Catch'Up: dé inspiratiedag voor (inter)nationale jongerenprojecten

Deadline: 13-10-2021


Haal je agenda erbij, neem een balpen en zet het alvast in grote letters … Op vrijdag 15 oktober is er Catch'Up: dé inspiratiedag voor (inter)nationale jongerenprojecten, dit jaar met een focus op het thema inclusie! 

VOLZET

Alle plaatsen voor deze editie van de Catch'Up zijn volzet. 

Kan je er niet meer bij zijn? Of wil je er graag toch nog bij zijn?

Stuur dan een mailtje naar yannick.deschaepmeester [at] jint.be zodat we eventuele vrijgekomen plaatsen kunnen doorgeven aan mensen op onze wachtlijst. 

Wat: We have lots of catching up to do!

Na een onvoorspelbare periode kijkt JINT positief naar de toekomst. Jij en jouw organisatie horen daar bij! De Catch'Up is JINT’s inspiratiedag voor het jeugdwerk rond (inter)nationale projecten. Deze editie legt de focus op inclusie.

Verken alle mogelijkheden binnen de subsidieprogramma’s (Erasmus+Jeugd, European Solidarity Corps en Bel’J) en het vormingsaanbod van JINT. Verwacht je aan praktische workshops die jouw organisatie kunnen ondersteunen, heel wat (inter)nationale en inclusieve inspiratie en (eindelijk in ’t echt) netwerken. Met een glaasje tijdens de receptie, natuurlijk. 

Voor wie: Jeugdwerkers en organisaties die (al dan niet op vrijwillige basis) met jongeren werken en nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden die JINT te bieden heeft op (inter)nationaal vlak. Jongeren die zin hebben om zelf een project op poten te zetten, zijn ook welkom!

Waar: Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel. Op 7 minuutjes stappen van station Brussel-Centraal.

Wanneer: Vrijdag 15 oktober 2021. We starten om 9.30 uur voor een dag voor interessante sessies. Vanaf 16.00 uur ben je welkom op onze netwerkreceptie. 

Hoe: In ’t echt en volledig coronaproof! Het is een Nederlandstalig evenement met enkele sessies in het Engels. 

Programma

09.30 - 9.45 uur: Onthaal

09.45 - 10.00 uur: Welkom

10.00 - 11.30 uur: Sessies ronde 1

Embracing Diversity - Making youth projects more diverse & inclusive

Door: Dani Prisacariu

During this 1,5 hours workshop we will focus on exploring together on how to approach developing and implementing projects in a way that includes a wider range of people and communities. It will be a hands-on, interactive session that will bring new perspectives, questions, and open doors to doing projects with more attention to inclusion and diversity.

[in English]

Inclusief met JINT! Ontdek alle subsidiemogelijkheden.

Door: Marjolein van JINT

Kom luisteren naar alle inclusieve nieuwigheden in de Europese subsidieprogramma's Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps, en ook het Belgische subsidieprogramma Bel'J heeft heel wat inclusiefs in petto. Na een korte introductie is er ruim de tijd om te praten. Wat wil jij weten over onze subsidieprogramma's? Wat is jouw inclusievraag? Waar zie jij tegenop? Waar kunnen wij jou helpen? Marjolein van JINT heeft heel wat inclusieve bagage en beantwoordt in deze ochtendsessie al je vragen.

Vertrekken vanuit inclusie. Hoe doet de jeugddienst van Leuven het?

Door: Jeugddienst Leuven

Wil je het potentieel van je jongeren naar een hoger niveau tillen? Ga in gesprek met Riena van de Jeugddienst Leuven hoe zij de solidariteitsprojecten inzetten om informele jongerengroepen verder te ondersteunen! De jongeren van het collectief GROEF zijn ook van de partij, met ondersteuning van de Jeugddienst Leuven zetten zij hun eerste stappen in het organiseren van culturele artistieke activiteiten en safe spaces voor Leuvense jongeren. Laat je inspireren om ook aan de slag te gaan met jouw jongeren.

Intervisietijd! Samen zoeken rond het thema 'Partnerzoek'

Door: Els Meersschaert

Zit jij als internationalist binnen jouw organisatie soms ook met een vraag over Partnerzoek? Tijdens deze sessie bieden we een platform om samen met andere collega-internationalisten op zoek te gaan naar een antwoord. Deze sessie wordt begeleid door Els en is gebaseerd op de principes van intervisie. Els Meersschaert is een ervaren faciltator die een krak is in het werken met non-profitorganisaties en ze  heeft heel wat verschillende methodieken in haar rugzak.

Verrukkelijk vrijwilligerswerk! Hoe doet Bouworde het?

Door: Bouworde

In deze sessie ontdek jij alles over vrijwilligerswerk! Of toch bijna. Bouworde is een ervaren organisatie die al heel lang vrijwilligers internationaal op pad stuurt. Wist je dat zij via het European Solidarity Corps ook vrijwilligers voor een korte periode naar het buitenland laten gaan in een team of individueel? Geef je eigen plannen vorm geïnspireerd door hun ervaringen.

