Road of change: jongeren stappen in de voetsporen van vluchtelingen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet al langer in op internationale projecten van en voor jongeren. In 2015 verwelkomden ze voor het eerst een vrijwilliger in Vlaanderen via Youth in Action: Mina, die zelf als kind uit met haar familie uit Koerdistan vluchtte naar Denemarken. 

Road of change
Eind 2016 ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen rond de tafel zitten met een aantal jongeren die al langer als vrijwilliger meedraaiden in de werking.
“We merken dat jongeren geïnteresseerd zijn in de vluchtelingenproblematiek, maar vaak niet de tijd hebben of de juiste informatie niet hebben om echt betrokken te zijn. We willen hen de mogelijkheid, de tijd en de ruimte geven om zelf ervaring op te doen en de realiteit in andere landen zelf mee te maken” vertelt Ann.

De outcome is Road of Change, een intense samenwerking met Bond zonder Naam en partnerorganisaties uit Kroatië en Griekenland. Via verschillende scholen ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen op zoek naar jongeren. Met 13 zijn ze, uit het vijfde middelbaar van verschillende scholen in Vlaanderen. In de krokusvakantie trekt de groep samen met 7 leerkrachten door Europa, langs plaatsen die een belangrijke rol spelen in het Europese asielverhaal.

“We willen hen de wereld laten zien door de ogen van de asielzoekers en vluchtelingen zelf, en die van de vrijwilligers die hen helpen. Zo kunnen ze zelf de actuele uitdagingen binnen het vluchtelingenthema ontdekken en tegelijkertijd kritisch en constructief naar rol van alle betrokkenen te kijken.”
 

“De media overspoelen ons met informatie, maar er bestaan nog heel wat vooroordelen en die willen we uit de wereld helpen door mensen te activeren en te sensibiliseren. We hebben alle klassen bezocht en onze bedoelingen alvast uitgelegd aan onze medeleerlingen.” Annebeau, 16

 

Changemakers
De jongeren gaan onderweg ook op zoek naar changemakers: inspirerende mensen die tonen dat je echt een verschil kan maken.

De reis maakt van de jongeren zelf ook changemakers. Ze lopen een uitgebreid traject voor en na de reis. Als voorbereiding trokken de jongeren o.a. naar een opvangcentrum in Steenvoorde en naar een vluchtelingenkamp Duinkerke.

Het is geen ver-van-ons-bedshow meer: die kampen liggen in Europa. We willen mensen bewust maken van de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen moeten overleven.” Lucas, 17


Nomaden
Het project werd intussen ook al opgepikt door Journalist Rudi Vranckx: 4 van de jongeren worden jonge nomaden en zullen te volgen zijn via de website van Canvas. Ook een fototentoonstelling in het FoMu staat intussen gepland.

Wil je dit project van dichtbij meevolgen? Check dan zeker de facebookpagina van Road of Change en volg de verhalen op de blog.
Ook zo’n jeugdpartnerschap opzetten? Bekijk de mogelijkheden van Erasmus+ Youth in Action.