Goe gespeeld! bouwt internationale bruggen

Kinderen moeten buiten kunnen spelen, dat weten ze bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) al lang.
In 2009 trok VDS verschillende Vlaamse jeugdwerkorganisaties mee op de kar om samen de Goe Gespeeld! campagne in gang te duwen. Lokale beleidsmakers, jeugdraden, jeugdwerkers én ouders kregen een flinke duw om spelen in de kijker te zetten én ruimte te maken voor écht spelen. Een charter voor gemeentes ontrolde zich en werd intussen al door meer dan 70 gemeentes ondertekend. En intussen bouwt VDS ook internationale kampen – euh – bruggen met Jantje Beton, de Nederlandse tegenhanger van Goe Gespeeld!

"We hadden na enkele jaren Goe Gespeeld! nood aan nieuwe input en kwamen al snel bij Jantje Beton in Nederland uit," vertelt Amke van VDS. "Ik had al aan enkele internationale cursussen via JINT deelgenomen. Met wat ik daar opstak en de mogelijkheden van Youth in Action in mijn achterhoofd, trokken we de grens over voor een eerste kennismaking met Jantje Beton.

We ontdekten al gauw dat we veel gemeenschappelijk hebben, maar ook dat we veel van elkaar kunnen leren.

Zo groeide het idee om een internationaal jeugdpartnerschap op te zetten rond buiten spelen."

"Wat ons erg aansprak was dat we met Jantje Beton op beleidsniveau konden gaan samenwerken. We hebben al veel internationale uitwisselingen en andere vrijwilligersprojecten opgezet en ondersteund met VDS, maar dit is nieuw."

Dat we dezelfde taal spreken en de afstand niet zo groot is, maakt het ook heel haalbaar voor ons.


Het project gaf de Goe gespeeld! samenwerking hier in Vlaanderen alvast een nieuwe drive, vertelt Amke.
"Op de vergaderingen kwamen nieuwe ideeën naar boven, en enkele van de Vlaamse partners gaan binnenkort ook eens mee naar Jantje Beton. Door het project zijn ze echt meer betrokken geraakt."


De strategische samenwerking met Jantje Beton startte in september en loopt nog tot eind 2017. Op het programma staan oa. het uitwerken van een gemeenschappelijke Goe Gespeeld! nieuwsbrief vol inspirerende speeltips, verschillende meetings waarin de organisaties expertise gaan uitwisselen en 2 internationale bijeenkomsten voor gemeentes en lokale netwerken. Tenslotte komt er ook een concreet ‘product’ dat gemeentebesturen en lokale netwerken op weg zet om een positief speelklimaat te creëren. Hou zeker de Goe gespeeld! website in de gaten!

 

Meer weten over de Youth in Action mogelijkheden om zo’n internationaal jeugdpartnerschap op te zetten? Check www.youthinaction.be.