Grenzen verleggen in een eco bergdorp

“Ik wilde onze jongeren de kans geven om even hun zware leefomstandigheden hier te vergeten, en hen aanmoedigen om zelf de kansen in hun leven te grijpen.”

Sinisha is vormingswerker bij Arktos. Hij trok deze zomer met een groepje jongeren naar Macedonië.
“Ik wou de jongeren meenemen naar mijn thuisland Macedonië. Het ecodorp Brajcino heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Jammer genoeg is er weinig te beleven voor de jongeren, die daarom ook wegtrekken uit het dorp. Ik wilde ook voor hen iets doen: samen verandering brengen, de verlaten school nieuw leven inblazen, het hele dorp in beweging brengen.”

Sinisha sloeg de handen in elkaar met partnerorganisaties uit Brajcino, Griekenland, Spanje, Letland en Kroatië voor een uitdagende groepsuitwisseling.
De nadruk lag op teamvorming, fotografie, ecologisch leven en de natuur. Een prachtige ervaring, in de bergen dichtbij het Prespa meer, waar de jongeren hun grenzen echt konden verleggen en nieuwe vriendschappen opbouwden.

Sino vertelt dat de jongeren nog steeds spreken van ‘de beste trip die ze ooit gemaakt hebben’. “Het was voor hen een enorme verandering, ze hebben echt geleerd om niet in zwart-wit over de wereld te denken. Ik ben daar super blij om.”

“Het mooiste moment van de hele uitwisseling was voor mij de slotavond. We organiseerden een concert en een fototentoonstelling met de foto’s en video’s die de jongeren tijdens het project maakten. Mensen kwamen uit de omliggende dorpen om de avond mee te beleven, nieuwsgierig naar ons project en al die jongeren.”

De fototentoonstelling krijgt nog een vervolg. De foto’s worden binnenkort getoond in enkele scholen van de jongeren in het Antwerpse. Daarnaast legde Sinisha ook contact met het consulaat van Macedonië in Antwerpen, waar de foto’s vanaf eind september ook te zien zijn. Ga zeker eens kijken op de website van het project.


Zelf zo’n groepsuitwisseling opzetten met jouw jongeren? Centen en ondersteuning krijg je via het Erasmus+ Youth in Action programma.