Een droomjob in Kopenhagen? Liesbeth vond de hare via EVS

Liesbeth uit Izegem trok eind 2014 als Europese vrijwilliger naar Kopenhagen. Een beslissing die haar loopbaan een onverwachte draai gaf…

"Tijdens mijn studies ging ik al 5 maanden naar het buitenland voor mijn stage en thesis onderzoek in Ghana West-Afrika: een fantastische ervaring waar ik enorm veel van heb geleerd en die me levenslang zal bijblijven. Toch heb ik altijd spijt gehad dat ik daarbovenop geen Erasmus heb gedaan in een Europese stad. Europees vrijwilligerswerk (EVS) was de perfecte manier om dit alsnog te doen en ook mijn werkervaring te vergroten."
 

"Op het moment van mijn EVS aanvraag was ik ongeveer anderhalf jaar afgestudeerd. Bij verschillende sollicitaties bleek dat mijn gebrek aan ervaring het grootste gebrek was. Ik had intussen wel een job gevonden, maar of dat mijn droomjob was? Ik wist nog niet precies wat ik met mijn diploma pedagogische wetenschappen wou doen."

"EVS was de ideale kans om jobervaring op te doen en uit te vissen wat ik later wou gaan doen."

"Ik ging in de eerste plaats op zoek naar een organisatie die zich bezighoudt met educatie, wat in de lijn van mijn diploma ligt. Daarnaast heeft het thema milieu me altijd al geboeid: iets waar ik nog meer over wou leren. Een aantal organisaties in de database voor EVS voldeden aan die criteria. Het land was voor mij minder belangrijk, ik wou vooral in een grote Europese stad gaan wonen om zo meer mensen te kunnen ontmoeten. Na een geslaagd sollicitatie gesprek bij the Foundation for Environmental Education (FEE) in Kopenhagen ben ik als vrijwilliger vertrokken!

Als vrijwilliger kreeg ik snel enkele verantwoordelijkheden. Zo assisteerde ik bij de communicatie en promotie van Green Key, een ecolabel dat onze ngo uitreikt aan hotels, restaurants, campings enz. Ik. Hoewel ik geen diploma in een communicatierichting heb, lag het takenpakket me. Tijdens mijn 10 maanden als EVS vrijwilliger kon ik mijn vaardigheden verder ontwikkelen en bewijzen wat ik kon bijbrengen aan de organisatie.Na mijn EVS kreeg ik bij FEE een full time job aangeboden, als beroepskracht!

Voor FEE zelf was het ook een succeservaring. Ik was er de eerste EVS vrijwilliger en heb een proces op gang gebracht waarbij ze nu jaarlijks 2 tot 3 jongeren de kansen geven om werkervaring op te doen.

"Ik heb nu de beste job van de wereld! :-)"

"Ik werk intussen fulltime als international assistent op het hoofdkantoor van FEE in Kopenhagen, voor het Green Key ecolabel en bij Eco-Schools, een milieu programma voor scholen."

"Europees vrijwilligerswerk heeft
een heel groot verschil gemaakt
voor mij
n loopbaan."

"De jobaanbieding zelf was de kers op de taart. Maar als EVS’er doe je zoveel unieke ervaringen op. Je leert een nieuwe taal en cultuur en ontmoet veel interessante mensen. Alleen verhuizen naar een onbekende stad in een onbekend land zorgt ervoor dat je veel sterker in je schoen gaat staan en zelfstandiger wordt. Dit heeft zeker een positief effect gehad op mijn zelfvertrouwen. Daarnaast vraagt het heel wat flexibiliteit, een eigenschap die later in het leven zeer goed van pas kan komen."


Wil jij met jouw organisatie jongeren de kans op zo'n unieke werkervaring bieden?
Word zend- of gastorganisatie voor Europees vrijwilligerswerk.

 


#EVS20#EVS20
Al 20 jaar geeft Europa jongeren de kans om in een ander land als Europese vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken. Het Europese Erasmus+: Youth in Action programma biedt hiervoor de nodige centen en ondersteuning onder de noemer European Voluntary Service (EVS).  De vrijwilligers zijn tussen 17 en 30 jaar oud en draaien voor een periode van 2 maanden tot een jaar mee in een non-profitorganisatie.
Lees meer over de mogelijkheden op de website van Youth in Action.


Volgende artikels zijn ook interessant: