Dit was 'Thuis in het Jeugdwerk'

Op donderdag 14 november 2019 organiseerde JINT in samenwerking met JES vzw en Tumult vzw de inspiratiedag ‘Thuis in het jeugdwerk’. Bijna 150 deelnemers van 70 verschillende organisaties wisselden uit hoe jonge nieuwkomers in het jeugdwerk een plek vinden waar ze zich thuis kunnen voelen.

De taal was geen must, bijna niemand sprak de taal, het was met voeten, handen en ogen.

Thuis in het jeugdwerk

De openingssessie trapte de dag krachtig af: VRT journalist en documentairemaker Majd Khalifeh ging in gesprek met Ayham, Musa en Osman, alle 3 ooit nieuwkomer en nu elk op hun manier straffe jeugdwerkers. Ze deden een oproep naar alle aanwezigen om te blijven inzetten op jeugdwerk als een volwaardige plek van ontmoeting voor alle jongeren, ook jonge nieuwkomers.

De taal was geen must, bijna niemand sprak de taal, het was met voeten, handen en ogen.
Musa over zijn eerste ervaringen bij JES vzw
Op de klimaatbetogingen voelde ik de gelijke kansen en de kracht van de jongeren, maar in het echte leven niet. Via jeugdwerk kan je zelf gelijke kansen creëren.
Ayham

Onderzoek jonge nieuwkomers en jeugdwerk

Minne Huysmans (VUB) nam ons mee in zijn onderzoek over jonge nieuwkomers in de stad en onderstreepte eveneens de rol van jeugdwerk:   

"Er is een sterke nood naar een shift in de benadering van jonge nieuwkomers als vluchteling naar een benadering van jonge nieuwkomers als jongeren. Een benadering die zeer dicht komt bij de rol die het jeugdwerk opneemt en speelt in het leven van deze jongeren. Het belang van deze rol valt nauwelijks te onderschatten aangezien veel jongeren hun heden en toekomst hier zien. Een plaats waar de nieuwkomers van vandaag, de geschiedenis van morgen mee schrijven en kleuren. We hebben met z’n allen een rol te spelen in deze witruimte tussen een geschreven verleden en een open toekomst. Een plaats waar we een collectief verhaal van moeten maken. Die brug moeten we samen zetten."

Pionierswerk

In 16 workshops doorheen de dag deelden meer dan 20 organisaties hoe ze met nieuwkomers aan de slag gaan. Soms leveren ze zelfs pionierswerk omdat ze ‘out of the box’ nieuwe werkmethoden bedachten, jonge nieuwkomers zelf aan het stuur van hun traject zetten of samenwerken met partners uit heel diverse sectoren. We zoomden onder meer in op jeugdwerk in asielcentra, toeleiding naar vrije tijd, welzijn van jonge nieuwkomers, de brug naar werk, de rol van onderwijs als doorverwijzer naar vrije tijd en sport als verbindende methodiek.

Afsluitende inspiratie

We sloten de dag af zoals we hem startten en lieten opnieuw een jonge nieuwkomer aan het woord, dit keer Balala die getuigde over zijn vrijwilligerswerk bij Tumult.

‘Jeugdwerk is mijn tweede thuis’ - Balala

Verbinding op 't einde van de dag

Tenslotte legde gastvrouw van de Yousra Benfquih deze boeiende inspiratiedag mooi neer met haar spoken word poëzie die humor met ernst en ongemak met ontroering verbond.

Lees verder