Tout va bien: zwemmen en sporten kan iedereen

Groepsuitwisseling Erasmus+ Jeugd

Taal hoeft geen barrière te zijn bij een groepsuitwisseling.

BOAS vzw

In het begin van de zomer klonken de bonjour’s en het klotsende water in Gent luider dan ooit. De groepsuitwisseling van BOAS (Belgium Organisation for Adapated Swimming) bracht jonge Franse zwemmers met een beperking samen met Belgische. De zomerstage van BOAS kreeg zelfs een internationaal tintje. Een hele week brachten een tiental Franse jongeren een week door met hun Belgische buddies. Op maat van élke zwemmer was er iedere ochtend en avond een zwemtraining voorzien en overdag leerden de deelnemers elkaars verschillen en overeenkomsten kennen door sport en spel.

Taal hoeft geen barrière te zijn bij een groepsuitwisseling!
BOAS vzw

Bonjour, comment ça va? Tout va bien! Het was in het begin niet evident met dat Nederlands en dat Frans, maar een echt probleem bleek de communicatie niet. De jongeren hielpen mekaar, zowel tijdens het zwemmen als daarbuiten, en dat ging vanzelf.

Ter ontspanning leerde de groep zelfs een kampliedje, in het Nederlands én het Frans. De jongeren konden, na een Frans ontbijt met obligate croissant, ook de Franse en Belgische cultuur leren aan de hand van de metafoor van de 'ajuin'. Er werd ook gelachen ’s avonds door samen de film De Smurfen/Les Schtroumpfs (Nederlands gesproken, Frans ondertiteld) te kijken.

De organisatie BOAS heeft er ook van bijgeleerd. ‘Dingen die voor ons evident zijn, zijn dat voor de Franse organisatie niet. Wij planden de avondtraining in na het avondeten, maar Fransen eten vaak later, en zij wilden graag nog iets eten na de avondtraining. Dus hebben we dat wat aangepast.’

Je merkte ook dat die Fransen relaxter waren dan wij, maar dat bracht ook een fun aspect tijdens de week. Zo van ‘het komt wel goed!’, en het kwam altijd ook wel goed.

Zelfs mooie Franse liedjes duren niet lang, en na een week kwam ook deze groepsuitwisseling tot een eind. Iedereen vond het jammer dat het voorbij was, omdat het een hechte groep werd tegen het einde van de week. Maar ze hopen volgend jaar opnieuw met zo’n groep aan de slag te gaan!

Lees verder

  • Klinkt zo'n internationale groepsuitwisseling jou ook wel iets? Neem dan snel een kijkje op de website van Erasmus+ Jeugd.
  • Liever een groepsuitwisseling over de taalgrens heen? Kijk dan op de website van Bel'J