Als we dansen, zal oma niet sterven

Groepsuitwisseling via Erasmus+ Jeugd

Veel diverse nationaliteiten maar samen één persoon.

Madam Fortuna vzw - The Europan Caravan

In de zomer van 2019 organiseerde Madam Fortuna vzw in samenwerking met Bij De Vieze Gasten uit Gent, vzw MIR uit Macedonië en Centro Albareda uit Spanje een jongerenuitwisseling met als focus de verbinding van Roma jongeren. De vier organisaties hebben een partnerschap waarin ze elk jaar of om de twee jaar een zomerproject organiseren. Het doel? De jongeren samen te brengen op een artistieke wijze. 

Afgelopen zomer ging het project over theater, muziek en dans. Madam Fortuna wilde de Romagemeenschap in contact brengen met andere culturen. Samen werkten de organisaties een maand lang aan de theatervoorstelling 'Als wij dansen, zal oma niet sterven' die ze nadien brachten in Antwerpen:

"Oma was een levenslustige ontdekkingsreiziger. Haar hele leven zwierf ze rond. Ze maakte reizen doorheen Afrika, het Midden-Oosten en Europa. In elke cultuur vond ze iets waardevols. Ze is tenslotte heel open van geest. En overal waar ze kwam, werd ze verliefd en… kwamen er kinderen van."

Hussein was deelnemer van de uitwisseling en is in het dagelijks leven acteur . Hij deelde zijn ervaring met ons. 

Voor de start

"Als acteur heb ik veel ervaring, maar op dat moment wist ik niet wat me te wachten stond. Ik stelde me zo veel vragen zoals: Hoe gaan wij ervoor zorgen dat muziek en tekst gecombineerd worden? Hoe gaan we alle thema’s samenbrengen in één geheel? Elke dag keek ik toe hoe alle groepjes apart repeteerden en geloof mij, het zag er chaotisch uit."

Voorstelling

"Wij hebben 10 dagen lang opgetreden in openlucht in Antwerpen. Wij hadden zo’n 5000 toeschouwers, ja, 500 mensen per dag. Kriebels geeft me dat als ik eraan terugdenk. Niet omdat ik bang was om op het podium te staan, maar eerder omdat de wolken grijs zagen. Ga ik optreden in de regen?, vroeg ik me af. Ik wou zo graag de voorstelling verplaatsen naar een dag waar goed weer werd aangekondigd. Daar in de regen staan, in een pak, in een taal die ik niet goed beheers. Daar had ik even geen zin in. Wat me motiveerde waren de 500 toeschouwers die toch kwamen opdagen ondanks het slecht weer."

[APPLAUS VAN HET PUBLIEK]  

"Het klinkt net als gisteren. De eerste voorstelling was voorbij. Wat voelde ik me toch gelukkig en tegelijkertijd opgelucht. Iedereen kwam me feliciteren met een grote glimlach. Ik heb zelf rillingen als ik eraan terugdenk."

Communiceren

"Ik ben iemand die graag nieuwe culturen leert kennen, dus ik was blij toen ik met de Romagemeenschap mocht werken. Omdat we een grote groep waren met verschillende nationaliteiten, was het communiceren in het begin een beetje moeilijk maar met de dag werd alles gemakkelijker. We leerden elkaar kennen via muziek, dans en theater. We leerden spreken zonder taal maar met ons gevoel. Het was dus meer dan communiceren, het was de ander aanvoelen."

Goed gedaan, wat een mooie groepsprestatie!
Publiek aan Hussein

Angst voor het onbekende

"Weet je, in deze periode waarin racisme het middelpunt is van media, ben ik blij dat ik dit heb kunnen mee maken. Racisme komt van angst voor een cultuur, huidskleur of taal. Als je bang bent van iemand wegens zijn afkomst wil je een persoon niet leren kennen. Maar als je de stap zet om toch dichterbij te komen en die persoon leert begrijpen is die angst voorbij. Vanaf dat moment kan je zij aan zij met die persoon in harmonie leven."

Madam Fortuna @ Zomer van Antwerpen 2019

Lees verder

Verhaal geschreven door Pamela Mutoniwase, stagiair bij JINT vzw in 2020