Peloton Bonvenon – het onbekende samen ontdekken!

Groepsuitwisseling via Bel’J

De jongeren zijn echt eigenaar van dit project!

JES Gent

Een fietsvierdaagse van JES Gent in mei 2018

Op Hemelvaartsdag, 10 mei 2018, vertrekken 75 jonge nieuwkomers en 30 vrijwilligers vanaf JES Gent voor een fietsvierdaagse doorheen Vlaanderen en Brussel. Het peloton rijdt naar Aalst, Brussel, Mechelen, Bonheiden, Bornem én terug naar Gent. Goed voor zo'n 170 km!

Samen onbekende dingen ontdekken

Peloton Bonvenon is veel meer dan vier dagen fietsen. Het is een project met veel lagen en sporen. In de titel komt dat ook terug: Peloton staat voor het fietsen, Bonvenon is Esperanto voor ‘welkom’. Want onbekende dingen samen ontdekken, dat is de kern van het project. Jonge nieuwkomers uit verschillende steden, scholen en organisaties maken over de taalgrens heen kennis met elkaar, proeven van organisaties die een werking hebben op maat van jonge nieuwkomers en leren nieuwe plekken kennen in het hele land. De fietsers worden welkom geheten bij organisaties als Circolito, Rising Youth, Tumult … Ook voor de begeleiders is het een nieuwe ervaring om op stap te gaan met zo’n grote bende. “Het is fijn om deel van een reizend gezelschap te zijn, waar je dingen in tegenkomt.”  

Samen onderweg zijn, samen met de gasten fysiek afzien, dat werkt

Door de jongeren zelf

De naam van het project is aangebracht door één van de vrijwilligers van het kernteam. Peloton Bonvenon is immers het resultaat van maanden voorbereidend werk door een 12-koppig kernteam van jonge nieuwkomers, ondersteund door medewerkster Liesbet en stagiaire Leni van JES Gent. Als we Liesbet vragen waarop zij het meest fier is in het project komt het voorbereidingsproces meteen naar voren. “De voorbereiding is echt in handen van de gasten zelf. Dat is een moeizaam maar grappig proces, omdat ze bijvoorbeeld de keuze van de menu heel belangrijk vinden; ze kunnen daar een uur en half over vergaderen, alsof hun leven ervan afhangt.”

Als ze vertelt, hoor je dat de jongeren van het kernteam zeer enthousiast zijn en zich eigenaar voelen. “Je voelt dat het echt van onderuit komt, en je merkt dat ze zelf veel verantwoordelijkheid nemen. Zo voert Osman uit het kernteam al ‘all the way’ promo op zijn school in oktober, terwijl de fietstocht zelf pas in mei doorgaat.” Niet enkel de jongeren van JES Gent engageren zich, ook Brusselse jongeren van KAJ (Katholieke Arbeidsjongeren) de Mug vormen een team en gaan aan de slag met de voorbereidingen. Door het enthousiasme en goesting van de jongeren wordt het project ook steeds groter. Aanvankelijk is het plan om vier dagen te fietsen in plaats van twee dagen zoals de jaren ervoor. JES organiseert immers al meerdere jaren fietstweedaagses voor jonge nieuwkomers. Maar er ontstaat ook het idee om niet alleen Vlaanderen te ontdekken en samen te werken met Franstalige organisaties. JES is fier op de verschillende lagen die in het project zitten en de linken en samenwerkingen die zijn ontstaan.

Award voor Gastvrije gemeente

Zo beslissen enkele jongeren van het kernteam om zich kandidaat te stellen voor een Gastvrije Award, prijs van de campagne 'Gastvrije gemeente’. “Die gasten zijn overal naartoe gegaan, zelf met laptops naar bibliotheken zodat mensen kunnen stemmen. We hebben de publieksprijs dan ook gewonnen en zijn toen naar het Vlaams Parlement geweest voor de prijsuitreiking. Van iedereen die daar aanwezig is, zijn wij de enige delegatie die nieuwkomers hebben meegenomen en een spandoek! Op die prijsuitreiking geeft de presentatrice eerst het woord aan mij, maar ik ben zo zenuwachtig dat ik mijn tekstje in twintig seconden al heb afgerateld. De jongeren hebben dan de micro overgenomen en elk iets verteld. Dat moment ademt heel duidelijk uit dat het niet vanuit een organisatie komt die zei ‘wat zullen we nu eens doen als activiteit voor onze gasten’. 

Je voelt tijdens die prijsuitreiking dat ze eigenaar zijn en trots zijn op wat ze bereikt hebben

Fietsen en doorzettingsvermogen

Van het fietsen zelf blijft bij Liesbet de feestelijke start en aftrap in Gent hangen. “We staan op het Expeditieplein, en je ziet van alle kanten jongeren toekomen op de fiets. De jongeren stromen toe, dat is mega cool. Eventjes ook wel de gedachte: ‘Shit, hadden we niet beter iets met twintig man gedaan?’”. Voor de begeleiding is het pittig en spannend geweest door het stevige en intense programma en fietsen met een grote groep jongeren waarvan nog niet iedereen even goed kan fietsen. “De jongeren willen kost wat kost meegaan. We weten op voorhand dat niet iedereen al goed kan fietsen dus vooraf hebben we oefendagen georganiseerd maar niet iedereen komt daar op af. Er is een jongen die nog nooit heeft gefietst, alleen nog maar op de speelplaats op de koer. Dat is super absurd want op de eerste dag fietsen we van Gent naar Brussel! Hij fietst twee meter en valt boenk om. Halverwege de dag is hij er wel ingekomen en tegen het einde van dag 1 kon hij wel fietsen. Op de laatste avond doen we een kampvuur waarbij we T-shirts uitdelen voor de meest grappige, lieve, attente… persoon van de groep. Hij krijgt toen de T-shirt van meeste doorzettingsvermogen en is er van ontroerd. Hij is de mascotte van de bende geworden, helemaal niet kunnen fietsen maar toch zo enthousiast meedoen!”

Hij is de mascotte van de bende geworden, helemaal niet kunnen fietsen maar toch zo enthousiast meedoen

Side Effect: vrienden maken

Nog een laatste mooi aspect van Peloton Bonvenon is de inzet van jongeren van (Side) Effect als kookploeg. Dat zijn jongeren uit het deeltijds onderwijs die JES voorbereidt op arbeidsmarkt. “Op voorhand hebben we gedacht ‘dat gaat moeilijk worden’. Daar zijn er heel wat jongeren tussen die denken van ‘wat komen die hier profiteren in België?’. Dus we focussen ons op een andere mindset en het maken van bruggen. Het werkt vrij goed want die uitspraken komen vaak vanuit een stuk onzekerheid en onbekendheid. Op het einde zijn er echt vriendschappen ontstaan. Dat is tof omdat de nieuwkomers super dankbaar zijn voor het feit dat ze gekookt hebben. Omgekeerd omdat er tijd is om aan het kampvuur met elkaar te babbelen.” De jongeren van Side Effect werden ook op de volgende editie van fietstweedaagse ingeschakeld als vrijwilligers. Ze leren echt bij door dit engagement en het is een fijne mix. Dat is zeker een vaste waarde voor toekomstige edities!

Bekijk het filmpje.

Lees verder