Het Belgische EU-Voorzitterschap
Het Belgische EU-voorzitterschap: een Europese boost voor jeugdwerk, jongeren en jeugdbeleid. In het voorjaar van 2024 neemt België de rol van het EU-voorzitterschap op zich. Hou deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de evenementen, livestreams en de bevindingen van de conferenties.
Van 1 januari tot en met 30 juni 2024 neemt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich. Om de zes maanden neemt een van de 27 lidstaten van de Europese Unie het voorzitterschap van de Raad van de EU op. België neemt die rol over van Spanje en zal daarna de fakkel doorgeven aan Hongarije. Zo vormt ons land de middelste schakel in het huidige trio-voorzitterschap.
Samen bouwen aan sterk Europees Jeugdwerk
Tijdens het Belgische voorzitterschap staat Vlaanderen aan het roer voor de beleidsdomeinen Cultuur, Jeugd en Media: een uitgelezen kans om (internationaal) jeugdwerk en jeugdthema’s op de Europese beleidsagenda te zetten.
Als voorzitter speelt België een leidende rol in het voorbereiden van beleidsteksten die de ministers van Jeugd tijdens de Raad van de Europese Unie zullen bespreken, de ‘Raadshandelingen’ genoemd. De input van die teksten komt uit schrijfgroepen van het Departement Cultuur, Jeugd en Media waarin de jeugdsector vertegenwoordigd is, maar ook uit de reeks events die JINT mee organiseert. Daarbij biedt het voorzitterschap de gelegenheid om onderwerpen op de Europese agenda te plaatsen waarop België wil inzetten, zoals lokaal jeugdwerk, sociale inclusie en een sterkere samenhang tussen beleid voor kinderen en jongeren.
Als bruggenbouwer tussen de jeugdsector in Vlaanderen en Europa, is JINT een belangrijke schakel in dit verhaal. JINT coördineert de events, en waakt erover dat de stemmen van jongeren en jeugdorganisaties gehoord worden in de beleidsprocessen die de toekomst van Europa vormgeven. Maar het voorzitterschap is bovenal een gedeelde inspanning, waarin heel wat actoren uit de drie taalgemeenschappen de handen ineen slaan:
- De Jeugddepartementen van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap
- JINT en haar tegenhangers Le Bureau International Jeunesse (BIJ) en Jugendbüro
- De 3 jeugdraden met hun jongerenvertegenwoordiger
Events dit voorjaar mede georganiseerd door JINT
- Expertenseminarie over Europese en internationale beleidsagenda's rond jeugd- en kinderrechten (20-23 februari)
- Europese conferentie lokaal jeugdwerk en democratie (26-28 maart)
- EU-Jeugdconferentie: WE NEED YOUTH (2-5 maart)
- Bijeenkomst van directeurs-generaal Jeugd en de directeurs van de Nationale Agentschappen (26-28 maart)
Expertenseminarie over Europese en internationale beleidsagenda's voor kinderen, jeugdzaken en kinderrechten
In de historische stad Leuven kwamen van 21 tot 23 januari experts en beleidsmakers samen. Ze deelden hun kennis, inzichten en best practices en dragen zo bij tot een betere afstemming van de Europese en internationale beleidsagenda's rond kinderen, jeugdzaken en kinderrechten binnen de EU, de Raad van Europa en de Verenigde Naties.
Ze stelden zich de vraag hoe andere Europese landen lokaal jeugdwerk aanpakken. Hoe inspireren we jongeren tot actieve participatie? En welke belangrijke boodschappen willen we op de Europese agenda zetten? Geïnspireerd, wijzer en voldaan zijn ze op vrijdag 23 februari huiswaarts gekeerd na vier dagen samenwerken met collega's uit heel Europa.
Europese Jeugdconferentie
Van zaterdag 2 maart tot en met dinsdag 5 maart vond de EU Jeugdconferentie in opdracht van het Belgische EU-voorzitterschap plaats in De Vooruit in Gent. Zo’n 300 jongeren uit verschillende Europese jeugdorganisaties en nationale jeugdraden zakten daarvoor af naar de Vlaamse stad, net als een honderdtal politici en beleidsmakers uit heel Europa.
Deze EU Jeugdconferentie in Gent is een belangrijk evenement binnen de EU-jongerendialoog. Dit is het grootste participatieproject ter wereld, dat minstens twee keer per jaar overleg organiseert tussen jongeren en beleidsmakers. Het trok ook de aandacht van de media en verscheen in het avondnieuws van VTM. Lees meer over de EU-jongerendialoog in het verhaal 'We Need Youth: De EU-jeugddialoog geeft jongeren een stem'.
Tijdens deze bijeenkomst bespraken ze de huidige stand van zaken en hun bijdrage aan de tussentijdse evaluatie van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 en delen ze de eerste beschouwingen over tussentijdse evaluaties van Erasmus+ Jeugd en het Europees Solidariteitskorps. Ze doken in beleidsdiscussies en zullen er een prioriteit van maken om dat beleid werkelijkheid te laten worden.