Bootdelen in Gent: Jongeren duurzaam het water op
In Gent heeft STRAAL een solidariteitsproject gelanceerd dat duurzaamheid, hergebruik en samenwerken centraal stelt: het bootdelen. STRAAL geeft oude, verwaarloosde boten een tweede leven door ze op te knappen en om te bouwen tot elektrische vaartuigen. Wat dit project echt uniek maakt, is dat het jongeren en mensen uit verschillende doelgroepen samenbrengt om hieraan mee te werken. Zo wordt het niet alleen een groen project, maar ook een sociaal initiatief.
Bij STRAAL gaat het om meer dan alleen boten redden.
Jongeren aan het roer
Bij STRAAL gaat het om meer dan alleen boten redden. Jongeren tussen 18 en 30 jaar krijgen de kans om actief mee te werken aan de renovatie van deze boten. Ze doen dat samen in een creatief proces waarin ze veel leren en mogen experimenteren. De jongeren zijn betrokken bij elke stap van het proces: van het technisch opknappen van de boten tot het bedenken van nieuwe ideeën. Dit geeft hen de kans om zichzelf te ontwikkelen en te leren werken met duurzame technologie of zich te engageren in teamverband.
Onder begeleiding van ervaren experts leren de jongeren bijvoorbeeld hoe elektrische aandrijvingen werken en hoe ze creatief kunnen omgaan met het ontwerp van de boten. Zo ontdekken ze wat duurzaamheid in de praktijk betekent, en krijgen ze de ruimte om hun eigen talenten te ontdekken en te groeien.
Samen bouwen aan verbinding
Het project draait om verbinding. Jongeren krijgen hier de kans om niet alleen met hun vrienden, maar ook met mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samen te werken, zoals mensen met een beperking of die moeite hebben om werk te vinden. Dankzij de samenwerking met organisaties zoals BuSO Sint-Gregorius en Konekt vzw, kunnen ook jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie deelnemen.
In de werkplaats leren jongeren van elkaar en van de experts. Door samen te werken met mensen uit allerlei verschillende situaties, leren ze nieuwe dingen over elkaar en de wereld om hen heen. Er ontstaat dan ook snel een hechte groep omdat iedereen er zich welkom voelt.
Van oud naar goud: duurzaamheid in actie
Bij STRAAL draait alles om duurzaamheid. Oude, afgedankte boten krijgen een tweede leven als moderne, elektrische schepen. Dat verkleint niet alleen de impact op het milieu, maar laat ook jongeren zien hoe hergebruik echt werkt. Ze leren praktische vaardigheden, zoals het installeren van elektrische motoren en het verkennen van waterstoftechnologie. Maar het gaat verder dan dat: jongeren worden uitgedaagd om na te denken over hoe we als samenleving beter met het milieu kunnen omgaan. Zo worden ze aangemoedigd om zelf creatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van vandaag.
Boten voor iedereen
De boten die door STRAAL zijn opgeknapt, vormen samen een deelbare vloot die beschikbaar is voor iedereen. Via de app van BattMobility kunnen bootdelers de boten reserveren, net zoals bij autodelen. Of je nu veel of weinig ervaring hebt met varen, er is een boot voor iedereen. Een van de meest opvallende boten in de vloot is de “Monokini”, het voormalige vaartuig van Gorki-zanger Luc De Vos.
Het doel is om bootdelen toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, en ze hebben al plannen om dit concept verder uit te breiden naar andere locaties. Met steun van subsidies van VLAIO, Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, de Stad Gent en het European Solidarity Corps kijkt STRAAL vol ambitie naar de toekomst. Binnenkort ook bootdelen in jouw stad?