Op de negende dag van de duizendpoot ...

European Solidarity Corps Vrijwilligersteam

Dat is wat solidariteit voor mij betekent: tijd geven aan mensen in nood, zonder iets terug te verwachten.

Bouworde

De Heerlijkheid van Heule.

Alleen al de poëtische naam zorgt voor allerlei prachtige beelden in mijn hoofd over de plek waar ik op een zonovergoten dag in juli - de negende dag van de duizendpoot - naar toe rijd. De temperatuur klimt stilaan naar 40°.

Op de Heerlijkheid zal ik een European Solidarity Corps vrijwilligersteam van Bouworde bezoeken. Een tiental vrijwilligers werken er mee op de boerderij. 

Mieren

De Heerlijkheid van Heule is in werkelijkheid nog straffer dan wat ik ervan verwacht had. Een klein paradijs vlak bij Kortrijk, pal naast het centrum van Heule. Het krioelt hier van de bezigheid. Jong en oud van West-Vlaamse, Vlaamse, Europese en wereldwijde afkomst restaureren de eeuwenoude hoeve, werken op het land, verzorgen het vee en koken maaltijden. Iedereen is hier welkom. Het landbouwaspect krijgt binnen dit project een sociale functie en wordt ingezet als verbindende factor met de buurt.

Vzw Oranjehuis is initiatiefnemer voor dit project en heeft de hoeve in 2005 gekocht met steun van onder andere privépersonen, de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Kortrijk en de Provincie West-Vlaanderen. Met het project de Heerlijkheid wil vzw Oranjehuis een stap verder gaan dan enkel jeugdhulpverlening en zich ook als organisatie dienstbaar opstellen naar de buurt. ​Op de Heerlijkheid wordt er samengewerkt met jongeren in het kader van opleidingen, als vrijwilligerswerk…. Allerhande werken en verbouwingen worden er gerealiseerd met mensen die komen omdat ze graag meedoen.

Ik kom oren en ogen te kort om in deze bedrijvige mierenhoop, waar iedereen precies weet wat hem of haar te doen staat, te ontdekken waar al deze helpende handen mee bezig zijn en om hen te strikken voor een praatje.

Duizendpoten

Stan Van Mierlo en Katleen Van Damme zijn hier al dertien jaar 'conciërge', zoals ze dat zelf noemen. Het zijn échte duizendpoten. Naast het conciërge zijn, zorgt Stan ervoor dat iedereen een taak heeft waar hij of zij zich goed bij voelt en draagt hij zorg voor het welbevinden van alle medewerkers en vrijwilligers: “Iedereen ingesmeerd? De zonnecrème staat op tafel!” Katleen bereddert ondertussen de keuken. Ze tovert dagelijks, met gepaste trots, lekkere en eerlijke maaltijden op tafel samen met en voor alle medewerkers. Zo goed als alle ingrediënten zijn van eigen kweek.

Stan vertelt: “Samen met mijn partner Katleen zijn we in dienst van vzw Oranjehuis. Na dertien jaar voelt het nog altijd even fris om hier te zijn. Het is plezant om met landbouw bezig te zijn. We merken dat plezier ook bij iedereen die hier terecht komt om een handje toe te steken. Wij willen op onze manier bijdragen aan een maatschappij waar iedereen welkom is. Wanneer je hier rond kijkt kan je niet zien wie welke achtergrond heeft, en dat is net de bedoeling. Iedereen is hier gelijk, of je nu via jeugdzorg hier bent, als buurtbewoner of als deelnemer aan het internationale project.

"Bij de deelnemers aan het bouwkamp valt me op dat ze écht gekozen hebben voor dit project vanuit een ecologische goesting, interesse in nieuwe duurzame technieken en voor het biologische verhaal van deze boerderij. We gingen eerder deze week nog met zijn allen naar de film ‘The biggest little farm’ kijken – waarin een koppel een stuk afgeleefd en uitgedroogd land ombouwt tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Dit versterkte nog de drive bij alle deelnemers om hier aan het project mee te werken.”

