of Learning Mobility: changing lives, changing society;
  • een solidariteitsproject binnen het European Solidarity Corps;
  • internationaal lerende jeugdwerkers en organisaties; en
  • nieuwkomers binnen het ‘Becoming a part of Europe’ project.

De SCOOP kan je online lezen maar ook op papier. Heb je hem niet in je brievenbus ontvangen maar zou je graag hebben dat dat wel het geval is? Laat het ons dan weten!

Ontvang je graag de papieren versie van onze andere publicaties? Bestel ze hier. 

Inspiratienamiddag Dubbel krachtig: jeugdwerk en mensenrechten  

Logo youth for human rights

Aandacht voor jeugdwerkers met een mensenrechtenhart! Neem op 20 juni deel aan een praktijkgerichte namiddag rond mensenrechten en jeugdwerk waar netwerken, emancipatie en inspiratie centraal staan. Laat je samen met onze panelleden meevoeren in een zoektocht naar de kracht van mensenrechteneducatie voor het jeugdwerk. Ga op verkenning in onze levende bibliotheek en ontdek aan de hand van de vele aanwezige goede praktijkvoorbeelden dat mensenrechteneducatie meer aanwezig is dan op het eerste zicht lijkt. Ook in jouw werking!

Op deze inspiratiedag willen we de resultaten uit het Europees netwerkproject Youth for Human Rights waar JINT vzw partner in is met jullie delen. Anderzijds willen we het thema mensenrechten ook op de radar van het Vlaamse jeugdwerk zetten. JINT werkt voor deze inspiratiedag samen met het Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi).

     Inschrijven doe je best zo snel mogelijk, en ten laatste  voor 10 juni want de plaatsen zijn beperkt!

Praktijkverhaal: Met de Chiro op groepsuitwisseling in Marokko - De muren tussen twee werelden verbreken

Meisjesgroep Chiro

Tien Belgische, één Franse en twaalf Marokkaanse deelnemers. Met deze enthousiastelingen startte de culturele groepsuitwisseling in het mooie Essaouira in Marokko. Gedurende zes dagen wisselden de meisjes in verschillende workshops en ateliers opinies en gedachten met elkaar uit.

Het project bracht een verrijking voor beide partijen. De Belgische deelnemers leerden de Arabische cultuur een beetje beter kennen en omgekeerd. Tussen de ateliers en workshops door was er ruimte voor gezellige babbels, toffe uitjes in de stad en korte spelletjes. Iedere middag en avond aten ze samen uit één grote schaal (want zo gaat dat in Marokko). Het volledige verhaal lees je op onze website.

     Met jouw jeugdbeweging ook zo’n interculturele uitwisseling op poten zetten? Kijk eens op de website van het subsidieprogramma Erasmus+: Youth in Action

Vraag nu je Quality Label aan 

Foto vrijwilliger

Wil je met je organisatie vrijwilligers, stagiairs of jonge werknemers ontvangen of vrijwilligers ondersteunen om in het buitenland aan de slag te gaan? Dien dan een aanvraag in om erkend te worden als European Solidarity Corps-organisatie met het Quality Label. Het label verzekert dat organisaties voldoen aan de nodige kwaliteitsvereisten binnen het Europese kader. Dit label is dan ook jouw toegangspoort tot het subsidieprogramma.

     Wil vanaf begin 2020 een vrijwilliger ontvangen of uitsturen, dan begin je nu best met de voorbereiding van je Quality Label aanvraag. 

  Met vragen kan je terecht bij Barbara. 

Europe Goes Local

Europe goes local logo

Lokaal jeugdwerk is meer dan ooit belangrijk en dat vindt Europa ook. Van 4 tot 6 juni organiseert het strategisch partnerschap Europe Goes Local zijn derde Europese evenement. Het brengt 200 actoren van het jeugdwerk op gemeentelijk niveau bij elkaar om van elkaar te leren. Tijdens de conferentie zullen ze nieuwe samenwerkingsactiviteiten plannen en ervaring delen over de kwaliteitsontwikkeling van lokaal jeugdwerk.  Ook wordt het European Charter on Local Youth Work er gelanceerd.

