Internationale vrijwilligers houden reünie op De Hoge Rielen

Het jeugdverblijfsdomein De Hoge Rielen in Lichtaart (Kasterlee) ontving een heel weekend lang internationale vrijwilligers uit heel Europa. In dat uiteenlopend gezelschap waren ook mensen die de afgelopen tien jaar vrijwilligerswerk hebben gedaan op De Hoge Rielen. “Heel wat gebouwen zijn intussen vernieuwd”, vertelt ex-vrijwilliger Javi Nuñes (33) uit Spanje.

Deze reünie kwam tot stand dankzij vrijwilligersteams via het European Solidarity Corps.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Gazet Van Antwerpen op 1 juli 2023. Tekst & beeld: Bart Van den Langenbergh

Ze doen ons stilstaan bij onze manier van werken

De Hoge Rielen

Een kampvuur, een barbecue en een heuse bakfietsenrace. De huidige en voormalige internationale vrijwilligers mochten zich eens goed uitleven op De Hoge Rielen. Het domein pakte uit met een reünie van voormalige Europese vrijwilligers. De deelnemers kwamen onder meer uit Italië, Spanje, Oekraïne, Georgië, Bosnië en Turkije. Ze hebben allemaal in de afgelopen tien jaar tot elf maanden vrijwilligerswerk gedaan op het jeugdverblijfsdomein.

Al meer dan tien jaar versterken Europese vrijwilligers van het European Solidarity Corps (ESC) de werking van De Hoge Rielen. “Het ESC-project biedt de kans aan internationale vrijwilligers om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Met toegankelijke activiteiten dragen we bij aan verbinding, solidariteit, democratie en Europees burgerschap. We bieden hen een afwisselend programma met leerkansen op verschillende gebieden”, zegt vrijwilligerscoach Evelien Peeters van De Hoge Rielen. “Ze begeleiden workshops voor kinderen en jongeren, helpen op de technische dienst, ondersteunen het onthaalteam, werken mee aan communicatie, helpen bij de organisatie van events en werken eigen projecten uit.”

Zestien landen

Tot nu toe verwelkomde De Hoge Rielen 39 vrijwilligers tussen de 18 jaar en 30 jaar oud uit zestien landen. Bijna de helft van de vrijwilligers zijn afkomstig uit Italië en Spanje, maar er waren ook al gasten uit Jordanië, Estland, Roemenië en Servië.

“De inbreng van jongeren uit diverse culturen die met ons samenwerken, doet ons stilstaan bij onze manier van werken en helpt ons om met een frisse blik te kijken naar onze organisatie”, legt directeur Bert Mellebeek uit. “Ze dragen bij tot de internationalisering van onze organisatie en het promoten van solidariteit. En dankzij het ESC-project bouwen we duurzame partnerschappen op met organisaties in Europa en partnerlanden.”

Dankzij het ESC-project bouwen we duurzame partnerschappen op met organisaties in Europa en partnerlanden.
Directeur Bert Mellebeek

Lounge

Op het reünieweekend keerde Javi Nuñes (33) uit Spanje na zes jaar nog eens terug naar De Hoge Rielen. “Ik wilde nog eens zien hoe het gaat met de huidige vrijwilligers op het domein”, zegt de man. “Ik heb ook gemerkt dat er de voorbije jaren al wel wat veranderd is. Zo zijn enkele gebouwen vernieuwd. En de vroegere bar is een lounge geworden.”

Ook de huidige ESC-vrijwilligers Sara en Natalia uit Italië, Temo uit Georgië en Mohamed uit Egypte, personeelsleden en lokale vrijwilligers schreven zich in voor het weekend.

Zendorganisatie

De Hoge Rielen ontvangt niet alleen vrijwilligers van het European Solidarity Corps, maar zendt ook jongeren uit België naar het buitenland. “Jongeren van 18 jaar tot en met 30 jaar die ook zin hebben om tussen de twee en twaalf maanden vrijwilligerswerk te doen in Europa, kunnen hun buitenlands avontuur starten bij De Hoge Rielen. Als zendorganisatie voor ESC helpen we hen graag op weg”, zegt Evelien Peeters. “We tonen de mogelijkheden en helpen hen met het aanvraagdossier. Verder bereiden we de jongeren voor op het project, bieden we praktische ondersteuning en we zijn hun contactpunt in Vlaanderen.”

Lees verder