Groep Intro laat tien achttienjarigen vertrekken voor unieke treinreis door Europa

Tien Dendermondse achttienjarigen zijn maandagochtend op 3 juli in alle vroegte op de trein gestapt voor een unieke reis door Europa. Groep Intro laat hiermee jongeren reizen voor wie dat niet altijd evident is. Onder andere Barcelona en Madrid staan op het programma.

Lees het verhaal van dit DiscoverEU-project via Erasmus+ Jeugd.

Dit artikel verscheen in Het Laatste Nieuws op 3 juli 2023. Tekst: Nele Dooms - Beeld: Geert De Rycke

In onze rugzak zitten niet alleen propere kleren en zonnecrème, maar ook veel plannen en goesting.

Groep Intro

Groep Intro, gevestigd aan de Kerkstraat in hartje Dendermonde, zet zich in Dendermonde al jaren in voor jongeren uit bijzondere doelgroepen. Of ze nu een rugzakje hebben, worstelen met school of even wat moeilijker in het leven staan, Groep Intro geeft ze kansen om te groeien en sterker te worden. “De uitnodiging die we van JINT en DiscoverEU kregen om jongeren een unieke reiservaring te bieden, lieten we dan ook niet liggen”, zegt Lien Van Leugenhaeghe, teamleider van Groep Intro. “JINT ondersteunt internationele uitwisseling bij jongeren en DiscoverEU geeft achttienjarigen elk jaar de kans om een treinticket te winnen om door Europa te reizen.”

Meestal gaan jongeren alleen op reis met dat Discover EU-ticket en vaak zijn het telkens dezelfde jongeren die er op intekenen. “Maar JINT wilde dat stramien verbreken en ook jongeren eens aan de beurt laten komen waarvoor reizen niet altijd evident is”, legt Lien uit. “Zo kwamen ze bij ons terecht. Via buurtopbouwwerkers, jongerenwerken en het Agentschap Inburgering in Dendermonde werden tien Dendermondse jongeren geselecteerd voor deze uitzonderlijke ervaring.”

Elk met verschillende persoonlijke redenen koos ervoor om de reis te maken met een uniek samengestelde groep. Kaoutar en Naomi van Groep Intro gaan mee voor de begeleiding. Samen maken ze een twaalfdaagse treinreis door Spanje en Frankrijk. De aftrap werd gehouden met een gezellige barbecue in de tuin van Groep Intro, om vervolgens maandagochtend in alle vroegte aan het station van Dendermonde op de trein te stappen.

De achttienjarige Jonas is er helemaal klaar voor. “Ik heb hier zoveel zin in”, zegt hij. “Dit is een unieke kans om iets buiten België te zien. De eerste stop is in Barcelona voorzien, dat gaat echt de max zijn. De hele groep kijkt hier erg naar uit. In onze rugzak zitten niet alleen propere kleren en zonnecrème, maar ook veel plannen en goesting.”

Na Barcelona volgen nog bezoeken aan Madrid en Valencia. Ook de tweelingzusjes Gülsah Izel en Gülsüm Irem, die negen maanden geleden vanuit Turkije naar België kwamen, zijn enthousiast. “Buiten Turkije en België zijn we nog nooit in een ander land geweest”, zeggen ze. “Dit wordt dus een unieke kans. We zijn heel blij dat we meemogen. Dat zal ons heel wat herinneringen opleveren en ongetwijfeld ook een nieuwe vriendengroep.”

Lees verder