Go Strange inspiratiedag voor jeugdwerkers
Deadline: 18-10-2024
Op zaterdag 26 oktober organiseert JINT het Go Strange evenement, waar we jongeren inspireren voor al hun buitenlandplannen. Maar op vrijdag 25 oktober staan jullie centraal! JINT vzw werkte met Gent Europese Jongerenhoofdstad een inspirerend programma uit voor wie samen met jongeren internationale projecten wilt opzetten. Leer van buitenlandse praktijken en ontdek welke kansen de Europese subsidieprogramma’s bieden aan jouw organisatie.
Programma
- 09.30: Welkom met koffie & thee
- 10.00 - 10.30: Gentse jongeren tonen wat er leeft in hun Europese Jongerenhoofdstad
- 10.30 - 12.30: Maak kennis met straffe internationale projecten en wissel uit met andere organisaties. Je kiest uit 4 inspiratiesessies:
Ik heb nog nooit ... zoveel ideeën rond safe(r) spaces uitgewisseld
Wil je jongeren een plek bieden waar ze zich geaccepteerd, gewaardeerd en veilig voelen? Wil je ontdekken hoe safe(r) spaces jongeren kunnen doen floreren? Benieuwd naar wat deze plaatsen voor jouw jongeren kan betekenen?
Samen gaan we op onderzoek. We starten met een korte toelichting van het begrip safe(r) spaces onder deskundige leiding van Safespace vzw. Zij zetten in het verleden al succesvol een Groepsuitwisseling op. Daarna nemen verschillende organisaties het woord, al dan niet vanuit hun Europese ervaringen:
- Cirkus in Beweging (Europees jeugdpartnerschap)
- Plug-INN (jongerenwerking van Free Clinic)
- Leda Collective (Mobiliteit van jeugdwerkers)
- Minus One (partner binnen European Youth Capital Gent)
Hoe gaan zij hiermee aan de slag? En wat is de meerwaarde voor hun jongeren? Afsluiten doen we met een panelgesprek waar je zelf jouw vragen kan stellen. Neem deel en maak het verschil!
Ik heb nog nooit … sport ingezet in een internationaal jongerenproject
Ben je benieuwd hoe je via sport impact maakt in je organisatie of bij je jongeren? Of hoe je sport kan inzetten als een tool? Kom dan zeker af naar de sessie ‘Sport meets jeugdwerk’! Tijdens deze sessie delen twee organisaties hun internationale ervaringen waar sport centraal staat en hoe deze projecten jongeren, de organisatie en/of de lokale omgeving veranderde.
Ghent EYC komt praten over hoe ze de Europese programma’s inzetten om een eigen beleid rond urban sports uit te werken. Dat doen ze samen met zowel stadsdiensten als sportorganisaties in Gent. Boas vertelt hoe ze jongeren met een beperking samenbrachten rond één passie: zwemmen! Ze zetten sport in om jongeren een interculturele ervaring te bieden en hen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling.
Ik heb nog nooit … zoveel organisaties in beweging gezet naar het buitenland
Is de verleiding groot om ‘internationaal’ opzij te leggen tot het meerjarenplan goed en wel is goedgekeurd? Overweeg je het pas terug uit de schuif te halen wanneer alle jeugdwerklokalen vernieuwd zijn en je bijna alle doelstellingen gerealiseerd hebt? We stellen vast dat ‘internationaal’ vaak een luxe-thema is, wat pas op de agenda komt als alle andere noden van jeugd en jeugdwerk een antwoord hebben gekregen.
In deze sessie hoor je ervaringen van collega’s die er anders over denken, zoals Ghent EYC. Binnen hun mogelijkheden hebben ze internationale activiteiten of projecten gerealiseerd die een echte impact hadden op de deelnemende jongeren en op de jeugddienst zelf. Zij zien in ‘internationaal’ een hefboom en soms zelfs een motor om te werken aan het eigen jeugdbeleid van de gemeente. De ideale sessie om inspiratie op te doen om nog enkele internationale doelstellingen in het meerjarenplan 2026-2031 te krijgen!
