08/03/2024

EU Jeugdconferentie 2024: pleiten voor een inclusief jeugdbeleid

Zo’n 300 jongeren uit jeugdraden en jeugdorganisaties uit heel Europa kwamen samen in Gent met één doel: politici en beleidsmakers overtuigen om een beter en vooral inclusiever jeugdbeleid te voeren. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) opende de conferentie met een toespraak.

 

Beeldmateriaal: Sanad Latifa


Van zaterdag 2 maart tot en met dinsdag 5 maart organiseerde we in opdracht van het Belgisch EU-voorzitterschap een jongerenconferentie in De Vooruit in Gent. Zo’n 300 jongeren uit verschillende Europese jeugdorganisaties en nationale jeugdraden zakten daarvoor af naar de Vlaamse stad, net als een honderdtal politici en beleidsmakers uit heel Europa.

Voor een inclusief jeugdbeleid

De focus van de jongerenconferentie lag op inclusieve samenlevingen. Een groot deel van de Europese jongeren leeft in armoede en krijgt te maken met sociale uitsluiting. In verschillende werkgroepen brainstormden de jongeren daarom concreet na over inclusief jeugdbeleid. Ze formuleerden concrete beleidsaanbevelingen voor politici en beleidsmakers en gingen actief met hen in debat.

Onder meer Laure Verstraete en Anna Roos, jeugdvertegenwoordigers van de Vlaamse jeugdraad, nam voor ons land deel aan de conferentie. Elke land stuurde een delegatie met jongerenvertegenwoordigers, alsook vertegenwoordigers van het ministerie van jeugd. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) was ook aanwezig op de conferentie en gaf een openingsspeech, net als eurocommissaris voor Jeugd Iliana Ivanova.

Ghent: EU Youth Capital

Het is niet toevallig dat de conferentie plaatsvindt in Gent, want Gent is dit jaar een bijzondere plek voor jongeren. Als Europese Jongerenhoofdstad in 2024 is het dé hotspot voor alles wat met jeugd en jeugdbeleid te maken heeft. 

Na de conferentie worden de beleidsaanbevelingen van de jongeren, samen met aanbevelingen uit andere conferenties, voorgelegd aan de Europese Raad van Ministers. De jongerenconferentie is op die manier een belangrijk evenement binnen de EU-jongerendialoog, het grootste participatieproject ter wereld. 

Dankzij de EU-jongerendialoog wordt er minstens twee keer per jaar overleg georganiseerd tussen jongeren en beleidsmakers. Zo kunnen de beleidsmakers rekening houden met de visie van jongeren bij het bepalen van het Europees jeugdbeleid. 

De Jeugdconferentie in het nieuws!

De EU Jeugdconferentie trok de aandacht van de media en verscheen dinsdagavond 5 maart in het VTM nieuws. Ze volgden Anna Roos (19), de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, op de conferentie.