Je kan je niet meer inschrijven voor deze editie, maar tijdens het evenement kan je wel terecht op de Europe Goes Local Facebook pagina waar je ook verschillende sessies live zal kunnen volgen. Of via de JINT-Facebook of Twitterpagina’s natuurlijk, waar we de belangrijkste dingen voor jeugdwerk in Vlaanderen uitlichten.

naar top  


Meten is weten: nieuw RAY onderzoeksrapport online

Vergrootglas

Wie zijn al die jongeren die elk jaar via Erasmus+: Youth in Action op buitenlands avontuur vertrekken? Welke impact heeft zo’n project op hun normen en waarden, zelfbeeld en competenties? Je komt het allemaal te weten in het RAY-MON rapport 2017-2018.

Research-based analysis and monitoring of Erasmus+: Youth in Action (RAY) is de onderzoeksgroep die de 35 nationale agentschappen van Erasmus+: Youth in Action verbindt in het bestuderen van de impact van mobiliteitsprogramma’s op deelnemers. Om de twee jaar verschijnt er een RAY-MON studie. Deze studie brengt het profiel van de deelnemers aan mobiliteitsprojecten en de effecten ervan in kaart.

Uit de meest recente studie blijkt dat in vergelijking met twee jaar geleden het aantal deelnemers uit een minderheidsgroep is toegenomen. Ook werden meer maatschappelijk kwetsbare jongeren bereikt. Vooral interculturele vaardigheden, samenwerken in teamverband en jeugdwerkcompetenties ondervonden een positief effect door deelname aan een Erasmus+ project.

      Je vindt deze en andere studies in de sectie Onderzoeksresultaten op onze website.

naar top  

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 
 

April 2019

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE april 2019
Outdoor vorming, cijferonderzoek, meer diversiteit en solidariteit in jouw internationaal project voor jongeren - en we gooiden er nog een kwaliteitsapp bovenop!

Adventure Europe: outdoor activiteiten in het jeugdwerk

Wandelaars in berggebiedWerk jij met jongeren die in voorziening bijzondere jeugdzorg of in een pleeggezin wonen in plaats van in een traditioneel gezin?

Deze vorming combineert praktische outdoor-activiteiten met relevante input voor het jeugdwerk. Het programma omvat onder andere outdoor activiteiten zoals raften, wandelen met paarden en kamperen. Je kijkt samen hoe deze activiteiten gebruikt kunnen worden om de groepsdynamica, discussies en actieve deelname van jongeren te initiëren. Zes maanden later zal de groep opnieuw bijeenkomen, dit keer in België, om hun ervaringen en het leerproces te bespreken en te delen.

Deze vorming vindt plaats in Duitsland van 23 to 27 september. Deelnemen kost €50. Je kandidaat stellen kan via de website van SALTO Youth tot 31/05. Word je geselecteerd, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Ons uitgebreide vormingsaanbod vind je in de JINT kalender.

European Platform on Learning Mobility 

Presentatie EPLM

Van 2 tot 4 april 2019 bracht het European Platform on Learning Mobility (EPLM), georganiseerd door JINT vzw als partner in het project, voor de derde keer zo’n 150 Europeanen bijeen. Ze hadden het over hoe ze Europese mobiliteitsprojecten van jongeren nog beter kunnen maken en een sterkere impact kunnen meegeven. Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende bleek hiervoor de ideale locatie. Op het programma stonden heel wat inspirerende verhalen van jongeren, praktische lezingen van jeugdwerkers, toejuichende speeches en nuttige workshops.  Ook werd Q!App, de kwaliteitsapp ter ondersteuning van mobiliteitsprojecten, er gelanceerd. Via de Quality App webapplicatie kan je jouw internationaal project meten aan Europese kwaliteitsstandaarden, projecten creëren, evalueren en vergelijken met partners. Ook schrijfhulp, tips van experten en ondersteunende indicatoren worden aangeboden. Daarbovenop komt dat offline werken altijd mogelijk is!

     Ben je van plan om een internationaal project op poten te zetten? Start met kwaliteit en ontdek zeker eens alle opties van de Q!App.

