Kaarsjes uitblazen met de JINT-familie

30 jaar JINT, dat moest gevierd worden! Vrijdag 13 september stond in het teken van JINT. Samen met collega’s, ex-collega’s, onze Algemene Vergadering, Raad van Bestuur en de JINT-familie maakten we er een prachtige dag van in Mechelen.


Binnenkomen in stijl

Bij het binnenkomen werd iedereen even halt toegeroepen door de circus-politie. ‘Wie binnen wil moet tonen dat hij JINT-waardig is en een trucje laten zien!’ Gek en geniale collega’s, ex-collega’s, assessoren, onze directeur en workshopgevers … iedereen werd gevraagd om de clown in zichzelf tot leven te brengen!

Verpakkingsvrij ontbijt

Daarna verdiende iedereen dubbel en dik zijn tas koffie. Een bamboe-koffiebeker was het eerste JINT-cadeautje dat meteen gebruikt kon worden. Op koffie alleen kan je de dag niet tegemoet, dus iedereen kon genieten van een verpakkingsvrij en vegan ontbijt van Kabas met yoghurt, granola, amandel-bosbes gebak en brood met heerlijke spreads. Algemene favoriet: de crackers met no-kip-salade.

Voormiddag vol bewondering

De eerste échte activiteit van de dag was JINT-gerelateerd. Op de agenda stonden namelijk bezoeken aan organisaties en projecten met een internationaal tintje, op de één of andere manier allemaal ondersteund door JINT. 

Optie 1 was de mobiele muziekstudio Zwerfkeet van Graffiti vzw en H30, de experimentenfabriek voor jongeren, bezoeken. Solidariteitsprojecten werden tastbaar en dat was inspirerend en allitererend. Beide organisaties brachten een fantastisch verhaal, zowel lokaal als internationaal. Iedereen kon bovendien de Zwerfkeet ook écht uittesten en zijn rap-talent ontwikkelen. 

Youth for Understanding (YFU) heeft zijn Vlaamse thuisbasis in Mechelen. Alexandra, zelf een uitwisselingsstudente die tijdelijk in België verblijft, vertelde alles over interculturaliteit. De workshop heette niet voor niets ‘Coloured glasses’ of over hoe iedereen altijd alles door zijn eigen gekleurde bril ziet …

De organsiatie ASF (Aktion Sühnezechen Friedensdienste) werkt al jaren samen de Dossinkazerne, zo is er telkens een plaatsje voor een internationale vrijwilliger. Buiten te weten komen hoe zij het internationaal aanpakken, kon iedereen de geschiedenis ervaren door een rondleiding in het pakkend museum over de Tweede Wereldoorlog. Een heel boeiend bezoek waar sommige JINTers de hele dag hadden kunnen blijven snuisteren.

The Caravan’s Journal was ook aanwezig. Daar kon je alles te weten komen over hoe zij als vzw zijn ontstaan, hoe ze te werk gaan als organisatie en hoe ze hun traject (van idee tot projectaanvraag tot uitwerking en evaluatie) van hun jongereninitiatief in Athene hebben afgelegd. Storytelling is de kern van the Caravan’s Journal en natuurlijk konden praktische tips over verhalen niet ontbreken. Iedereen kreeg leerrijke feedback over hoe zijn of haar verhaal nóg beter kon worden.

Namiddag vol plezier

Na een heerlijke lunch door Groep Intro, werd het in de namiddag iets luchtiger. Leuke activiteiten om het verjaardagsfeest verder te zetten. 

Een deel van de JINT-familie haalde maar al te graag zijn of haar creativiteit naar boven en liet alles rustig los met een workshop illustratie. 

Anderen waagden zich aan SUPpen: standing up peddling. Gewapend met een wetsuit, een peddel en een gigantische surfplank konden deze watergoden de mooiste Mechelse wateren al peddelend ontdekken. Voor sommigen een iets nattere activiteit dan anderen …

Een andere gevestigde waarde in Mechelen is brouwerij Het Anker. Een degustatie van verschillende lokaal gebrouwen bieren kon niet ontbreken. Iedereen ging naar huis met kennis over food pairing. JINT kreeg ook een primeur: het nieuwe gelanceerd bier Gouden Carolus Indulgence mogen proeven.

Sommigen kozen voor de stadswandeling ‘Divers Mechelen’. Mechelen telt 138 verschillende nationaliteiten en er worden zowat 80 talen gesproken, een interessante wandeling over de migratiegeschiedenis van Mechelen.

Taart en toekomst

Om ons verjaardagsfeest éxtra speciaal te maken kon een echte verjaardagstaart niet ontbreken. En bij het vieren van 30 jaar JINT, konden we ons niet anders afvragen: wat hebben de volgende jaren voor ons in petto? Door een interactieve workshop kreeg de JINT-familie de kans om de JINT-toekomst mee te bepalen.

Bedankt en merci

30 jaar JINT, dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Heel wat mensen kregen daarom een bedanking voor hun motivatie en inzet. We zwaaiden een aantal leden van onze Raad van Bestuur uit: Lieve Caluwaerts, Bart Dierick en Marleen Serré. Nogmaals bedankt! 30 jaar JINT betekent natuurlijk ook 30 jaar Koen. Iedereen kon klinken op deze indrukwekkende jubilee. Bedankt, Koen! Ook de organisatoren van deze fantastische dag kregen een applaus om U tegen te zeggen.

En natuurlijk willen we ook nog graag iedereen bedanken die er bij was op vrijdag 13 september!

Er worden vaak memorabele verhalen verteld over JINT, lang lang geleden, toen de dieren nog konden praten. Dit jaar hebben wij met 30 jaar JINT samen feest gevierd waar ze op de 40ste verjaardag van JINT nog zullen over praten!
Marjolein van JINT

Foodtrucks, feest en fantastisch danswerk

Voor ons fantastische feest kwam niemand minder dan Pardon Service optreden. De lead zanger van Pardon Service zei zelf: “Toen we hier aankwamen, waren we wat bang. We dachten: waar zijn wij in godsnaam beland! Er durfde helemaal niemand vooraan staan, dus we dachten dat de sfeer ver weg te zoeken was. Niets is minder waar. Jullie hebben het feest gemaakt! Jullie waren een fantastisch publiek, we komen heel graag nog eens terug!”

Daarna dansten we tot in de vroege uurtjes, want 

30 jaar JINT … 

30 jaar jongeren en jeugdwerkers op ’t internationale pad zetten … 

30 jaar … 

Dat mag gevierd worden!

Merci!