Grenzenloos: intercultureel in eigen land
Wist je dat België 1445,5 kilometer grens heeft? Een hele uitdaging dus, om met 30 jongeren en tien begeleiders de grenzen van ons land te verkennen. Het kostte de Habbekratshelden van Habbekrats vzw vijf dagen de tijd om deze tour-de-Belgique rond te maken.
Grenzen verleggen
Met het project ‘Grenzenloos’ organiseerde jeugdorganisatie Habbekrats een interculturele uitwisseling in eigen land. Jongeren van Habbekrats, van de Waalse partnerorganisatie en jongeren van het vluchtelingencentrum in Evere kregen de kans om deel te nemen. Zo kreeg het project een extra internationale toets en konden de deelnemers kennismaken met 10 verschillende nationaliteiten.
“De Habbekratshelden zijn jongeren die weinig kansen krijgen om in een ruimdenkende omgeving op te groeien. Eén van onze belangrijke doelstellingen is om deze jongeren mede-eigenaar te maken van de maatschappij waarin zij opgroeien. Dit uitwisselingsproject gaf ons de gelegenheid om dat te organiseren in eigen land, over de taalgrenzen heen.”
“Als insteek voor de uitwisseling kozen we voor het thema grenzenloos.”
“We wilden hen al spelend laten ontdekken waarom er zoveel ruzies over grenzen ontstaan en tegelijkertijd waarom grenzen niet bestand zijn tegen waarden, dromen en talenten."
Ivan, één van de deelnemers vertelt: “Iedere dag trokken we naar een andere landsgrens waar we werden uitgedaagd met nieuwe opdrachten. Ons superteam won en ikzelf had de meeste punten verzameld! Los van dat we gewonnen waren, was dit kamp een onvergetelijk kamp. Toen ik in het avonturenpark in Dinant in het water viel, heeft mijn team mij toch door de hindernissen geholpen. Iedereen was zo lief, we waren een fantastisch hechte groep.”
Jonge nieuwkomers
“Fedasil leerden we kennen tijdens de vluchtelingencrisis in het Maximiliaanpark eind 2015. We gingen er regelmatig met enkele begeleiders en jongeren eerst een handje toesteken en later ook spelactiviteiten begeleiden. Daar beseften we dat de vluchtelingenjongeren niet zoveel verschillen van andere jongeren.”
Soms communiceerden we in 5 verschillende talen met elkaar, maar dat lukte eigenlijk perfect.
“Ik zat in team groen samen met drie Afghaanse vluchtelingen en een Franstalige jongen met Macedonische roots. Ikzelf heb Bulgaarse roots, het was dus echt een mengelmoes van culturen en talen. Ik kende nog niemand van de groep waardoor het in het begin wat onwennig was, maar een taalbarrière heb ik nooit echt gevoeld."
“We vinden het echt belangrijk om onze jongeren met de vluchtelingenjongeren in contact te brengen en te laten samenwerken. Door hen los van religie, afkomst, geslacht en taal met elkaar in contact te brengen, willen we tonen dat de gelijkenissen groter zijn dan de verschillen.”
Lees verder
- De centen en ondersteuning van Bel’J maakten dit project over de taalgrenzen heen mee mogelijk. Meer weten? Check www.bel-j.be
- Heb je al een Bel’J-ervaring achter de rug met jouw organisatie en wil je over die grens heen trekken? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden binnen het Erasmus+ Jeugd of het European Solidairty Corps-programma.