FeMENism: anders denken over gelijkheid

Erasmus+ Jeugd groepsuitwisseling

We wilden echt bottom-up werken, het project wordt door de jongeren zelf gedragen.

Lea en Lies van Destelheide

Vormingscentrum Destelheide zwaaide in augustus 2018 de deuren open voor een nieuw internationaal avontuur. Jongeren uit Frankrijk, Servië en Griekenland gingen samen met Belgische leeftijdsgenoten artistiek aan de slag rond het thema gender. Een straffe uitwisseling die door de jongeren zelf gedragen werd.

Het project FeMENism ontstond in het hoofd van onze Europese vrijwilliger Lea, die vorig jaar 5 maanden in Destelheide stage liep.
Lies van Destelheide

Ze deed onderzoek naar de manier waarop je theater en mensenrechteneducatie kan combineren. Deze uitwisseling gaf haar de kans om de theorie aan de praktijk te koppelen. Ze kon creatief aan de slag met een internationale groep jongeren rond deze thema’s,” vertelt Lies van Vormingscentrum Destelheide.

FeMENism

“Het idee om rond gender te werken kwam voort uit een ontmoeting met een Franse jeugdwerkster tijdens een seminarie in Bosnië. We kwamen tot de vaststelling dat we, ondanks onze culturele verschillen, met dezelfde stereotypen te maken krijgen. Dat was voor ons de insteek om een uitwisseling op te zetten rond dit thema. 

Ongelijkheid geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen, vandaar de naam van ons project: FeMENism.
Lea, Europese vrijwilligster bij Destelheide

"We wilden niet werken rond activisme, of protest. Het gaat over de kleine revoluties die je kan in gang zetten, over elkaar inspireren, over dingen anders doen in je eigen omgeving,” vertelt Lea.

Bottom-up

“Voor ons werk bij Destelheide was het belangrijk dat het project vanuit de jongeren zelf startte. Dat maakte ook dat het een succes was. De jeugdwerkers kenden elkaar al, wat het samenwerken makkelijker maakte. We wilden echt bottom-up werken, het project wordt door de jongeren zelf gedragen. Al ben ik nog wel diegene die voorlopig de pen van het aanvraagdossier vasthoudt”, lacht Lies.

Lees verder

  • Wil jij ook een Europese vrijwilliger verwelkomen in je organisatie wat tot zulke geweldige initiatieven kan leiden? Dat kan via het European Solidarity Corps
  • Misschien hebben jullie zelf al een goed idee voor een groepsuitwisseling? Kijk dan eens naar Erasmus+ Jeugd of Bel’J hoe je daar subsidies voor kan krijgen.