Sport has the power to change the world

Erasmus+ Jeugd: mobiliteit van jeugdwerkers

Tijdens deze week heb ik echt een andere bril opgezet. Ik zie de wereld zo anders. En dat allemaal met een positieve vibe. 

Games 4 Change van City Pirates en CHANGEMAKERz

City Pirates verwelkomde 30 geëngageerde trainers voor hun project Games 4 Change in augustus 2018. Op deze uitwisseling tussen Nederland, Spanje, Portugal en België leerden ze hoe ze sport en spel kunnen inzetten in het jeugdwerk. Want sport heeft nu eenmaal de kracht om de wereld te veranderen.

Mohammed

Mohammed is in het dagelijkse leven coach, docent en trainer en staat al zo’n dertien jaar in het onderwijs. Hij voelde de nood om iets buiten het onderwijs te doen. Daarom richtte hij CHANGEMAKERz op.

CHANGEMAKERz is een Nederlandse organisatie die ooit met sport is begonnen, maar nu is uitgegroeid tot een community en een soort platform voor jonge mensen die hun talenten willen ontwikkelen. CHANGEMAKERz wil jongeren kansen geven die ze anders nooit zouden gehad hebben.

Want samen kunnen we een verschil maken.
Mohammed van CHANGEMAKERz

“Mijn eerste uitwisselingservaring was in 2006 in Brazilië. Toen had ik zoiets van: ik wil dit ooit voor andere jongeren doen. Ik ontmoette Oscar van City Pirates anderhalf jaar geleden op een internationaal congres in Mallorca en dat was het begin van de samenwerking tussen City Pirates en CHANGEMAKERz die nog lang gaat duren.”


Daniel

Daniel is één van de personen die dat verschil al aan de lijve ondervindt. Als 21-jarige student volgt hij momenteel de opleiding Sport en Beweging. Daniel is hier aanwezig als trainer voor CHANGEMAKERz en deelnemer van de uitwisseling, maar eigenlijk is hij veel meer dan dat.

Tijdens deze week heb ik echt een andere bril opgezet. Ik zie de wereld zo anders. En dat allemaal met een positieve vibe.
Daniel van CHANGEMAKERz

“Ik krijg de vrijheid om dit project zelf in te vullen. Gisterenavond ben ik pas na middernacht gaan slapen om nog iets voor te bereiden. We hebben de Urban Safari, sporten in de stad, zelf een nieuwe betekenis gegeven. Er zijn veel nieuwe ervaringen en nieuwe mensen."

“Deze week heeft heel wat nieuwe dingen aangewakkerd. Ik heb veel over mezelf geleerd en ik wil nog meer reizen, talen leren en talenten doen groeien.” 


Layla

Layla is een 18-jarige Pirate die volleybal speelde en sinds twee jaar voetbaltraining geeft bij City Pirates. Ze is één van de jongste deelnemers aan deze uitwisseling tussen jeugdwerkers, maar beseft zelf nog niet wat voor een straffe madam ze is.
 

Ik ben heel hard onder de indruk van iedereen. Op de eerste dag dacht ik echt: ‘Wow, iedereen is hier echt getalenteerd’.

Iedere persoon hier is uniek. We kunnen onze ervaringen als trainers delen en zo van elkaar leren.
Layla van City Pirates

“Ikzelf leer heel wat bij over mijn coaching skills en hoe ik die voorbeeldfunctie kan uitdragen. Je zou denken dat we ook veel van andere culturen leren. Maar dat aspect is eigenlijk niets nieuws. We zijn van Antwerpen, we komen dagelijks in contact met andere culturen. Het was vooral de taal die in het begin even moeilijk was. Alles verloopt in het Engels. Maar vandaag belde mijn mama mij en ik begon al in het Engels te antwoorden. Door deze uitwisseling wil ik heel graag gaan studeren in het buitenland. City Pirates opent gigantisch veel deuren."


Lyria

Deze 21-jarige verpleegster doet al zo'n 6 jaar vrijwilligerswerk en is aan haar tweede voetbalseizoen bezig bij City Pirates.
 

Op het einde was de kring zo klein dat je letterlijk kon zien hoe dicht wij bij elkaar staan.
Lyria van City Pirates

“Het beste moment van deze week tot nu toe is de opdracht die we van Jonathan kregen. We moesten allemaal in een kring gaan staan en hij zei bepaalde statements. En als je dat ook vond, moest je een stap naar voren nemen. Het heette de Step Forward Game. En ondanks dat iedereen van een ander land kwam, hadden we zo gelijkaardige statements.”


Het zou eigenlijk langer dan een week moeten duren!
Layla van City Pirates

Lees verder