Internationale ontdekkingen met mu-zee-um
Mu-zee-um, een educatieve organisatie met focus op kunst en cultuur voor jongeren, heeft al heel wat ervaring met de actie Mobiliteit van jeugdwerkers binnen het Erasmus+-Jeugdprogramma. Lies en Ewout, beiden actief bij de organisatie, namen zelf deel aan studiebezoeken en jobshadowingtrajecten en coördineerden internationale uitwisselingen voor hun team. Hun ervaringen tonen hoe breed en diepgaand de impact van een mobiliteitsproject kan zijn, zowel voor de deelnemers als voor de organisatie zelf.
Het mooie aan zulke samenwerkingen is dat het een win-win is: je leert van elkaar en bouwt nieuwe partnerschappen op.
"Dit jaar sturen we al onze gidsen naar verschillende musea in Europa. Voor hen is dat sowieso een fantastische ervaring," vertelt Ewout, die de internationale uitwisselingen coördineert. Lies reisde naar Liverpool voor een weeklange uitwisseling met de ‘Museums of Liverpool’. "Het programma omvatte meetings om van elkaar te leren, elkaars organisaties te leren kennen, maar ook deel te nemen aan activiteiten voor jongeren en scholen en inspiratie op te doen."
Internationale inspiratie
Een voorbeeld van een internationale ontdekking is het “Baby Thursdays”-programma in Stockholm, waar jonge moeders en hun baby's deelnemen aan activiteiten in het museum. Dit concept werd vervolgens in eigen huis vertaald naar ‘labo mini's’, een prikkelend programma dat de drempel naar het museum verlaagt voor jonge ouders. Die concepten hebben wel vaker een maatschappelijke invalshoek. Zo kwam uit hun samenwerking met Argos in Denemarken een project voort waarbij thuis- en daklozen in Oostende betrokken werden bij maandelijkse trajecten. "Het mooie aan zulke samenwerkingen is dat het een win-win is: je leert van elkaar en bouwt nieuwe partnerschappen op," aldus Ewout.
Mu-zee-um
Mu-zee-um is een kunsteducatief centrum in Oostende dat zich inzet voor inclusieve en innovatieve projecten met een divers publiek. Het centrum brengt generaties en bevolkingsgroepen samen via kunstactiviteiten, waarbij ook kansengroepen worden betrokken. Mu-zee-um biedt een platform voor zowel nationale als internationale cultuureducatieve samenwerkingen en stimuleert jongeren om actief deel te nemen aan de kunstwereld.
Een Mobiliteit is een enorme kans voor groei en vernieuwing. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, en het levert waardevolle partnerschappen en ervaringen op.
Organisatie en deelnemer groeien samen
Wat volgens hen de meerwaarde is van een Mobiliteit? Lies twijfelt niet: "De deelnemers keren terug vol ideeën en zijn heel gemotiveerd. Het is verrijkend voor zowel hun persoonlijke groei als voor de organisatie." Ewout gaat akkoord. Aanvankelijk kunnen er zenuwen zijn, bijvoorbeeld door een taalbarrière. "Maar eenmaal het programma start, voelen ze zich gesteund en groeit het enthousiasme alleen maar."
Mu-zu-eem heeft zelf ook een duidelijke evolutie doorgemaakt doorheen de jaren. In het begin waren ze vooral afwachtend, terwijl ze nu veel proactiever zijn in het opbouwen van programma's. "We weten nu heel goed wat we willen, en dat helpt enorm in de samenwerking met onze partners," vertelt Ewout. "We zoeken nu gerichter naar specifieke thema’s en groepen."
Enkel tijdswinst!
Lies en Ewout zijn het erover eens dat de impact van deze mobiliteitsprojecten verder reikt dan de organisatie zelf. Lies: "Het gaat erom dat je een droom hebt en ernaar streeft, zelfs als je niet alles bereikt. Dat streven zelf brengt al veel teweeg."
Het advies van Lies en Ewout aan andere organisaties? Een Mobiliteit is een enorme kans voor groei en vernieuwing. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, en het levert waardevolle partnerschappen en ervaringen op. "We raden het elke organisatie aan om mobiliteitstrajecten te verkennen. Het is zeker geen plezierreisje of tijdverlies, maar net heel inspirerend en dus pure tijdswinst," besluit Ewout.
Mobiliteit van jeugdwerkers
Van korte uitwisselingen tot diepgaande jobshadowing: een Mobiliteit van jeugdwerkers opent deuren naar nieuwe ideeën, internationale samenwerking en persoonlijke groei. Of je nu inspiratie zoekt in een seminarie, leert van collega’s in het buitenland of zelf een traject opzet voor je team: deze vorm van internationale leermobiliteit versterkt niet alleen jouw werking, maar ook het jeugdwerk en -beleid in de breedte.