Stage of Mind – theatervoorstelling op een unieke locatie

Groepsuitwisseling via Erasmus+ Jeugd

Een podium voor Europese jongeren en jonge nieuwkomers

Over Grenzen vzw

We zijn terug in de zomer van 2019. Jongeren uit Spanje, Duitsland, Roemenië, Polen en België zijn in Lommel samen voor de groepsuitwisseling Stage of Mind. A performance about European Diversity. Tien dagen lang werken ze rond verschillende theatertechnieken, maken ze muziek en leren ze over mensenrechten. Het einddoel is een theatervoorstelling op poten zetten rond de thema’s diversiteit, mensenrechten, oorlog en vrede. Ze hebben daarvoor een unieke locatie: de militaire begraafplaats.

Als je stage of mind vertaalt, betekent dat gemoedstoestand; een stemming of een modus gedurende een bepaalde tijd, bestaande uit één enkele overwegende emotie of een combinatie van emoties. Maar stage vertaal je ook als podium. Een podium voor je gedachten, dat is wat Over Grenzen vzw wou geven aan jongeren.

Herinneringseducatie en jonge nieuwkomers

Karsten van Huis Over Grenzen: "We organiseren iedere zomer een soortgelijk project rond herinneringseducatie en vredeseducatie gelinkt aan de Duitse militaire begraafplaats in Lommel." Heel wat jongeren uit Europa hebben deelgenomen aan deze groepsuitwisseling en ook enkele jonge nieuwkomers die in België verblijven. Het is niet de eerste keer dat jonge nieuwkomers kunnen deelnemen aan een activiteit van Over Grenzen vzw, we werken al 3 jaar samen met het opvangcentrum van Lanaken." In 2016 was er ook een in samenwerking met het tijdelijke opvangcentrum uit Leopoldsburg. Karsten vertelt: "De vluchtelingen komen uit Irak, Syrië, Afghanistan, Oekraïne en Burkina Faso. Het is heel mooi hoe al die jongeren uit verschillende landen met elkaar samenwerken en ook een connectie maken met de begraafplaats hier in Lommel en het oorlogsthema vertalen door middel van muziek en theater."

Het is heel mooi hoe al die jongeren uit verschillende landen met elkaar samenwerken en ook een connectie maken met de begraafplaats hier in Lommel en het oorlogsthema vertalen door middel van muziek en theater.
Karsten

Individuele verhalen samen vertellen

Kira, vrijwilligster bij Over Grenzen vzw: “Mensen die allemaal verschillende achtergronden hebben, die met de politiek in hun land  tevreden of ook misschien niet tevreden zijn, die ook individuele verhalen hebben, die komen samen om iets over zichzelf te leren en ook aan anderen te vertellen.” Die individuele verhalen rond oorlogssituaties en de gevolgen daarvan zijn nog steeds actueel. Tijdens de groepsuitwisseling kiezen de jonge nieuwkomers voor oorlogsfoto’s van vroeger waar vluchtende mensen op te zien zijn. Helemaal niet zo’n ver-van-mijn-bedshow. In de theatervoorstelling, een spel van dans en geluid, vragen de jongeren dan ook om aandacht te hebben voor de verschillende culturen in de wereld.

Ik heb hier ook veel nieuwe vrienden gevonden.
Tatiana

Meer dan een theatervoorstelling

Het proces heeft de jongeren samengebracht. Elke jongere neemt iets mee uit deze groepsuitwisseling.

Tatiana uit Oekraïne: “Het belangrijkste voor mij is om met mensen te praten. Ik heb hier ook veel nieuwe vrienden gevonden.”

Ariana uit Roemenië: “De boodschap is om onze artistieke “ik” te laten zien.”

Agatha uit Polen: “Iedereen zou gemotiveerd moeten zijn om zijn best te doen voor de wereld en voor anderen. Je moet nuttig zijn in het leven.”

Kira van Over Grenzen vzw: “We willen dat de deelnemers van de groepsuitwisseling gaan nadenken over verschillende thema’s zoals mensenrechten omdat het ook vandaag een groot discussiepunt is.”


Over Grenzen vzw

Over Grenzen vzw is een organisatie die projecten organiseert voor jongeren en volwassenen omtrent vredes- en herinneringseducatie. Ze wil een brug slaan tussen heden en verleden om een cultuur van vrede en geweldloosheid te bevorderen. De vereniging vertrekt vanuit het Huis Over Grenzen, gelegen naast de militaire begraafplaats van Lommel, die ze gebruikt als uitvalsbasis voor haar activiteiten. Omdat Over Grenzen vzw zich vlak naast de Duitse militaire begraafplaats van Lommel bevindt, en dus verbonden is aan de Duitse oorlogsgravendienst, steunt ze ook de (jeugd)werking en de educatieve visie van deze organisatie.

Lees verder

  • Klinkt zo'n internationale groespuitwisseling jou ook wel iets? Neem dan snel een kijkje op de website van Erasmus+ Jeugd
  • Liever een groepsuitwisseling over de taalgrens heen? Kijk dan op de website van Bel'J. 

 

Coverfoto van Internetgazet Lommel, andere foto's gemaakt door Liesbet Sanders Photography