Terboenk! brengt mensen bij elkaar in Leuven met improvisatietheater

Met ons dynamisch project willen aan de hand van cultuur de gemeenschap versterken.

Karen van Terboenk

Terboenk! is een jong gezelschap dat sinds 2020 improvisatietheater aanbiedt in de buurt Terbank in Heverlee. Of zoals ze het zelf zeggen: Terboenk! brengt impro naar Terbank!

Bij Terboenk! kunnen zowel volwassenen als kinderen en jongeren zich wagen aan improvisatietheater. Workshops, lessenpakketten, optredens en andere vormen van expressie op maat: alles kan. Ook voor mensen in eerder kwetsbare situaties zijn er workshops. Improvisatietheater is er voor iedereen toegankelijk.

Een ontmoetingsplek met veerkracht

Terboenk! biedt naast impro ook een ontmoetingsplek waar creatieve ideeën van buurtbewoners vorm kunnen krijgen. “Met ons dynamisch project willen aan de hand van cultuur de gemeenschap versterken.” legt Karen, trekker bij Terboenk! uit. “Door in nauwe samenwerking te gaan met lokale partners, hopen we dit project te kunnen inbedden in het sociale leven in Terbank.” gaat ze verder.

De coronapandemie had een grote invloed op de opstart van het project: improvisatietheater werd minder aantrekkelijk door afstand en mondmaskers en cultuuractiviteiten gingen grotendeels op slot. Door de grote veerkracht van de kerngroep en de ondersteuning door JINT kon Terboenk! heropstarten.

Improvisatie voor iedereen

De activiteiten van Terboenk! zijn zo laagdrempelig mogelijk. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen zijn welkom. Terboenk! streeft ernaar om meer kwetsbare doelgroepen, waaronder mensen met een fysieke of mentale beperking en mensen met mentale gezondheidsproblemen, aan te spreken. Ook de anderstalige populatie kan gewoon binnenwandelen op de creatieve ontmoetingsplek. Na een peiling bij andere organisaties uit de buurt, zoals onder andere de grote OKAN-vestiging in Heverlee, het universitair ziekenhuis en rusthuis Vogelzang, ontdekte Terboenk! dat er bij deze doelgroepen ook een oprechte interesse voor improvisatietheater is. 

“Er is een continue vraag naar zinvolle vrijetijdsbesteding en contacten met elkaar. Het vinden van een waardevolle hobby, werken aan zelfontplooiing en het verbreden van je sociaal vangnet kadert binnen preventie van mentale gezondheidsproblemen en draagt bij aan een beter algemeen welzijn. Improvisatietheater is hier ideaal voor.” vertelt Karen.

Ontwikkeling én fun

Sinds februari 2022 zijn er opnieuw 20 kinderen die deelnemen aan wekelijkse lessen. “De kinderen die regelmatig deelnemen, maken een zichtbare groei door en bloeien open.” vertelt begeleidster Lotte Donvil. “Tijdens de lessen wordt er gecreëerd, creatief en associatief nagedacht en nog zoveel meer. Het is een manier om zichzelf te kunnen zijn, assertiviteit en zelfvertrouwen op te bouwen en soms ook even te ontsnappen aan de harde realiteit.” legt ze uit.

“In de eerste plaats wordt er belang gehecht aan de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers, maar natuurlijk ook aan een grote ‘fun-factor’” vat Lotte mooi samen. Terboenk! bevordert dus cohesie én het zelfvertrouwen van de deelnemers in Leuven.

 

Foto's: Vonk Design

Lees verder