KIYO versterkt professionals uit verschillende Europese landen in het werken met jongeren aan actief burgerschap
Actief burgerschap bevordert een inclusieve en veerkrachtige samenleving waarin iedereen de mogelijkheid heeft om betrokken te zijn en zich verantwoordelijk voelen voelt voor hun eigen omgeving. Dus, hoe kun je Actief Burgerschap meer structureel inbedden in je organisatie of activiteiten met jongeren? KIYO ontwikkelde in samenwerking met de Franse organisatie Lianes Coopération een gratis toolbox over Actief Burgerschap voor jongeren. De Toolbox biedt facilitators beproefde tools om jongeren te ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden om actieve burgers te worden en een wereldbeeld dat strookt met waarden als empathie, solidariteit, respect, integriteit, openheid …
Lees dit verhaal van de toolkit van KIYO, een mooi voorbeeld van een Kleinschalig Jeugdpartnerschap.
De ontmoeting met Lianes en het partnerschap dat volgde met de steun van Erasmus+ Jeugd was voor ons de uitgelezen kans om aan dit grote werk te beginnen.
Wat is “Actief burgerschap”?
Tijdens een tweedaagse interactieve workshop in België op 19 en 20 september 2024, georganiseerd door KIYO en Lianes Coopération, werden 23 professionals uit 7 verschillende landen (Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Turkije, België en Frankrijk) samengebracht om de nieuwe Toolbox Actief Burgerschap voor jongeren uit te testen, erover te reflecteren, en te verrijken.
Deze workshop werd georganiseerd als onderdeel van een partnerschap rond het thema jeugd tussen Lianes coopération en KIYO, gefinancierd door Erasmus+ Jeugd sinds 2023 en ook ondersteund door JINT. Het afgelopen jaar hebben de twee verenigingen hun praktijken gebundeld in het ondersteunen van jongeren om actieve burgers te worden. Het product van deze samenwerking is een toolbox in eerste instantie gericht op niet-formele educatie. voor jongeren. KIYO is ook actief in het formele secundaire onderwijs. De tools zijn ook getest en bruikbaar bevonden in het formele onderwijs. Bovendien hebben verschillende deelnemers, die vooral actief zijn in het formele onderwijs, duidelijk hun interesse geuit voor het gebruik van de tools in hun werk.
De deelnemers hebben allemaal hun eigen expertise en ervaringen en dus ook hun eigen unieke kijk op wat “Actief Burgerschap” voor hen betekent. Ouarda Bouchti, Projectleider bij De Stroate vzw (BelgiumBelgië), deelt haar visie: “Voor mij zit het in de kleine dingen. Door met jongeren in gesprek te gaan, door inclusief te zijn in je omgeving en mensen elkaar te laten ontmoeten die een heel andere achtergrond hebben. Door jongeren bewust te maken van de impact die zij kunnen hebben, hoe groot of klein die ook is. Dat is de manier waarop wij aan actief burgerschap werken.”
Olivier Loubes, projectmanager voor Virage Energie (Frankrijk), sluit aan bij de verschillende actieniveaus van “Actief burgerschap”: “Voor ons betekent actief burgerschap deelnemen aan het leven in de stad. En dan natuurlijk jongeren de mogelijkheid geven om deel te nemen aan openbare debatten, hen de juiste argumenten geven. En dan de machtsverhoudingen kennen en begrijpen die spelen op het gebied van energie en klimaat, en zich dus bewust zijn van wat er wereldwijd op het spel staat.”
Een sessie met KIYO en Lianes Coopération
Tijdens dit seminar stelde KIYO 2 doelen voorop. De deelnemers moesten de tools kunnen ervaren, daarom faciliteerden KIYO en Lianes enkele tools. Daarnaast moeten de tools duidelijk genoeg beschreven zijn zodat elke persoon die met jongeren werkt de tools zonder veel voorbereiding kan gebruiken. Daarom werd verschillende deelnemers gevraagd een tool voor te bereiden en deze te faciliteren voor de groep. Voor de organisatoren van het seminar was het een oefening in loslaten. Dat is precies wat de tool beoogt als je met jongeren werkt: een omgeving creëren waarin jongeren kunnen experimenteren en leren zonder alles wat er gebeurt te willen controleren.
KIYO heeft al jarenlang ervaring in werken rond actief burgerschap. We voelen de nood om onze aanpak en methodieken te kapitaliseren zodat we beter kunnen uitwisselen met anderen en zoveel mogelijk kunnen leren van elkaar. De ontmoeting met Lianes en het partnerschap dat volgde met de steun van Erasmus+ Jeugd was voor ons de uitgelezen kans om aan dit grote werk te beginnen.
Emil Nielsen, projectmanager voor Oxfam (Denemarken), deelt zijn indrukken met ons over hoe hij de workshop en het werken met de toolbox heeft ervaren: “Ik denk dat de manier waarop jullie de materialen ontwikkelen en aan ons laten zien, heel goed was omdat jullie zoveel aandacht hebben voor peers. Elke keer als je met een groep werkt, moet je uitgaan van de slogan “Nothing about us without us”, en het voelt alsof dit materiaal [de toolbox] echt gegrond is in de jongeren. En wanneer je dit leest kan je voelen dat er goed is nagedacht en uitgetest wat wel en niet werkt. Ik denk dus dat dit de juiste aanpak is.”
Zelf aan de slag
Heb je zin gekregen om zelf met jongeren aan de slag te gaan rond Actief Burgerschap in je organisatie of activiteiten? KIYO stelt de toolbox gratis beschikbaar (in het Engels), inclusief alle materialen.
Jeugdpartnerschap
Deze toolbox is het product van een Jeugdpartnerschap. In zo’n project zetten organisaties uit meerdere landen een langdurige internationale samenwerking op met impact op het jeugd- en jongerenwerk. Borrelen de ideeën al op? Ontdek alle info rond Jeugdpartnerschappen via de website van Erasmus+ Jeugd.
Beeld & tekst: KIYO