Een inspirerend dans- en studiebezoek aan Jordanië

Tijdens een studiebezoek kan je op korte tijd waardevolle inzichten opdoen, goede praktijken uitwisselen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen, allemaal met als doel je jeugdwerk te verrijken. En met steun van Erasmus+ Jeugd zet je zo'n studiebezoek zelf op poten, tot buiten de grenzen van Europa. Passerelle vzw waagde de sprong en trok op studiebezoek naar Jordanië. Lees hun verhaal.

Kennis delen over elkaars werking en methodiek creëert een krachtige leerervaring, waardoor jeugdwerkers de kans krijgen om zowel professioneel als persoonlijk te groeien.

Judith en Elise van Passerelle

De opzet van het studiebezoek

“Het doel? Het opbouwen van waardevolle relaties met het jeugdwerk, zowel nationaal als internationaal is cruciaal voor ons werk. Met de steun van JINT kregen Judith Clijsters en Elise Willaert van Passerelle vzw en Samir Bakath en Abdelaziz Sarrokh van Rhythm Naturals de mogelijkheid om op studiebezoek te gaan naar Amman, de hoofdstad van Jordanië.

We wilden er leren van elkaar, verschillende jeugd- en danseducatieve organisaties en lokale theaters bezoeken met het oog op de volgende vier pijlers: culturele uitwisseling, kennisuitwisseling, netwerking en internationale solidariteit. Ons bezoek viel samen met IDEA festival, een tweejaarlijks internationaal multidisciplinair dansfestival in Amman, georganiseerd door Studio 8.”

Lees hun dagboek

“Op dag 1 brachten we ons eerste bezoek aan de MMAG Foundation, gelegen aan Rainbow Street, een bruisende buurt in Amman. De MMAG Foundation bleek een inspirerende plek te zijn. Hier ontmoetten we Ren Xioman, de algemene coördinator van Studio 8. Samen gingen we in gesprek over de algemene cultuurbeleving in Amman, wat dit voor jongeren betekent en welke rol zij hierin opnemen. Ren benadrukte de uitdagingen waarmee jeugdwerk in Amman te maken heeft, waaronder politieke en financiële beperkingen.

Dag 2 gingen we op citytour, begeleid door lokale jeugdwerkers. Ze leidden ons langs verschillende kunst- en jeugdorganisaties en vertelden verhalen over speciale plekjes in de oude stad. Tijdens de tour was er ruimte voor informeel gesprek met elkaar en reflecteerden we over vrijetijdsinvulling, ruimte - of het gebrek eraan - om te spelen en om jong te zijn.

Op dag 3 ontmoetten we Zuka Zain. Zuka nam in 2007 deel aan het project Harakat van Rhytm Naturals. Intussen is Zuka uitgegroeid tot een succesvolle urban choreograaf, jeugdwerker en danser. Hij is een enorme waardevolle (sparring)partner om een dieper inzicht te krijgen in het jeugdwerk in Amman en bereikt heel wat jongeren. We spreken af om de dag erna een workshop te geven aan jongeren uit zijn crew.  

Tijdens de tour reflecteerden we over vrijetijdsinvulling, ruimte om te spelen - of het gebrek eraan - en over hoe het is om jong te zijn.
Passerelle vzw

Op dag 4 maakten we kennis met de jongeren van Zuka Zain in de Fred Astaire Dance Studio. In een open repetitie introduceerden we hen in onze werkwijze en konden we testen wat werkt en wat niet. Deze diverse groep jongeren was het bewijs dat er zeker jong danstalent te vinden is in Amman. We inspireerden elkaar: wij met onze originele improvisatieopdrachten, en zij met hun open houding en genereuze betrokkenheid. Zo waardevol.  

Op dag 5 woonden we de rondetafelgesprekken bij over ‘storytelling in performance’, georganiseerd door IDEA festival. Het vormen en respecteren van representaties en criteria voor internationale samenwerkingen kwamen aan bod. In de namiddag maakten we kennis met het MMAG-management team waarbij we onze werkingen aan elkaar voorstelden.  

’s Avonds namen we de taxi naar National Center For Culture & Arts (NCCA) om de voorstelling Crossing te bekijken. Het was een mooie afsluit van een bijzondere trip. 

De conclusie?

We erkennen dat er uitdagingen bestaan binnen het jeugdwerk. Maar we waren ook getuige van inspirerende initiatieven die we verder willen volgen. Onze samenwerking met de Marokkaanse choreograaf Samir Bakhat en Abdelaziz Sarrokh van Rhythm Naturals biedt ons een waardevolle invalshoek

Met dit onderzoekend bezoek streven we naar een dieper begrip van het jeugdwerk in Amman, met respect voor de lokale cultuur en tradities. We zijn gemotiveerd en voelen de ambitie om bij te dragen aan een positieve ontwikkelingen in deze bruisende stad vanuit Vlaanderen!”

Naar een verhaal van Passerelle vzw.


Wil je ook op studiebezoek-avontuur? Lees meer over Mobiliteit van Jeugdwerkers of projecten [at] jint.be (neem contact met ons op). We helpen je graag met de nodige richtlijnen voor het aanvragen van een studiebezoek.

Lees verder