Opfleuren van een kinderopvang en ervaringen uitwisselen in Zuid-Afrika

27/08/2018

Van 14 tot 18 augustus was een delegatie uit Vlaanderen te gast in Zuid-Afrika.

Opfleuren van een kinderopvang

Op 16 augustus werkten ze er mee tijdens een vrijwilligersdag bij een kinderopvang in Kwa-Dukaza, nabij Durban. De muren kregen een likje verf, in de moestuin werden groentjes gezaaid en geplant, het centrum kreeg een heuse opfrissing. Dit initiatief kadert in een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse en de Zuid-Afrikaanse overheid dat intussen al meer dan 20 jaar standhoudt. De bedoeling is om jongeren in Zuid-Afrika te motiveren om vrijwilligerswerk te doen in hun lokale gemeenschap.

"Door mij te engageren als vrijwilliger, hoop ik veel bij te leren en mijn droom om een eigen zaak op te zetten ooit te verwezenlijken"

Sofie van JINT vzw sprak met Cindy een 27-jarige vrouw, moeder van 2 jonge kindjes.

Momenteel is ze werkloos en door zich te engageren als vrijwilliger hoopt ze telkens weer iets bij te leren. Wie weet wordt ze nadien wel aangesproken als er een job vrij is in de kinderopvang. Al is haar echte droom om zelf een zaak op te zetten, gezien er weinig werkgelegenheid is in de omgeving.

Haar man vrijwilligt vandaag ook mee en heeft een aantal fellow ex-gedetineerden opgetrommeld om ook een handje toe te steken. Gezien het voor deze jongemannen niet evident is om een tweede kans te krijgen in de samenleving, hopen ze via dit engagement te kunnen bewijzen dat ze het hart op de goeie plaats hebben.

Dagelijks komen er tot 100 kinderen en jongeren naar dit opvangcentrum waar ze een maaltijd, speelruimte en ondersteuning bij hun huiswerk krijgen. Wat zullen ze straks verrast zijn wanneer ze de facelift van hun centrum opmerken!

Learning Forum

De volgende dag vliegt de delegatie in de vroege uurtjes naar Johannesburg, waar een learning forum georganiseerd wordt. Een 60-tal mensen werkzaam in non-profit organisaties, overheidsdiensten en de privésector komen samen om ervaringen en noden uit te wisselen in het werken met vrijwilligers.

    

Eva Hambach van het steunpunt vrijwilligerswerk schetste hoe het vrijwilligerswerk in Vlaanderen in mekaar zit en hoe het gecoördineerd vrijwilligersbeleid voor een kader zorgt. Sofie Van Zeebroeck van JINT vzw nam de aanwezigen mee naar de wereld van vrijwilligers actief in het jeugdwerk in Vlaanderen.

Al 20 jaar lang inspireren beide landen elkaar op deze manier over jeugdontwikkeling en jeudgbeleid. Volgend jaar verschijnt een publicatie over de lessons learned binnen deze unieke samenwerking tussen beide overheden.