FeMENism: anders denken over gelijkheid

Vormingscentrum Destelheide zwaaide in augustus de deuren open voor een nieuw internationaal avontuur. Jongeren uit Frankrijk, Servië en Griekenland gingen samen met Belgische leeftijdsgenoten artistiek aan de slag rond het thema gender. Een straffe uitwisseling die door de jongeren zelf gedragen werd.

“Het project FeMENism ontstond in het hoofd van onze Europese vrijwilliger Lea, die vorig jaar 5 maanden in Destelheide stage liep en onderzoek deed naar de manier waarop je theater en Human Rights Education kan combineren. Deze uitwisseling gaf haar de kans om de theorie aan de praktijk te toetsen en creatief aan de slag te gaan met een internationale groep jongeren rond theater en mensenrechten educatie,” vertelt Lies van Vormingscentrum Destelheide.


FeMENism

"It's about the small revolutions.
It's about thinking differently.
It's about equality" Lea, trainer


“Het idee om rond gender te werken kwam voort uit een ontmoeting met een Franse jeugdwerkster tijdens een seminar in Bosnië. We kwamen tot de vaststelling dat we, ondanks onze culturele verschillen, met dezelfde stereotypes te maken krijgen. Dat was voor ons de insteek om een uitwisseling op te zetten rond dit thema. Ongelijkheid geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen, vandaar de naam van ons Project FeMENism. We willen niet werken rond activisme, of protest. Het gaat over de kleine revoluties die je kan in gang zetten, over elkaar inspireren, over dingen anders doen in je eigen omgeving,” vertelt Lea.


Bottom-up
“Voor ons werk bij Destelheide was het belangrijk dat het project vanuit de jongeren zelf startte. Dat maakt ook dat het een succes was. De jeugdwerkers kenden elkaar al, wat het samenwerken makkelijker maakte. We willen echt bottom-up werken, het project wordt door de jongeren zelf gedragen. Al ben ik nog wel diegene die voorlopig de pen van het aanvraagdossier vasthoudt”, lacht Lies.

 

Destelheide International Club
Om de internationale werking van Destelheide nog meer in handen van de jongeren te geven, starten ze met de Destelheide International Club: een groep enthousiaste jongeren met creatieve ideeën voor internationale projecten.

Ken jij jongeren (18-30 jaar) die overlopen van de internationale goesting en mee hun schouders onder een internationale uitwisseling willen zetten?
Geef hen dan een duwtje en laat Evelyne Van Hecke van Destelheide voor 15/02 iets weten!