LAND inZICHT: zet internationalisering op de kaart van jouw organisatie

Deze tool zet je stap voor stap op weg om internationalisering op de kaart van je organisatie te zetten. Download de tool en ga meteen aan de slag of vraag aan gratis begeleide sessie aan via JINT.

Internationalisering op de kaart van je organisatie

Hoe kan je internationale activiteiten en internationale samenwerking meer structureel inbedden in je organisatie? Niet als een extraatje, maar als een weloverwogen manier om de doelstellingen van je organisatie te bereiken en een echte meerwaarde te creëren? 

Maak kennis met LAND inZICHT, de tool die internationalisering op de kaart van jouw organisatie zet. Deze tool ontwikkelde JINT samen met De Aanstokerij. Verzamel collega’s, vrijwilligers en bestuursleden aan de tafel en ga samen op zoek naar hoe internationale activiteiten en samenwerking jullie organisatie kunnen versterken. Het resultaat? Een gedeelde strategische visie, concrete ideeën en een draagvlak binnen jouw organisatie om internationalisering naar the next level te brengen. LAND inZICHT is zo een goed kompas voor wie internationalisering in z’n beleidsplan wil inbouwen. 

 • Jij brengt een team bijeen (beroepskrachten, vrijwilligers, het bestuur): al wie volgens jou betrokken moet zijn. 
 • LAND inZICHT loodst je doorheen een interactief en speels denkproces, vertrekkend vanuit de kern van je organisatie (je missie en beleidsdoelstellingen). Je gaat op zoek naar waar internationale activiteiten en internationale samenwerking voor jullie een meerwaarde kunnen zijn. 
 • Je eindigt met concrete ideeën voor internationale activiteiten en samenwerking, die echt een match zijn met wie je organisatie is en de doelstellingen die je als organisatie wil bereiken. 
Een begeleide brainstorm kan echt helpen om te bouwen aan je internationaal verhaal. Dankzij LAND inZICHT kan je meteen van start gaan.
OPENDOEK

Doorblader de tool

Doorblader het boekje LAND inZICHT of download het

Het boekje kan je ook gratis bestellen via het bestelformulier, zolang de voorraad strekt. 

Ontdek de filmpjes

Wat is internationalisering in de jeugdsector precies? Een waarom zou je op zo’n internationaal avontuur vertrekken met je organisatie? Kortom: wat is de meerwaarde van internationalisering in de jeugdsector? In deze filmpjes wordt het haarfijn uitgelegd, gekleurd met getuigenissen van organisaties Koning Kevin, Elegast, Graffiti en Tumult.

Internationalisering in de jeugdsector

De meerwaarde van internationalisering

Aan de slag

JINT biedt gratis een vormingssessie op maat van jouw organisaties aan, met LAND InZICHT als leidraad.

 • Doelgroep: jeugdwerkorganisaties die internationaal werken als methodiek in hun organisatie willen binnenbrengen of verder uitbouwen. LAND inZICHT kan je naar keuze zowel met de beroepskrachten, je Raad van Bestuur, als met je vrijwilligers en/of je jongeren doorlopen. 
 • Aantal deelnemers: 6 tot 25 
 • Duur van het LANDinZICHT denkproces: 1 of 2 dagdelen van elk 2 à 3 uur 
 • Accommodatie: een ruim lokaal 
 • Begeleiding:  
  • Met de LAND inZICHT tool en het bijhorende materiaal kan je zelf aan de slag. De handleiding in de tool is helder opgebouwd en loodst je stap voor stap door het denkproces. Onderaan kan je al het nodige materiaal gratis downloaden. 
  • Boek je graag een begeleider via JINT? Dat kan! vorming [at] jint.be (Mail naar JINT) en vraag om een LAND inZICHT-sessie. De begeleider neemt met jou contact voor een intakegesprek. Samen bekijk je met wie, waar en over hoeveel dagdelen je de sessie wilt plannen.
  • We bieden 10 gratis sessies aan in 2024. Snel zijn is de boodschap! Laat via de knop weten waarom en wanneer jouw organisatie deze vorming wil doen. 

Rol van JINT

Ga je met de tool aan de slag? Laat ons dan vooraf weten wanneer je de dagdelen plant. 

Ook na het denkproces horen we graag van jou. Gebruik het LAND inZICHT vervolgsjabloon (zie hieronder) om de resultaten van jullie denkproces en jullie concrete noden in kaart te brengen. 
 
Wij engageren ons om je ook achteraf zo goed mogelijk te ondersteunen. We nemen het vervolgsjabloon door en contacteren je om het vervolg te bespreken (bv. op het vlak van subsidies, vorming, andere inhoudelijke ondersteuning ...). 

LAND inZICHT-materialen

De begeleidende presentatie loodst je stap voor stap door de verschillende fasen van het denkproces. Neem hem zeker ter voorbereiding samen met de handleiding uit de tool door.

Download de presentatie

Gebruik het sjabloon om de resultaten van het denkproces en jullie noden in kaart te brengen. vorming [at] jint.be (Je mag het zeker met JINT delen.) Wij contacteren je dan om je in de volgende stappen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Download het vervolgsjabloon

Tip: om de voorbeeldkaarten op A7 mooi recto verso te drukken, pas je je afdrukinstellingen aan naar: ‘meerdere op een pagina’ (4), recto verso en ‘afdrukken langs lange zijde’. Tadaaa, prachtige kaartjes die je zo kan uitknippen!

Vragen?