 Wil je graag geconnecteerd blijven met EPLM en op de hoogte gehouden worden van toekomstige evenementen, rapporten en ontwikkelingen? Volg dan de Facebookpagina van EPLM en schrijf je in voor de nieuwsbrief (scrollen tot  beneden en rechts onderaan vind je een knop)!​

Go Strange cijferonderzoek

Go Strange logo

Elk jaar trekken heel wat jongeren met behulp van een organisatie naar het buitenland om er als vrijwilliger aan de slag te gaan, op uitwisseling, taalkamp- of cursus, inleefreis, voor een tijdelijke job, studies of een stage. Het Go Strange-team van JINT vzw brengt op regelmatige basis de deelname van Vlaamse jongeren (14 tot en met 30 jaar) aan dit soort activiteiten in kaart.

Voor 2017 keken we in de andere richting: er werd een bevraging gedaan bij organisaties met een buitenlandaanbod in Vlaanderen en Brussel (en erkende Vlaamse jeugdwerkorganisaties) om te weten hoeveel jongeren naar Vlaanderen kwamen voor hun buitenlandavontuur. Zo zien we dat groepsuitwisselingen veruit dé populairste manier zijn om als jongere naar België te komen. Het Erasmus+ subsidieprogramma maakt het merendeel van deze uitwisselingen mogelijk.

     Wil je graag meer weten hoe je buitenlandse jongeren kan laten kennismaken met België, of hoe ze jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem dan eens een kijkje naar de subsidieprogramma’s hier bij JINT

Praktijkverhaal - Together we stand: solidariteit tussen jongeren 

Groep jongeren

Met het European Solidarity Corps kan een groep van minstens vijf jongeren een solidariteitsproject in eigen land starten. Die jongeren kunnen op financiële steun rekenen voor de kosten van hun project en voor een coach.

Een goed voorbeeld hiervan is ‘Together we stand’ van House of Colours (Vosselaar). Zij werken aan gemeenschapsvorming waar diversiteit en inclusie in de praktijk worden gebracht. House of Colours is gegroeid vanuit niet-begeleide minderjarigen die niet terecht konden in de jeugdzorg. JINT vzw gingen op bezoek tijdens één van hun jeugdkampen.

     Lees mee hoe vijf jongeren er activiteiten voor jonge nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers organiseerden met hun solidariteitsproject.

Wil je ook inzetten op projecten rond solidariteit, voor en door jongeren in Europa? Bezoek dan snel de European Solidarity Corps website.  ​

Toolbox Diversiteit

Verschillende voeten in een cirkel

Op de Dag van de Diversiteit lanceerde De Ambrassade de Toolbox Diversiteit. Je vindt er JINT vzw ook in terug! Deze website helpt je met allerlei tools, methodieken en werkvormen op maat van diversiteitsmedewerkers. Er komen ook tal van thema’s aan bod die het werken met diverse kinderen en jongeren vergemakkelijken.​

Wil je je jeugdwerking laagdrempeliger maken, samen met je jongeren ontmoetingen opzetten of experimenteren, dan kan je in deze Toolbox enkele methodieken terugvinden.​

Nood aan wat inspiratie voor je eigen internationale diversiteitsprojecten? Lees dan zeker onze praktijkverhalen over projecten FeMENism en Marok’n’roll.​

naar top  


Stop racisme

Pionnen

Wil je als organisatie zelf initiatieven ondernemen tegen racisme? Met projectsubsidies moedigt de federale overheid organisaties aan om het federale gelijke kansenbeleid mee vorm te geven.

Enkel rechtspersonen of feitelijke verenigingen zonder winstoogmerk die in België gezeteld zijn komen in aanmerking voor deze subsidies. Er is een maximum van 30.000 euro per project. De subsidiegids bevat een duidelijke omschrijving van de voorwaarden en beoordelingscriteria. Het aanvraagdossier bestaat uit een volledig ingevuld aanvraagformulier en bijkomende informatie over de inhoudelijke en financiële werking van jouw organisatie.

