Dankzij JINT maakt Yeboah (26) droom waar: “Ik wil jongeren via hiphop een stem geven”

Tien jaar geleden zwierf Yeboah Benhelima (26) nog van de ene jeugdinstelling naar de andere, nu runt hij het grootste hiphopfestival van Antwerpen. Hoe hij daar in slaagde? Mede dankzij JINT! Dit verhaal verscheen in de special Fokus Inclusie & Diversiteit in de Flair.

Het zijn diepgaande ontmoetingen met andere culturen die je anders in het leven doen staan. Ik hoop zelf ooit mijn eigen uitwisseling uit de grond te stampen.

Yeboah van Chapp De Mic

Hiphop, pop, beeldende kunst, skating, sport en dansworkshops. Met 1.500 deelnemers was Chapp De Mic deze zomer een groot succes. De bezieler van het hiphop festival, dat plaatsvond in de Antwerpse Zomerfabriek, is Yeboah. De jonge twintiger bracht al langer kwetsbare jongeren bijeen om muziek te maken, maar nog nooit organiseerde hij zo’n groot evenement. “Het was surrealistisch”, zegt hij. “En ook een beetje emotioneel. Ik ben opgegroeid in kansarmoede en heb veel tijd doorgebracht in jeugdinstellingen. Toen mijn moeder stierf, zat ik in de jeugdgevangenis. Om dan al die ouders samen met hun tienerkinderen te zien staan op mijn festival… Het deed me iets. Ik wil jongeren een veilige plaats geven om via hiphop hun gevoelens te uiten. Dat is gelukt.”

Yeboah komt van ver. Hij groeide op in kansarmoede en voelde zich jarenlang nergens geaccepteerd. Toen belandde hij via een omweg bij JINT, het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps, dat subsidieprogramma's coördineert voor jongeren in binnen- én buitenland. “Ik heb in het verleden bij veel jongerenverenigingen hulp gezocht”, zegt Yeboah. “Maar ik had nooit het gevoel dat ze mijn passies naar waarde schatten. Bij JINT had ik dat gevoel wel.” 

Yeboah ging mee op uitwisseling naar Macedonië. Het was een eyeopener voor hem die de basis legde voor zijn eigen organisatie. “Er is daar veel armoede”, zegt hij. “Het deed me nog meer inzien hoe belangrijk die uitwisselingen tussen jongeren zijn: het zijn diepgaande ontmoetingen met andere culturen die je anders in het leven doen staan. Ik hoop zelf ooit mijn eigen uitwisseling uit de grond te stampen.”

Yeboah zette zijn eigen solidariteitsproject op, dat uitmondde in de vereniging Hippoprockstars. En zo is Yeboah stilaan aan het uitgroeien van deelnemer tot organisator. JINT stond hem bij op veel stappen van de weg. “We hebben hem onder meer begeleid om subsidies aan te vragen en van zijn droom een concreet plan te maken”, vertelt projectmedewerker Lies Jacob. “ We blijven hem steunen. De volgende editie wordt opnieuw een lokaal evenement, maar volgend jaar gaat hij wellicht internationaal.”


Ook geïnteresseerd?

Wij helpen je verder op weg als je een lokaal project met impact wil organiseren of als je met een groep jongeren naar het buitenland wil. Je krijgt feedback op je projectvoorstel en je kan zo centen aanvragen om je project te realiseren of om het transport en verblijf te vergoeden. JINT heeft een groot hart voor inclusieve projecten waarbij jongeren uit een kwetsbare context worden betrokken.

Lees verder