Together we stand: solidariteit tussen jongeren

Solidariteitsproject via het European Solidarity Corps 

Wat we hier doen doorbreekt de taboes.

Michiel, Julia, Sarah, Kelvin en Naseer van House of Colours

House of Colours (Vosselaar) werkt aan gemeenschapsvorming waar ze diversiteit en inclusie in de praktijk brengen. Het is gegroeid vanuit niet-begeleide minderjarigen die niet terecht konden in de jeugdzorg. 

Wij gingen op bezoek tijdens één van hun jeugdkampen. Een groep van vijf jongeren organiseerde er activiteiten voor jonge nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers in het solidariteitsproject ‘Together we stand’. Daarin werden ze bijgestaan door coach Hilde. De jongeren vertelden ons wat meer over hun project.
 

Michiel

“Wij doen eigenlijk wekelijks een activiteit met iedereen (iedereen = jonge nieuwkomers, vluchtelingen, asielzoekers…). Dat kan vanalles zijn: schaatsen, poolen, sport en spel… En we nodigen iedereen uit om deel te nemen aan die activiteiten en om dan samen te eten. Nu zijn we een toffe groep en hebben we tijdens de paasvakantie een leuk kamp. Ik ben er organisatorisch mee ingestapt. Ik heb vroeger zelf mee activiteiten gedaan en nu begeleid ik die.”

Het doel van die activiteiten en dit kamp is dat iedereen de taal kan leren en kan integreren. Het is ook een informele manier om elkaar te leren kennen.
Michiel van House of Colours

Julia

“Ik vind het vooral speciaal dat de creativiteit wordt aangewakkerd hier. Iedereen is ook energieker door de meditatie [transcendente meditatie is een rode draad binnen de werking]. Ik was aan Michiel zijn zus aan het vertellen wat dat deed met mij en zo heb ik zijn zus ook gemotiveerd. En dat vond ik straf dat ik bij iemand anders iets heb kunnen losmaken door mijn eigen ervaring te delen."

Wat we hier doen doorbreekt de taboes.
Sarah van House of Colours

Sarah

“De gelijkheid is hier belangrijk. Iedereen kan zijn eigen persoon zijn en kan dat ook doorgeven aan anderen. Ik kan ook totaal mezelf zijn. Ik heb Belgische vrienden die niet van buitenlanders moeten weten en dat leidt soms tot uitdagende discussies. Zo heb ik ook eens een feestje gedaan en mijn vrienden van hier en mijn vrienden van school bij elkaar gebracht. Na een tijd zien ze allebei in dat eigenlijk de ander toch tof is en ontdekken ze gelijkenissen.” 

Kelvin

“Ik ben sinds 2014 in België, ik kom van Kenia. Ik ben hier met mijn broer en zus en papa maar zij praten niet veel Nederlands. Dus hier kan ik naar buiten gaan en met mensen praten en de taal leren. Dat is voor mij het belangrijkste: Nederlands leren en vrienden maken.”

Ik zou andere groepen in heel Europa en verder willen aansporen om hetzelfde te doen. Dat zou het heel gemakkelijk maken voor iedereen om beide kanten van een verhaal te horen.
Naseer van House of Colours

Naseer

“Voor mij zijn de verschillende mensen het belangrijkst. En dat het leuk is dat mensen van België hier met mensen uit het buitenland samenkomen. Ook al komen we hier maar met een paar mensen samen, mijn hoop is om echt samen te komen.”

Het project had een duidelijk merkbare impact:

  • Op de deelnemers (20-30 deelnemers ; 18 verschillende nationaliteiten): ze vonden ‘rust’, wat er voor zorgde dat er voldoende veiligheid en verbinding was om gewoon te kunnen ‘zijn’.
  • Op de jongeren (5) die het project leidden: ze ontdekten hun eigen talenten en capaciteiten.
  • Op derden: bij de omgeving van de jongeren werd interesse gewekt.

Lees verder

  • Wil je inzetten op projecten rond solidariteit, voor en door jongeren in Europa? Met de subsidies en ondersteuning van het European Solidarity Corps neem je zo een vrijwilliger, stagiair of werknemer in je organisatie op. Of je helpt jongeren hun eigen project op te zetten.
  • Nam je als jongere deel aan zo’n activiteit en krijg je er maar niet genoeg van? Kijk dan zeker eens op onze Go Strange-website om te ontdekken welke mogelijkheden er nog zijn voor jou.