     Je kan je aanvraag nog tot 15 juni 2019 indienen door een mail te sturen naar equal@just.fgov.be

      Meer info: stopracisme.be

naar top  

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 
 

Maart 2019

 

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE maart 2019
Al 30 jaar geven we je de laatste nieuwtjes om internationaal te gaan met je organisatie.

KALENDER

 

Heel wat interessante vormingen staan op onze kalender, neem hieronder een kijkje:

Kom naar onze info- en vormingsdag op 9 mei!

Plan je een internationaal project? Wil je misschien een groepsuitwisseling organiseren, een langdurige internationale strategische samenwerking opzetten of een nationaal solidariteitsproject mee coachen? Kom alles te weten over de verschillende mogelijkheden op onze info-en vormingsdag op 9 mei en proef van het aanbod binnen de subsidieprogramma’s Erasmus+: Youth in Action, European Solidarity Corps en Bel’J. Daarbovenop bieden we je nog een vorming rond projectmanagement aan. Want hoe kan je een project succesvol beheren van begin tot eind? 

 Meer info over het programma van de dag en inschrijven kan op onze JINT-kalender.

Ontdek alles over het European Solidarity Corps op de nieuwe website

Het European Solidarity Corps is het nieuwe subsidieprogramma van de Europese Unie. Het zet in op projecten rond solidariteit door en voor jongeren in Europa. Met subsidies en ondersteuning neem je zo een vrijwilliger, stagiair of werknemer in je organisatie op, of help je jongeren hun eigen project opzetten. In oktober 2018 en februari 2019 kon je al projecten indienen, de volgende deadlines zijn op 30 april 2019 en in oktober 2019. 

Vanaf nu kan je alle informatie over dit subsidieprogramma vinden op europeansolidaritycorps.be.

Ga internationaal met je organisatie

 

Cleo en Helena van D'Broej trekken verder de internationale kar binnen in hun organisatie.

Lees hier over hun ervaringen.

Zelf een vorming volgen en je internationale projectideeën uitwerken? Neem een kijkje op onze kalender en stel je kandidaat.

Bedankt voor 2018!

We zijn ondertussen al drie maanden ver in 2019, maar 2018 zindert nog altijd na. We zijn trots op het feit dat we met internationale projecten meer mensen hebben kunnen bereiken dan vorig jaar. In 2018 konden we 426 deelnemers (inclusief begeleiders) meer tellen dan in 2017. Binnen het Erasmus+: Youth in Action-programma namen 4020 deelnemers deel aan projecten, waarvan we zo’n 6% jongeren met speciale noden (special needs) beschouwen en zo’n 22% als jongeren met minder kansen (fewer opportunities). Wat ongeveer 28% is voor projecten die goedgekeurd zijn in 2018. Binnen het nieuwe European Solidarity Corps-programma zagen we een mooi percentage van 33% deelnemers met minder kansen. Dat belooft voor 2019!

JINT bestaat dit jaar 30 jaar!

En wist jij dat er al heel wat op de teller staat op 30 jaar tijd? Zes jongerenprogramma’s van de Europese Unie, 3 voorzitterschappen van de Europese Unie, 8 Go Strange informatiebeurzen, 10 grote Europese conferenties, 1 voorzitterschap van de Raad van Europa en natuurlijk ook ontelbare aantallen studiebezoeken, informatiesessies, hostings en sendings, seminaries, trainingen, debatten, expertmeetings, netwerkprojecten, publicaties, websites en een app. 

naar top  


NAVIGATE YOU(TH) zoekt vrijwilligers

Navigate You(th) is een project door Tumult vzw en PIN vzw en wordt ondersteund door JINT vzw. Een sociaal netwerk maakt voor heel wat nieuwkomers een groot verschil. Een netwerk vergroot de veerkracht, geeft kansen tot het leren van taal en versterkt de maatschappelijke positie van deze jongeren. Vrijetijdsorganisaties kunnen hierin een grote rol van betekenis spelen. Bovendien biedt de vrije tijd ook heel wat kansen tot ontwikkeling en persoonlijke groei.

