Op internationale vorming met JINT

Jij gaat als jeugdwerker binnenkort je internationale grenzen verleggen, geweldig! Je zal er heel wat van opsteken en terug meenemen voor jezelf en je eigen organisatie. Daar zijn we zeker van. Maar vaak krijg je ook wat vragen aan hoe het er aan toe gaat bij ons, in België en meer specifiek Vlaanderen. En die vraag komt dan vaak nog in het Engels. Geen nood! JINT is er voor jou. Wij sommen wat extra hulpbronnen, handige links en begrippen op voor jou. Lees deze pagina dus zeker voor je vertrekt.


Het Vlaamse Jeugdwerklandschap

Jeugdwerk in Vlaanderen, da’s een hele boterham. Het Vlaamse Jeugdwerklandschap staat gekend om zijn grote diversiteit en variëteit aan werkvormen, soorten en activiteiten. Hét jeugdwerk bestaat eigenlijk niet, maar is een verzameling van allerlei werkvormen en -soorten. Wil je je erin verdiepen? Bekijk dan zeker de handige beschrijvingen, opdelingen en cijfers van De Ambrassade.

Wat neem je dan mee naar het buitenland? De volgende Engelstalige versie van de #jeugdwerkwerkt brochure is handig om mee in je koffer te nemen. Bekijk #youthworkworks, sla hem op als bijlage op je smartphone of druk hem af!

Ondersteuning van JINT op maat

Je weet het misschien al, maar JINT is er voor jou en we proberen jou en je organisatie in elke stap te ondersteunen. Heb je meer ondersteuning nodig? Bekijk dan zeker al het ondersteunende materiaal dat wij aanbieden op onze website.

Ondersteuning voor je project

Hier vind je praktische informatie die je kan helpen bij het opzetten en organiseren van je project.

Ondersteuning voor je thema

Ontdek verdieping rond verschillende thema’s die gelinkt zijn aan internationale samenwerkingen of uitwisseling. Zeker als je bij je internationale vorming, project of uitwisseling rond een bepaald thema gaat werken, is dit interessant om op voorhand eens te filteren op de verschillende thema’s die we aanbieden in ons kennis- en expertisecentrum.

Typische jeugdwerkbegrippen in het Engels

Youth work is jeugdwerk, zo ver ben je waarschijnlijk al. We sommen hier kort een aantal begrippen en afkortingen op.

Youth work Jeugdwerk
NA National Agency – Nationaal Agentschap (voor Vlaanderen is dit JINT)
TCA Training and Cooperation Activities (Vormings- en netwerkactiviteiten)
NEET Not in Education, Employment or Training (jongeren die niet op school zitten, werken of een opleiding aan het volgen zijn)
Youngsters with fewer opportunties (YFW) Jongeren in moeilijke situaties
Erasmus+: Youth Erasmus+: Jeugd, Subsidieprogramma van de Europese Commissie. Voor Vlaanderen beheert JINT dit, er is ook Onderwijs en Sport.

European Solidarity Corps (ESC, Corps)

Subsidieprogramma van de Europese Commissie voor Jeugd

 

Europese jongerenvertegenwoordiger

Wist je trouwens ook dat wij een Europese jongerenvertegenwoordiger hebben? Die wordt verkozen door de Vlaamse Jeugdraad. Van 2018 tot 2020 was dat Milan en wij vroegen hem wat vragen tijdens een Q&A, zeker te bekijken: 

Vanaf 2021 is Alpha de nieuwe Europese jongerenvertegenwoordiger. Meer informatie daarover vind je op de website van de Vlaamse Jeugdraad.

FAQs internationale vorming

Is er nog iets niet duidelijk? Check dan zeker onze internationale vragenlijst.

Vermeld ons! #poweredbyJINT

Last but not least, misschien neem jij wel leuke foto’s of deel je iets over je ervaring. Zorg ervoor dat je de sociale kanalen van JINT tagt: FacebookTwitterLinkedInYouTube en de hashtag #poweredbyJINT gebruikt. Zo komen nog meer mensen in contact met ons. Bedankt!