Buzzy Bees

Vlak voor het middagmaal maken Cécile Van Bug uit Brussel en Mareike Herr uit het Duitse Lubeck tijd om even stil te staan bij hoe zij dit project beleven. Als deelnemers aan het internationaal solidariteitsproject vertellen ze wat het voor hen betekent om deel te nemen.

Cécile is groepsbegeleider en bevestigt onmiddellijk wat Stan vertelde. “We zitten hier inderdaad niet apart met onze uitwisselingsgroep. Het is enorm verrijkend om je hier een deel van het geheel te voelen. Elke ochtend wordt gestart met een cirkel, waarbij alle aanwezigen van die dag zichzelf voorstellen, vaak aan de hand van een ijsbrekervraag zoals wat het eerste was waar je aan dacht in de ochtend."

"Tijdens mijn vakanties heb ik er altijd naar gezocht om activiteiten te doen die plezier combineren met iets goed doen voor de wereld. Dat is wat solidariteit voor mij betekent: ‘tijd geven aan mensen in nood, zonder iets terug te verwachten.’ Dat hoop ik ook voor de wereld: een heleboel van dit soort kleine initiatieven die wezenlijk iets veranderen aan de situatie van mensen die het moeilijker hebben.”

Dat is wat solidariteit voor mij betekent: ‘tijd geven aan mensen in nood, zonder iets terug te verwachten.
Cécile

Mareike studeert architectuur en hoorde via collega-studenten over Bouworde en hun bouwkampen. Het is haar eerste bezoek aan België. “Ik kom hier om met mijn handen te kunnen werken, om wat ik leer tijdens mijn studies ook in de praktijk te kunnen uitproberen. We werken hier veel buiten en dat is fijn. Het is ook boeiend om nieuwe culturen te leren kennen. We bezochten Brugge en Gent. Die steden deden me denken aan mijn eigen stad Lubeck, want ze hebben allemaal een Hanzestadgeschiedenis."

"Eigenlijk zouden we een goede manier moeten vinden om jongeren die hier misschien minder in geïnteresseerd zijn, te motiveren om ook eens aan zo’n project deel te nemen. Het helpt je bewust worden van wat je allemaal kan overkomen als mens, en ook om dankbaar te zijn voor wat je hebt in je leven. Ik ga alvast aan mijn vrienden thuis vertellen over dit project, zodat zij ook de mogelijkheden leren kennen om zelf iets dergelijks mee te kunnen maken.”

Mauro Desira, medewerker bij JINT vzw luistert mee naar de ervaringen van deze bezige bijen. “Wat je leest op papier leest over zo’n project komt helemaal tot leven door hun verhalen. Het is interessant om te horen hoe jongeren bij Bouworde terecht komen. Aan mijn collega’s zal ik alvast meegeven dat deze locatie, die me heel erg Stijn Streuvels aandoet, vele mogelijkheden biedt voor het European Solidarity Corps.”

Er is veel ellende in de wereld. Mijn hoop is dat mensen die allemaal verschillen van elkaar toch overeen kunnen komen.
Bob

Van pop tot vlinder

Tijdens het middagmaal beland ik aan tafel bij Bob Hochepied, die nieuwsgierig vraagt wat ik kom doen. En ja, hij wil graag zijn verhaal kwijt. Bob heeft een lastige periode achter de rug. Hij wil graag profvoetballer te worden, en was goed op weg als speler bij de beloftes van KV Kortrijk. Tot de druk hem te zwaar werd en hij moest afhaken. Op de Heerlijkheid van Heule komt hij tot rust. “Het is fijn om buiten te zijn, en om nieuwe mensen te leren kennen”, zegt Bob. “Er is veel ellende in de wereld. Mijn hoop is dat mensen die allemaal verschillen van elkaar toch overeen kunnen komen. Wat je hier op de boerderij ziet gebeuren, dat dat ook in het dagelijkse leven kan gebeuren. Ik hoop nog steeds om voetballer te kunnen worden, maar ik ga volgend schooljaar starten aan een studie toegepaste psychologie. Ik hoop mijn plek te kunnen vinden in deze wereld.”

