Hands up voor 20 jaar samenwerking met Zuid-Afrika

In 1996 zette Vlaanderen haar eerste stapjes in de samenwerking met Zuid-Afrika op het vlak jeugd, kunst, cultuur en sport. Intussen zijn we 20 jaar verder en konden honderden jeugdwerkers en jongeren elkaar inspireren, in Zuid-Afrika of hier in Vlaanderen, en werden tal van mooie projecten opgezet.

De huidige samenwerkingsovereenkomst focust momenteel op het uitbouwen en versterken van vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Een Vlaamse delegatie uit het jeugdwerk, waaronder ook Minister Sven Gatz, trok deze week naar Pretoria. Vertegenwoordigers van JES, Habbekrats, VDS, VVJ, De Ambrassade en JINT namen samen met meer dan 200 (vrijwillige) medewerkers uit non-profitorganisaties deel aan de eerste Youth Volunteer Network Conference.

“Wat we vanuit Vlaanderen kunnen bieden, naast een bescheiden financiële ondersteuning, is vooral de ‘soft power’”, aldus de Minister. “Als vrijwilliger leer je zoveel skills die je, net als ikzelf, blijvend kan inzetten.”  

Tijdens de workshops was merkbaar hoe Zuid-Afrikaanse organisaties ook uitkeken naar mogelijke samenwerkingen met organisaties van bij ons. Het breed netwerk dat we door de jarenlange samenwerking opgebouwd hebben, maakt de opstap naar een partnerschap tussen organisaties makkelijker. Pepijn (VDS) vertelde een inspirerende case over hoe vanuit de samenwerking met de gemeente Bornem de voorbije jaren een 30-tal speelpleinen uit de grond gestampt werden in Nqutu.

 

Nu het huidige samenwerkingsplan 2015-2020 ongeveer in de helft zit, werd ook al een ballonnetje opgelaten over de toekomst.
“Er zit zeker nog muziek in het lokaal ondersteunen van vrijwilligerswerk, niet enkel in de steden, ook in de uitgestrekte rurale gebieden,” vertelt Kristof (VVJ). Al heel wat organisaties zijn de voorbije jaren uit de grond gestampt. Maar hoewel de toolkit rond vrijwilligersmanagement, één van de resultaten van de huidige samenwerking, intussen beschikbaar is in de meeste officiële landstalen, toch maakten veel deelnemers er tijdens het congres voor het eerst kennis mee.

De groep bezocht ook lokale projecten voor en door jongeren in de townships van Johannesburg. Dries (Habbekrats) keek geboeid naar de ondernemerszin van de jongeren die hij ontmoette in Zuid-Afrika. “Jongeren die toneelvoorstellingen maken met hun levensverhalen, zelfgemaakte schilderijen, schoenen en poncho’s aan de man proberen brengen, toeristen rondleiden door hun eigen wijk. Dat zijn manieren waarop ze vaak zonder middelen een krachtige boodschap brengen.”

De delegatie keerde niet onberoerd naar huis terug. De uitdagingen waar het land voor staat zijn immens, en de socio-economische en politieke toestand evolueert niet meteen positief.
“Het lijkt wel of een stad in Zuid-Afrika tien keer zo complex is als een stad bij ons,” reflecteerde Els (JES). "De geschiedenis van de apartheid tekent de huidige samenleving nog in veel aspecten. Jongeren getuigden ‘in our face’ over huishoudelijk geweld op vrouwen, racisme en discriminatie tov LGBTI gemeenschap.”
"Maar wat vooral ook bijblijft, is het beeld van positieve, sterke en weerbare jonge mensen,” voegt Sofie (JINT) eraan toe.