Ik heb nog nooit … zoveel kansen gezien tussen onderwijs en jeugdwerk
Wat kunnen formele en non-formele educatie voor elkaar betekenen? Vooral om jongeren uit een maatschappelijk kwetsbare context te betrekken, is dit een razend interessant kruispunt. Tijdens deze sessie delen verschillende organisaties, zowel vanuit het jeugdwerk als uit het onderwijs, hun goede praktijken rond dit thema. De focus ligt op internationale projecten binnen Erasmus+ Jeugd:
- Groepsuitwisseling georganiseerd door De vrienden van Shalom vzw in samenwerking met een school
- DiscoverEU-project opgezet door een leerkracht in het deeltijds beroepsonderwijs
- Mobiliteit van jeugdwerkers waarbij jeugdwelzijnswerkers uitwisselen over dit kruispunt, onder de accreditatie van Ghent European Youth Capital
Onder begeleiding van een facilitator maken we ruimte om uit te wisselen over de verschillende aspecten van dit kruispunt. We creëren zo een kruisbestuiving tussen jeugdwerk en onderwijs in de hoop heel wat jongeren nieuwe internationale kansen te bieden. You in?
- 12.30 - 13.30: vegetarische lunch en verrassingsact van lokaal talent
- 13.30 - 14.30: talks over Europese subsidiemogelijkheden met concrete tips en voorbeelden. Er zijn 2 rondes van 30 minuten. Je kiest uit:
Zitten je jongeren boordevol ideeën en willen ze iets in beweging zetten? Steken ze graag de handen uit de mouwen om iets te veranderen in hun directe omgeving? Of hebben ze ideeën om hun stem tot bij beleidsmakers te brengen en een grotere impact te creëren?
Dan kunnen de subsidiemogelijkheden 'Solidariteitsprojecten' (lokaal) en 'Participatieprojecten' (lokaal of internationaal) misschien dat extra duwtje in de rug geven.
Heb jij zin om een frisse internationale wind door je organisatie te laten waaien? Laat een buitenlandse vrijwilliger meedraaien en breng de wereld binnen in je organisatie. Of geef een Belgische jongere de kans om zelf aan de slag te gaan als vrijwilliger in het buitenland. Er zijn via het European Solidarity Corps verschillende mogelijkheden voor individuele jongeren of groepen, voor korte of lange tijd.
Wil je als jeugdwerker je grenzen verleggen? Via een Mobiliteit van jeugdwerkers neem je door het organiseren van een studiedag, seminarie, vorming of job shadowing een kijkje in het buitenland. Door jouw ervaring laat je je organisatie groeien!
Nog meer impact creëren, ook buiten je organisatie? Zet via een Partnerschap een langdurige samenwerking op poten met organisaties uit één of meerdere landen. Je versterkt je internationaal netwerk, verspreidt je resultaten en creëert een impact op het brede jeugdwerk. Je kan zowel klein beginnen om je eerste Europese stappen te zetten, als grotere Europese ambities achternagaan.
Droom je om samen met je jongeren naar het buitenland te gaan? DiscoverEU en een Groepsuitwisseling zijn dé weg naar een internationaal jongerenproject. Via DiscoverEU maken jongeren een treinreis door Europa, alleen of in groep en met of zonder begeleiding. Bij een Groepsuitwisseling ontmoeten jongeren uit verschillende landen elkaar om uit te wisselen rond een bepaald thema.
Wil je jouw jongeren ook laten proeven van buitenlandse avonturen? Kom dan de dag nadien samen met hen naar het Go Strange event op zaterdag 26 oktober 2024 (tussen 11.00 uur en 17.00 uur) op dezelfde locatie. Meer info lees je op www.gostrange.be.