Ik ontmoet ook nog Mathias, die alles weet over luchtballonnen, Dirk, die fan is van Eddy Wally en de van de boom gevallen pruimen bewerkt en Peter, een volwassen vrijwilliger die graag een handje toesteekt op de boerderij.

Na het middagmaal verzamelt Stan alle medewerkers opnieuw in de cirkel. Hier wordt de gelijkwaardigheid van iedereen en het opnemen van engagement opnieuw benadrukt. “We zijn de negende dag van de duizendpoot. Welk plan heb jij voor deze namiddag?” Eén voor één vertellen de medewerkers wat ze willen doen, en op minder dan een kwartier is de boel georganiseerd en gaat iedereen aan de slag. Wegens de hete temperaturen mocht er ook gerust worden, maar het is een minderheid die daarvoor kiest.

Voor hij aan zijn namiddagtaak begint, kan ik nog even Senne Hooyberghs strikken. Het is te zeggen, hij stapt op me af, en vraagt of ik nog iets wou weten. Dus vraag ik wat het voor hem belangrijk maakt hier te zijn. “Ik heb hier op ingeschreven omdat ik actief wil zijn in de vakantie, en mijn sociale vaardigheden wil verbeteren. Ik wil graag meer mensen leren kennen en andere soorten gesprekken voeren. Het is hier een plezante sfeer en groep. ’s Avonds willen we niet gaan slapen, want dan ontstaan de diepere gesprekken, over het leven, relaties... Dat gaat vlot omdat we dezelfde ingesteldheid hebben, iedereen is hier heel open, iedereen wil met iedereen omgaan. Ik durf hier ook leiderschap opnemen. We worden hier gestimuleerd om zelf oplossingen te zoeken, en dat helpt me om beslissingen te durven nemen en mensen aan te sturen. Er zouden veel meer plaatsen moeten zijn zoals deze, waar iedereen zich nuttig kan maken en kan functioneren.” Dit gezegd zijnde, trekt Senne zijn werkhandschoenen aan en daar gaat hij alweer om verder werken aan de zonneboiler.

Oh ja, hoe zat dat nu met die duizendpoot?

De keukenchef verklapt het geheim. Een aantal vaste vrijwilligers heeft een creatief groepje ‘Heerlijk Creatief’. Zij zorgen ervoor dat van elk bouwkamp iets tastbaars en zichtbaar overblijft. Dit jaar is het thema ‘kleine insecten’. ‘Heerlijk Creatief’ maakte uit hout verschillende stukjes die samen een duizendpoot vormen. Elke dag  zetten de aanwezige vrijwilligers hun naam op het stukje hout. Na het bouwkamp zal hiervoor een mooi plaatsje gezocht worden op de boerderij.


Dit verhaal werd neergepend door Els Meersschaert voor Verbind je Verhaal van Iedereen Verdient Vakantie. Foto's door VONK Design

Bouworde organiseert actieve vrijwilligersreizen voor jongeren tussen 15 en 30 jaar naar projecten in Afrika, Azië, Europa en Latijns-Amerika. Een bouwkamp is een unieke combinatie van een jongerenvakantie, een groepsreis en vrijwilligerswerk.

Heerlijkheid van Heule: Jong en al wat ouder restaureren samen de eeuwenoude hoeve. Op de akker worden biologische groenten en voeding voor de dieren geteeld, in de bloemenmoestuin vind je een mengeling van kruiden, bloemen en kleine groenteteelt. Geregeld zijn er buurtgerichte activiteiten.

Vzw Oranjehuis streeft er naar om met jongeren en hun leefomgeving blijvende positieve veranderingen te brengen in situaties die als een probleem ervaren worden thuis, op school, op het werk, in de vrije tijd of in de buurt. ​Er wordt gestreefd naar herstelacties van elke betrokkene vanuit de eigen inzet.