Zou je graag vrijwilliger worden? Navigate you(th) leidt kinderen en jongeren toe naar de vrije tijd. De toeleiders zijn vrijwilligers die in duo’s gaan toeleiden. Elk duo bestaat uit één iemand die zelf de ervaring heeft nieuw te zijn in Vlaanderen en iemand die is opgegroeid in Vlaanderen. Toeleiders ontmoeten de kinderen en jongeren op school of via een integratie-organisatie. Samen zoek je wat ze graag willen doen in hun vrije tijd. Je zoekt een geschikte organisatie en gaat er een keertje samen met hen naartoe. Je zoekt naar mogelijke drempels en probeert die weg te werken. Je blijft het kind of jongere en de organisatie een tijdje opvolgen om ervoor te zorgen dat het voor iedereen een succes wordt. Zowel voor de ouders, het kind of de jongeren als voor de vrijetijdsorganisatie. Interesse of meer informatie nodig? Mail naar marieke@tumult.be

naar top  

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

 
 

Februari 2019

 

JINT E-zine, maakt dat je weg bent
 
IN DIT E-ZINE februari 2019
"Het gaat om kleine revoluties in je eigen omgeving." 

KALENDER

23/04 - 27/04/2019 Boomerang - inclusion through active participation

07/05 - 10/05/2019 Study visit on the topic of unemployed young people 

19/06 - 23/06/2019 Training for trainers on the role of youth work in the integration of young                                                 migrants, refugees and asylum seekers

Jonge Storyweavers gezocht!

Ken jij jongeren (18-30 jaar) die staan te popelen om hun buitenlandervaring te delen en verhalen van andere jongeren te sprokkelen?

Wil je hen een duwtje en de tools geven om met die verhalen aan de slag te gaan?

Om nog meer in te zetten op de buitenlandverhalen van jongeren, zetten we het trainingstraject 'Storytelling - storyweaving' op. We brengen jongeren uit Vlaanderen en Nederland bijeen voor twee straffe vormingsweekends.

Lees er meer over in de oproep (NL) of op de website van SALTO Youth (ENG) en daag je jongeren uit! 

 Meer info krijg je van Thomas van JINT.

Subsidie-update: volgende deadline 30 april

De deadlines van februari van de subsidieprogramma's Erasmus+: Youth in Action en European Solidarity Corps zijn voorbij.  In totaal kregen we 65 aanvragen binnen, wij kijken uit naar heel wat inspirerende internationale projecten!

Heb je zelf een goed idee? Wil je deze zomer nog met een groep jongereen internationale ervaringen uitwisselen? Wil je als jongere of als groep participeren in het beleid? Wil je dat een internationale vrijwilliger de handen uit de mouwen steekt in jouw organisatie? Wist je dat je daar allemaal subsidies voor kan krijgen? Wij zorgen ervoor dat er elke deadline voldoende budget is voor jullie internationale ideeën! De volgende deadlines zijn op 30 april

 Meer info vind je op de websites van Erasmus+: Youth in Action en European Solidarity Corps.

Praktijkverhaal - FeMENism II: anders denken over gelijkheid

 

"We willen niet werken rond activisme. Het gaat over revoluties in je eigen omgeving."

Lees de inspirerende getuigenis over deze groepsuitwisseling van Destelheide hier.

Destelheide richtte zelf een International Club met jongeren op. Ken je jongeren die tussen 18 en 22 zijn? Zij kunnen deelnemen aan een internationale uitwisseling in Berlijn.

Hoe kan het jeugdwerk jonge nieuwkomers ondersteunen? 

Nieuwe beleidsaanbeveling en training for trainers

JINT is één van de partners van het project Becoming a Part of Europe: How can youth work support young migrants, refugees and asylum seekers?

Binnen dit project werkten jeugdwerkers uit zeven partnerlanden vanuit hun ervaring in het werken met jonge nieuwkomers samen aan beleidsaanbevelingen rond vier thema's: gender en LGBTQ+, advocacy, cross-sectoraal werken en welbevinden en empowerment. Deze thematische aanbevelingen werden gebundeld, in een mooi jasje gegoten en vertaald naar het Nederlands. De beleidsaanbevelingen richten zich tot verschillende niveaus. Zo zijn er aanbevelingen voor lokaal, nationaal en Europees niveau. Je kan de aanbevelingen in het Nederlands en Engels terugvinden in de infotheek. De aanbevelingen in andere talen vind je weldra terug op de site van BpE, hou deze zeker in de gaten voor verder nieuws.

