Jongeren uit heel Europa ontdekken Antwerpen tijdens groepsuitwisseling

Een vijftigtal jongeren uit heel Europa maakte op donderdag 6 juli kennis met Antwerpen, aan de hand van een stadsspel en met Antwerpse tieners als gids. Dit op uitnodiging van Elegast, een organisatie die zich inzet voor jeugdzorg en armoedebestrijding. Voor hun overnachtingen verblijft de gezellige bende een hele week op een terrein van Elegast in Vorselaar. De stad scoorde goed voor de algemene sfeer, én als studentenstad.

Lees het verhaal over deze groepsuitwisseling met subsidies van Erasmus+ Jeugd.

Dit artikel verscheen in de Gazet Van Antwerpen op 7 juli 2023. Beeld: Dirk Kerstens & RR

 Ik ben dankbaar dat ik de kans kreeg om met jongeren uit andere landen in contact te komen. We maken hier allemaal heel makkelijk vrienden.

Elegast vzw

“Met dit project willen we jongeren die zijn aangesloten bij Elegast en op een of andere manier kansarm zijn, de mogelijkheid bieden om samen te werken met leeftijdsgenoten uit andere landen”, vertelt Jeroen Buytaert, coördinator van de vestiging van Elegast in de Damwijk. Eerder deze week werden er al verschillende activiteiten zoals kajakken georganiseerd, maar het bezoek aan Antwerpen was toch wel een hoogtepunt.

De buitenlandse jongeren zijn lid van een scoutsgroep, een andere jeugdbeweging of - in het geval van een delegatie uit Polen- ze wonen met elkaar samen omdat hun gezinsomstandigheden te moeilijk zijn om nog thuis te wonen.

Voor Pjotr (17) uit Polen, die voor de eerste keer aan een uitwisselingsproject deelneemt, was het een verrassing dat hij op een kampeerweide in Vorselaar moest overnachten: “Ik wist niet dat we in tenten zouden slapen. Het voelde alsof in ik in het diepe werd gegooid. Ik was zelfs een beetje bang. Maar het valt goed mee.”

Tara (17) komt uit Zagreb, hoofdstad van Kroatië, en nam al eerder deel aan uitwisselingsprojecten. “Ik zit bij de scouts en ben het dus wel gewend om in een tent te slapen. Sommige deelnemers moesten wennen aan het idee en ik heb hen daarmee geholpen.”

Donderdagvoormiddag bezocht de groep het MAS, gevolgd door een lunch in Park Spoor Noord. ’s Namiddags volgde een stadsspel. “De Antwerpse jongeren kozen een aantal plekken in Antwerpen, zoals een monument, het Centraal Station, de Meir, de Vlaaikensgang en de Groenplaats, waarover ze aan hun buitenlandse vrienden interessante weetjes kunnen vertellen.” Naast de ontdekking van de binnenstad was er ook vrije tijd om te flaneren en te shoppen.

Toren van Babel

Een van de gelegenheidsgidsen is Laurence (15) uit Berchem. “Ik ben echt fier op mijn stad en dat wil ik overdragen. Ik ben ook dankbaar dat ik de kans kreeg om met jongeren uit andere landen in contact te komen. We maken hier allemaal heel makkelijk vrienden.” Pjotr en Tara knikken enthousiast. “Iedereen is vriendelijk. Vooral de Spanjaarden zijn heel open, terwijl de Polen aanvankelijk toch iets gereserveerder waren. En zo werken we ook aan het verbeteren van ons Engels.”

Niet iedereen spreekt even goed Engels, maar gelukkig hebben we Google Translate en gebarentaal. Verder helpen we elkaar met vertalen en zo geraken we er wel. Het is geen probleem maar een uitdaging.
Tara

Old school

En wat vinden ze van ’t Stad? Pjotr woont in het Poolse Gdansk. “Dat lijkt heel erg op Antwerpen. Niet alleen omdat het ook een havenstad is, maar vooral omdat het een oude stad is met prachtige gebouwen, net zoals hier. Onze hoofdstad Warschau is dan weer modern, met veel wolkenkrabbers en druk verkeer. Dat is niet echt mijn ding. Ik ben nogal old school. Ik zou later graag in Antwerpen gaan studeren.”

Lees verder