11.45 - 13.15 uur: Sessies ronde 2

Werken met moeilijke thema’s

Door: Yasmija & Yousra

Wil jij tijdens je groepsuitwisseling aan de slag met moeilijke bespreekbare thema's en wil je taboes doorbreken, maar weet je niet hoe je dit doet met je groep? Of wil je echt een safe space creëren tijdens je solidariteitsproject? Tijdens deze sessie vertellen Yasmia en Yousra jou alles over het opzetten van meeting points en safe spaces met jongeren om zo taboes te doorbreken!

Embracing Diversity in your organisation 

Door: Anuschka Ruge - Beybin Tunç

Are you ready to take a look at the diversity management of your organisation? During this experiential session we dive into the mindset and competences needed to embrace human differences and make your organisation more inclusive.

[in English]

Inclusief met JINT! Ontdek alle subsdiemogelijkheden.

Door: Marjolein van JINT

Kom luisteren naar alle inclusieve nieuwigheden in de Europese subsidieprogramma's Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps, en ook het Belgische subsidieprogramma Bel'J heeft heel wat inclusiefs in petto. Na een korte introductie is er ruim de tijd om te praten. Wat wil jij weten over onze subsidieprogramma's? Wat is jouw inclusievraag? Waar zie jij tegenop? Waar kunnen wij jou helpen? Marjolein van JINT heeft heel wat inclusieve bagage en beantwoordt in deze sessie al je vragen.

Intervisietijd! Samen zoeken rond het thema 'strategisch internationaal gaan'.

Door: Els Meersschaert

Zit jij als internationalist binnen jouw organisatie soms ook met een vraag over strategisch internationaal gaan? Tijdens deze sessie bieden we een platform om samen met andere collega-internationalisten op zoek te gaan naar een antwoord: Hoe kan je je internationale activiteiten strategisch benaderen? Hoe bed je dit in in de langetermijnplanning van je organisatie? Hoe zorg je dat iedereen mee is in het hele verhaal? Deze sessie wordt begeleid door Els en is gebaseerd op de principes van intervisie. Els Meersschaert is een ervaren facilitator die een krak is in het werken met non-profitorganisaties en ze heeft heel wat verschillende methodieken in haar rugzak.

Inspiratiesessie: omgaan met diversiteit in je groepsproject

Door: Kras

Drempels lager maken en werken in wijken; de Antwerpse jeugdwerkorganisatie Kras weet er alles van. Zij delen in deze inspiratiesessie hun expertise rond diversiteit in groepsprojecten.

13.15 - 14.00 uur: Lunch

14.00 - 16.00 uur: Sessies ronde 3

Filmen en monteren met je smartphone 

Door: Mediaraven

Iedereen kan video's maken! Leer hoe je snel met je eigen smartphone een video ineen bokst. Zo film je heel efficiënt leuke verhalen en deel je ze meteen op sociale media. Er komt geen computer aan te pas: zonder complexe software maken we een sterk scenario, kwalitatieve opnames en een klinkende montage. Zet deze nieuwe skills meteen in tijdens je volgende project en deel zo jullie verhaal!

Inclusief met JINT! Ontdek alle subsdiemogelijkheden.

Door: Marjolein van JINT

Kom luisteren naar alle inclusieve nieuwigheden in de Europese subsidieprogramma's Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps, en ook het Belgische subsidieprogramma Bel'J heeft heel wat inclusiefs in petto. Na een korte introductie is er ruim de tijd om te praten. Wat wil jij weten over onze subsidieprogramma's? Wat is jouw inclusievraag? Waar zie jij tegenop? Waar kunnen wij jou helpen? Marjolein van JINT heeft heel wat inclusieve bagage en beantwoordt in deze sessie al je vragen.

Intervisietijd! Je leidinggevenden betrekken bij je internationale plannen

Door: Els Meersschaert

Hoe krijg je je leidinggevenden mee in je verhaal zodat je internationale sprongen kan en mag zetten? Hoe leg je het belang van internationaal gaan uit aan de rest van je organisatie? Hoe kan je verantwoorden dat je je tijd en energie steek in zo'n internationaal project, in plaats van rechtstreeks begeleidingswerk van jongeren? Deze intervisiesessie gaat in op de kritische succesfactoren om internationaal 'verkocht' te krijgen in je eigen organisatie. Deze sessie wordt begeleid door Els en is gebaseerd op de principes van intervisie. Els Meersschaert is een ervaren facilitator die een krak is in het werken met non-profitorganisaties en ze heeft heel wat verschillende methodieken in haar rugzak.

Sport als inclusietool

Iedereen kan sporten! Sport is een goede methodiek om jongeren mee te bereiken, zeker voor degene die anders moeilijker aansluiting vinden bij je werking. In deze (inter)actieve inspiratiesessie leer je van ervaren jeugdwerkers hoe zij aan de slag gingen met sport als inclusietool.

Vanaf 16.00 uur: Netwerkreceptie

We hopen je daar te zien, dus schrijf je snel in: 

Contact:

Heb je een vraag over dit evenement? 

Neem contact op met yannick.deschaepmeester [at] jint.be (Yannick van JINT) of stuur een mailtje naar communicatie [at] jint.be