JINT trekt met deze aanbevelingen naar beleidsmakers, om zo het jeugd(werk)beleid ten aanzien van jonge nieuwkomers te verbeteren. We roepen alle jeugdwerkers, maar vooral zij die werken met jonge nieuwkomers op om hetzelfde te doen! 

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, ben je een trainer en wil je graag leren hoe het jeugdwerk de integratie van jonge migranten, vluchtelingen en asielzoekers kan ondersteunen? Stel je dan snel kandidaat voor Training for trainers on the role of youth work in the integration of young migrants, refugees and asylum seekers in Bonn, Duitsland in juni. Meer info vind je op de JINT-website en inschrijven kan via de website van SALTO.

European Platform on Learning Mobility is coming soon!

Van 1 tot 4 april 2019 organiseert JINT de tweejaarlijkse conferentie van het European Platform on Learning Mobility in CC De Grote Post te Oostende. 

Dit Europese Platform heeft tot doel om de kennis over, de zichtbaarheid en de erkenning van internationale leermobiliteit van en voor jongeren te ontwikkelen en blijvend te ondersteunen. Het wordt gecoördineerd door het Partnerschap Jeugd tussen de Europese Commissie en de Raad van Europa.

De conferentie kreeg de titel "Changing lives, Changing sociaty: The Power of learning Mobility" en legt het accent op de impact van internationale mobiliteitsprojecten en vrijwilligerswerk op gastorganisaties en lokale gemeenschappen. We verkennen hoe deze projecten waarden zoals engagement en solidariteit kunnen uitdragen en versterken. 150 deelnemers (zowel praktijkwerkers, onderzoekers als beleidsmakers) uit de programma- en partnerlanden van Erasmus+ zullen hiervoor samenkomen in Oostende.

   Ook wie er niet kan bij zijn, kan de Key Notes volgen via de livestream

   Meer info vind je op de website van de Raad van Europa (ENG).

naar top  


JINT is CO2-neutraal!

Interculturele Europese mobiliteit stimuleren onder jongeren gaat niet altijd gepaard met CO2-neutraliteit. We hebben dan ook de huisregel dat wie niet verder dan 500 km reist, altijd eerst de treinoptie bekijkt. Om onze eigen uitstoot van vliegtuigreizen toch te compenseren, werken we samen met CO2logic. Door onze bijdrage zorgen zij ervoor dat er geïnvesteerd wordt in ecologische projecten in het Zuiden. We kregen daarom een CO2 neutraal label! Meer informatie over CO2logic kan je vinden op hun website.

naar top  

 

www.jint.be

@jintvzw

JINT vzw

Grétrystraat 26

1000 BRUSSEL

tel: 02-209 07 20

jint@jint.be

 

Ik wens deze nieuwsbrief [unsubscribe-niet langer te ontvangen].

Januari 2019

JINT wenst je een SOLIDAIR nieuw jaar!

In het jaar dat de Berlijnse muur viel, zag JINT het levenslicht.
Al 30 jaar stimuleert JINT jongeren en organisaties om elkaar de hand te reiken en geen grenzen te kennen.
Ook in 2019 willen we jou uitdagen om over muurtjes te gluren en samen met jongeren aan een rechtvaardige samenleving te blijven bouwen.

Lees hier alvast alles wat je al wilde weten over JINT samengevat in 8 vragen en antwoorden.


Warme groeten,
Het voltallige JINT team

_________________________________________________________________________________________

1989 saw the fall of the Berlin Wall. It also saw the birth of JINT.

For 30 years, JINT has been stimulating people and youth organisations to reach out to others, breaking through walls and expanding their boundaries.

In 2019, we challenge you to continue tearing down walls to create, together with young people, a just and fair society for today and tomorrow.

 

Warm wishes,
The JINT team

JINT vzw
tel: 02-209 07 20
Grétrystraat 26
1000 BRUSSEL

www.jint.be