De verbindende en inclusieve kracht van Hip Hop

In haar ruim 50 jaar bestaan is de hiphopcultuur uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die jongeren aanspreekt. Het heeft als doel creativiteit te stimuleren, maatschappelijke pijnen aan te pakken, vrede, liefde, eenheid en plezier te inspireren. Het is de stem van jonge generaties en is van nature divers. Jongeren voelen zich gehoord door de beats, lyrics en flows en ze kunnen zichzelf uiten en onderzoeken door hun eigen creatieve verhaal te delen. Het werd een belangrijke uitlaatklep voor jong talent, zelfvertrouwen en gemeenschapsvorming. Meer dan andere genres vertegenwoordigt Hip Hop de stem van de vaak ongehoorde gemeenschappen.

Deelnemers kwamen vanuit alle hoeken van Europa samen om de pedagogische kracht van Hip Hop te bespreken, elkaar te inspireren en ideeën uit te werken voor toekomstige projecten.

Wietse Van Daele

Hip Hop als pedagogische tool

Tijdens dit experimentele en creatieve seminarie verkenden ze de kracht van Hip Hop als pedagogische tool. De uitwisseling draaide rond het ontstaan van Hip Hop en de lokale realiteit. Ze verkenden ook Hip Hop als persoonlijke uitlaatklep en als medium om maatschappelijk onrecht aan te kaarten. Hip Hop kan jongeren met verschillende achtergronden verbinden en ze onderzochten samen hoe je die inclusieve kracht kunt toepassen binnen de activiteiten en projecten van onze organisaties.

Inspirerende workshops

Deelnemers kwamen vanuit alle hoeken van Europa samen om de pedagogische kracht van Hip Hop te bespreken, elkaar te inspireren en ideeën uit te werken voor toekomstige projecten. Tijdens verschillende workshops leerden ze bij over de positieve impact van Hip Hop op de mentale gezondheid van jongeren, de impact op het onderwijs en de kansen om een community op te bouwen. 

Eigen projecten, eigen verhalen en ervaringen en hun kennis over het inclusieve karakter van Hip Hop projecten werden gedeeld en samen brainstormden ze over hoe ze meer jongeren kunnen bereiken. 

Good practices

Een field visit aan De Stroate en good practices uit de Gentse Hip Hop scene werkten inspirerend en de deelnemers vormden al snel sterke connecties en bouwden een Hip Hop netwerk van jeugdwerkers uit. Natuurlijk kon ook een introductie in de financieringsmogelijkheden van de Europese jeugdprogramma's er niet aan ontbreken. 

Geïnspireerd en verbonden keerden de deelnemers na vijf dagen Gent weer huiswaarts, vol goede moed voor toekomstige projecten, praktische tools, interessante kennis en heel wat nieuwe vrienden in het Europese Hip Hop veld.

We hebben echt genoten van de organisatie en dit project. Ik druk mijn dankbaarheid uit voor alles. We hebben ook veel bijgeleerd van jullie ervaring met Hip Hop muziek. We kijken ernaar uit om hierover te praten in ons thuisland.
Gûnay (Azerbaijan)

Lees verder