ID Talks: Ontdek praktijken rond mentaal welzijn
Doorlopend inschrijven
Duik in het thema van mentaal welzijn. Deze serie van 5 verschillende online workshops brengt je inspirerende gastsprekers, discussies in kleine groepen en Q&A-sessies. Zo kan jij projecten opzetten die nog inclusiever zijn.
Wat mag je verwachten?
Mentale gezondheid en welzijn van jongeren staan centraal in de Europese jeugddoelstellingen en de EU-strategie voor jongeren 2019-2027. Die is gericht op een beter mentaal welzijn en stigmatisering hierrond te stoppen, waardoor de sociale inclusie van alle jongeren verbetert. Toch zijn steeds meer jongeren in heel Europa bezorgd over problemen als stress, angst of depressie. Jongeren wijzen op de immense maatschappelijke druk waarmee zij te maken hebben en willen betere voorzieningen voor jongeren.
SALTO Inclusion & Diversity Resources Centre en het Mental Health in Youth Work project kondigen gezamenlijk 2023 aan als "ID Talks: Year on Mental Health", met de lente-editie onder het motto "Understanding Mental Health" en deze herfsteditie onder het motto "Discovering Mental Health Practices".
ID Talks is een reeks van 5 online workshops over 5 belangrijke onderwerpen, om Inclusion & Diversity (ID) en kwaliteitsvol jeugdwerk te promoten. Zo kan jij als jeugdwerker, professional en/of vrijwilliger van over de hele wereld inzichten, best practices en inspirerende verhalen over inclusie en diversiteit horen en delen.
Deze reeks gaat over 5 verschillende praktijken en benaderingen van de mentale gezondheid en het welzijn van jongeren als voorbeelden van sterk jeugdwerk. Elke workshop begint met de input van een gastspreker. Daarna kan je deelnemen aan de discussie, vragen stellen en je eigen ervaringen delen.
Wat & wanneer?
De ID talks gaan telkens online door op woensdag om 13:00 uur, om de twee weken van 13 september tot en met 8 november.
- 13 september > Participation and Mental Health
Hoe kun je het welzijn van jongeren aanpakken door middel van een participatieve en democratische aanpak? Een rol hebben en deel uitmaken van iets groters is goed voor je welzijn. Maar hoe vergroot je de transparantie over mentaal welzijn en de preventie van psychische aandoeningen op gemeentelijk niveau? Doe met ons mee en ontdek een paar eenvoudige maar effectieve oplossingen die beleidsveranderingen kunnen inspireren.
Gastspreker: Martine Antonsen van Mental Health Youth uit Noorwegen
- 27 september > Movement and Mental Health
Kunnen fysieke vrijetijdsactiviteiten jongeren helpen om voor hun lichaam en geest te zorgen? Beweging en dans hebben duidelijke voordelen voor het mentaal welzijn. Dus hoe kunnen jeugdwerkers beweging en dans integreren in hun dagelijkse werk of in hun internationale projecten? Laten we de daad bij het woord voegen en iets fysieks doen dat ook in jouw werk gemakkelijk te herhalen is.
Gastsprekers: Jagoda Idzik & Izabela Bejm van Sempre a Frente Foundation uit Polen
- 11 oktober > Peers and Mental Health
Peer-to-peer werk is niets nieuws: het wordt met succes gebruikt in zowel formele als non-formele onderwijsomgevingen. Maar hoe kan peer support het mentaal welzijn van jongeren verbeteren? Hoe werkt deze peer-to-peer magie in de praktijk? Hoe kun je pesten aanpakken en informatie- en preventiewerk doen via deze aanpak? En, last but not least, wat is de rol van jeugdwerkers in dit proces? Leer meer over de kracht van peer support en de positieve invloed ervan op het leven van jongeren.
Gastspreker: Inge Esselen van Peer Support Vlaanderen uit Vlaanderen - 25 oktober > Art-Story and Mental Health
Hoe kunnen creatieve processen jongeren een manier geven om over moeilijke onderwerpen te praten? Beeldende kunst en verhalen vertellen helpen om gevoelens te benoemen, uit te leggen en te accepteren. Door middel van objecten en metaforen is het makkelijker om te communiceren over concepten rond mentaal welzijn. Welke mogelijkheden biedt storytelling voor jouw jongeren? Als je het ooit een uitdaging vond om je gedachten en emoties verbaal uit te drukken, doe dan met ons mee om de alternatieven te ontdekken.
Gastspreker: Laura Mellanen is beeldend kunstenaar uit Finland
- 8 november > Solutions and Mental Health
Als we het hebben over mentaal welzijn, richten we ons meestal op de tekortkomingen en drempels en bieden we externe ondersteuning. Maar het is nog belangrijker om ons te richten op talenten, innerlijke hulpbronnen en het bieden van perspectieven. Dus hoe bouw je veerkracht op en ondersteun je het welzijn van jongeren met een oplossingsgerichte aanpak? Laten we, om onze perspectieven te veranderen, de focus verleggen en praten over de sterke punten van jongeren.
Gastspreker: Lize Abrahams van Arktos uit Vlaanderen
Je kan je voor elke workshop afzonderlijk inschrijven, telkens tot net voor de sessie.
Voor wie?
- Jeugdwerkers
- Jeugdleiders
- Professionals
- Vrijwilligers
...die betrokken zijn bij mentaal welzijn in de EU-jeugdprogramma's.
Bovendien is iedereen welkom met een interesse in jeugdwerk en mentaal welzijn.